DSC09382
DSC09382

De Olijfboom in Barendrecht

Op 18 oktober 2014 in Zuid-Holland.

De Olijfboom

Tijdens een zondagmiddaglunch bij De Lindehof in Nuenen zat aan de tafel naast ons onder andere de chefkok van restaurant De Olijfboom in Barendrecht. Een mij volkomen onbekend restaurant. Na een praatje nodigde hij ons uit om eens een vorkje te komen prikken en zoals wel vaker kwam dat er niet van. In het kader van de AH&Iens-actie zag ik opeens dat ook De Olijfboom eraan meedeed en zo kwam het dat wij op deze dinsdagavond binnenstapten bij De Olijfboom.
DSC04847Stoer ingericht met hout en een fabrieksachtig aandoend plafond, een bar en een open keuken, waarin de twee koks rustig aan het werk waren en immense hoeveelheden borden uitserveerden, want het restaurant was zeer behoorlijk gevuld op deze doordeweekse avond. Ook de muziek die gedraaid werd vond ik leuk, niet al te achtergronderig, maar gewoon leuk aanwezig en zeker niet storend.
Een vriendelijke ontvangst door de jonge bediening en we kregen een ruime tafel bij het raam. Een aperitief wilden we wel en dat werd een gin en tonic. Gin hier van Tanqueray en tonic van Royal Club en verder geen toeters en bellen. Die verwachten we ook niet.
De chef kwam even een hand geven, heel vriendelijk en wenste ons een fijne avond.DSC04850
Heel gastvrij kwam er direct een flinke houten plank op tafel met erop wat hapjes bij het aperitief. Allereerst lekker warme bruschetta met tomaat en basilicum, ernaast warme amandelen die even kort waren warm gemaakt in olie en waren nagezouten, ook erg lekker. Daarnaast heerlijk zachte Iberico ham, zo zacht at ik het alleen nog maar in San Sebastian en Bilbao en lekkere Manchego. Ons viel op dat de ingrediënten van uitstekende kwaliteit waren en dat is heel erg prettig.
Op een A4tje kwam het AH/Iens drie gangenmenu met de mogelijkheid om nog een extra starter te nemen. Ook een tussengerecht extra behoorde tot de mogelijkheden en bij het dessert kon je kiezen tussen het dessert of kaas (6.50 extra). Bij het voor- en hoofdgerecht was er telkens de keus uit drie gerechten, allemaal heel gastvrij vonden we.
We waren er vrij snel uit en besloten ook dat we er een wijnarrangement bij wilden, wat zeker mogelijk was (23 euro). Water kwam op tafel, een fles bruisend voor echtgenoot en voor mij een karaf.
Het viel me op dat bij het uitserveren van de gerechten de bediening keurig witte handschoenen aan heeft. Handschoenen vind ik altijd prettig, maar vooral witte. Ik heb iets tegen donkere handschoenen, het staat nogal thrillerachtig vind ik altijd...
De eerste wijn kwam uit Spanje, Terra Alta, Las Colinas del Ebro, 2013 en die was in orde. We hadden de starters aan ons voorbij laten gaan na de heerlijke plank met hapjes en begonnen met het voorgerecht.
DSC04861Erbij voor echtgenoot de rouleau van eendenlever en Serranoham en een uiencompte.
Twee flinke rouleau kreeg hij die lekker hartig waren en waarin de smaken goed te onderscheiden waren. Krokantjes van zuurdesembrood maakten het gerecht compleet.DSC04863
Ik kreeg mijn tonijn op Oosterse wijze. Vier plakjes zeer kort aangebraden tonijn kreeg ik, omwikkeld met sesam. Erbij sesammayonaise, sojasaus, een deegkussentje met sesam met erop heerlijk zeewier, plakjes gemarineerde gember en appelkappertjes en ik was erg tevreden over dit gerecht. Goede tonijn, zeer hoog op smaak en leuk dat er ook flink wat gember bij lag, want daar moet je maar van houden tenslotte. En dat doe ik.
