DSC09382
DSC09382

De Bokkedoorns in Overveen

Op 28 november 2014 in favoriet, Noord-Holland, twee sterren.

Het was alweer ruim anderhalf jaar geleden dat we er voor het laatst waren. Ook toen voor zo'n heerlijke zondagmiddaglunch. Deze keer had ik gereserveerd in het kader van DWTS, maar daar kwam DSC05146natuurlijk weer niets van terecht, maar daarover verderop in deze recensie. Na het parkeren van de auto op de behoorlijk gevulde parkeerplaats in de duinen, op deze regenachtige 16e november werd er klaarblijkelijk behoorlijk gewandeld, liepen we naar het restaurant - De Bokkedoorns dus - waar we een vriendelijke ontvangst kregen en een tafel voor twee tegenover de ingang. DSC05103Een vrij ideaal plekje wat mij betreft, want je hebt zicht op het hele restaurant en op de hal. De tafel was zoals altijd keurig gedekt en een broodje verscheen direct. De ruimte die normaliter gebruikt wordt voor gezelschappen was er deze middag bij getrokken en het restaurant raakte deze middag volledig vol. De heer Bruins herkende ons opeens en kwam een hand geven, altijd leuk en vriendelijk en we wilden wel een aperitief. Voor echtgenoot een glas champagne, Veuve Cliquot hier en die vond hij prima en voor mij een gin en tonic. Gin van G'Vine, tonic van Fever Tree, met erin jeneverbes en limoen, lekker dus.DSC05105Erbij direct twee amuses. In een cocktailglas een cappuccino van ganzenlever, kweepeer en koffie, bijzonder smakelijk, niet in het minst door het schuim van steranijs wat bovenop lag. Leuk was de combinatie ganzenlevercrème met koffie!DSC05106

 

Op een zwart plaatje twee rode parels van violet mosterd en witte chocolade. Verder waren er witte bonen in verwerkt en de kleur kwam uiteraard van rode biet. Allebei erg lekkere hapjes en zeker eetlustopwekkend, zoals tenslotte de bedoeling is. Dat de parel voor mij persoonlijk iets te veel mosterd had is geneuzel, want dat ligt natuurlijk puur aan mij. We kregen de menu's uitgereikt. Natuurlijk konden we ons niet inhouden en we besloten tot het menu de Nos Délices, 6 gangen dus. Hierbij wilden we graag het wijnarrangement, maar ook de wijnkaart bekeken we even. Die is hier zeer uitgebreid en mooi en zeer vriendelijk van prijs ook nog eens.DSC05145Nadat dit alles gedaan was keken we nog eens rond en zagen de nieuwe glaswand, waar vroeger volgens mij gewoon een wand met een decoratie was. Mooi vonden we het en ook prettig licht.Zeer attent kreeg ik van iemand van de zwarte brigade een groot blocnote, omdat dat volgens hem veel makkelijker schreef. Hij had me nl. aantekeningen zien maken. Inderdaad schreef het een stuk makkelijker ;-).De eerste wijn was een Albarino, een Pionero Maccerato Colleita 2012. Een zeer prettige Albarino. Erbij Noordzeekrab. Salade met dressing van groene kruiden en oesters, Oosters garnituur. DSC05116Wederom was ik gulzig, dus de cirkel van de salade waarin de mooie groene dressing was geschonken is op de foto al aangetast, maar neem maar van mij aan dat het er prachtig uitzag. En nog belangrijker: ook heerlijk smaakte. Op de cirkel van de krabsalade troffen we rijstblokjes aan, tempeh, gepofte rijst, zoetzure rettich en zoetzure komkommer. Verder minikroepoekjes en diverse cressjes. De dressing met oesters en groene kruiden paste er uitstekend bij en de textuur van de tempeh, de groentjes en de kroepoek maakte het feestje compleet. Een uitstekend begin wat mij betreft.

 

 

In het glas de volgende ronde een Pouilly- Loch les Mères 2012, Frederic Trouillet. Een heerlijke Bourgogne! Het gerecht was zeetongfilet. Met mosterdzaad, zoetzure prei, mosselen en krokante DSC05120chipirones, sherrysaus. Een flink stuk perfect gegaarde zeetong kregen we, mooi nagezouten met wat krokantjes erop. Erom heen een heerlijke beurre blanc met sherry, zo lekker heb ik hem een tijdje al niet geproefd en een gelei van waterkers. Erop en ernaast de mosselen, ondermaatse garnalen en de gefrituurde chipirones. De zoetzure prei lag binnen de cirkel van de waterkers in de beurre blanc. Ook dit gerecht vonden we bijzonder smakelijk, ook de farce van mosterd die we aantroffen in het midden van de tong vonden we erg lekker. De gefrituurde chipirones gaven weer de nodige bite aan het geheel. Bijzonder smakelijk!

 

 

We gingen verder met een zeer smakelijke Chenin Blanc uit Zuid-Afrika, Lazanou, Wellington 2012. Een mooie elegante wijn.Het volgende gerecht was kreeft. Gepocheerd en flan, knolselderij, blue skin radijs, extract van kreeft geparfumeerd met drop. DSC05124In het midden van het donkere bord een flinke flan van kreeft met ernaast lekkere gepocheerde stukken kreeft. Erop een dropje gemaakt van appel en steranijs, wat natuurlijk een leuk effect geeft, omdat je een heel andere smaak verwacht. Drop proefden we overigens wel, maar dan in de saus, die erbij lag en die zoals gezegd was gemaakt van extract van kreeft en geparfumeerd was met drop. Paste mooi! Verder puree van knolselderij en wat radijs. Alweer een bijzonder lekker gerecht.

 

 

De heer Bruins schonk vervolgens een rosé in. Op mijn opmerking dat ik bepaald niet weg ben van rosé zei hij dat deze wijn me zeker zou verrassen, vooral in combinatie met het gerecht. Het ging om een Le Pas du Moine, Chateau Gassier 2012, Cotes de Provence. Dat gerecht was kalfszwezerik. Krokant gebakken met boemboe van sojabonen en oerwortel.DSC05126In het midden van het bord een flink stuk zeer krokant gebakken zwezerik waar aan tafel nog een behoorlijke hoeveelheid pure chocolade werd geschaafd. Onder de zwezerik door liep over het hele bord een kronkel van spaghetti van groenten, verder troffen we tuinboontjes, blaadjes van spruiten en crème van tuinbonen aan. Ernaast lag een fantastische crème van rode curry met koriander, maar de hoofdpersoon was de werkelijk fantastische zwezerik. Met stip de lekkerste zwezerik ooit. Het leuke van de chocolade was dat het een fijn bitter toontje aan het gerecht gaf, erg mooi gevonden. De jus de veau was natuurlijk ook heerlijk en verbond alle componenten van het gerecht. Alweer een geweldig goed gerecht dus. En ik moest de heer Bruins volmondig gelijk geven: de wijn paste er werkelijk perfect bij!

 

 

Bij het hoofdgerecht kwam een glas Crozes Hermitage 2010, Scea Chave en die was ook al erg lekker. Mooie wijnen deze middag, eigenlijk zoals zo vaak hier.Het hoofdgerecht was hazenrugfilet. Gebraden met rode kool, voorlopertje, wafeltje gevuld met stoofvlees, koolrabi en sauce royale. DSC05132Een perfect op het karkas gebraden hazenrug kregen we met erbij een