DSC04865Op tafel kwam vervolgens een zwart wijnglas. Nog nooit had ik uit een zwart glas gedronken en ik ben het ook verder niet meer van plan, maar geestig vond ik het wel. De wijn was al ingeschonken, want we moesten raden welke wijn het was. En toen bleek maar weer hoe ontzettend moeilijk blindproeverijen zijn, want ik dacht aan een lichte rode wijn, echtgenoot dacht aan een witte wijn, maar de vriendelijke jongeman haalde ons uit ons lijden en liet de fles zien. Het bleek een rosé te zijn, een Bardolino Chiaretto classico van Zeni. Nu ben ik nog steeds niet bepaald kapot van rosé, maar deze vond ik wel kunnen. Hij paste ook eigenlijk best wel bij het tussengerecht, loempia gevuld met ossenhaas en pindamayonaise. DSC04869Maar liefst drie loempiaatjes kregen we, ruim gevuld met net iets te droge ossenhaas en erbij de pindamayonaise, die we erg lekker vonden. Het deeg was mooi krokant, de vulling zou iets hoger op smaak mogen wat ons betreft, de mayonaise was erg lekker en de presentatie vonden we ook leuk. Wel een behoorlijk ruime portie vonden we het.
In het glas kwam vervolgens een Blauer Zweigelt 2012, Pitnauer, Carnuntum Classic en ook die wijn beviel ons.
DSC04873Echtgenoot kreeg een behoorlijk groot bord met verse pasta met bospaddestoelen, truffel en Parmezaan. De pasta was prima al dente, de paddestoelen waren erg lekker, de truffelsmaak was duidelijk aanwezig en de Parmezaan was erover heen geschaafd. Hij was tevreden over zijn pasta, ook hier proefde hij weer duidelijk peper, de chef heeft een ruime hand met peper.DSC04875
Ik kreeg mijn rundduo van sukade en suddervlees en eigen jus. Terwijl ik dit schrijf zit ik me af te vragen of ik werkelijk sukade heb gekregen, want het getrancheerde vlees wat ik kreeg was prachtig rosé gebraden, smeltend zacht en heerlijk van smaak. Sukade ken ik eerlijk gezegd heel anders (ook lekker hoor!). Wat niet wegneemt dus dat het fantastisch vlees was. Eronder een flink rondje heerlijk suddervlees en verder op het bord diverse groenten, aardappeltjes, puree van knolselderij, witlof met kaas en boontjes. DSC04878Erbij in een apart mandje nog heerlijke pommes Pont Neuf met mayonaise en ik was zeer tevreden. Ook dit was een geweldig ruime portie, dus helaas kon ik echt niet alles opeten. Toen we later vertrokken en hierover een opmerking maakten tegen de chef, die ons uitgeleide kwam doen, erkende hij dat de porties hier zeer ruim zijn, maar de clientèle wil dat nu eenmaal.
Bij het dessert tenslotte kwam een glas Moscatel Late Harvest Vistamar, Limar Valley, Chili 2012 en dat was een prettige, nog frisse, dessertwijn.DSC04881
Het dessert zelf was een appeldessert. In een groot rond glas allereerst stukjes appel met karamel, crème van en met appel, pistache en weer karamel, crumble en kaneel en een quenelle vanille-ijs. Alweer heel erg lekker, verrassend licht maar ook weer een immense hoeveelheid. Wat we overigens allemaal hebben opgegeten, want het was heerlijk.
DSC04883Bij de uitstekende espresso (gelukkig eindelijk weer eens) nog wat chocoladeboontjes, noga en een heerlijk appeltaartrotsje.
Na het betalen van de zeer schappelijke rekening en een hand van de chef verlieten we tevreden De Olijfboom. Wij vinden het een heel fijn restaurant in zijn klasse!

5 gedachtes over "De Olijfboom in Barendrecht"

Sijnie

Dat zijn nog eens goede berichten!,,,,
18 oktober , 2014 om 18:45 pm

ox

Trots op de olijfboom , altijd n (eet)feestje daar . Ox !!
20 oktober , 2014 om 11:21 am

Nell Nijssen

Verrassend leuke gerechten. sukadevlees van uitstekende kwaliteit kun je idd bakken als biefstuk. Heb ik ooit geleerd van een vakman. Man en ik aten het graag. Bij de espresso kreeg je waarschijnlijk noga, Carla? Nog geen rekening, hoop ik toch.
21 oktober , 2014 om 20:14 pm

restaurantrecensiesvancarla

Ai, ik moest even kijken wat je bedoelde Nell, ik pas het aan, dank je!
22 oktober , 2014 om 07:14 am

Sijnie

Vorige week weer bij de Olijfboom wezen eten,het was weer heerlijk en het was een gezellige drukte!
6 november , 2014 om 21:27 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl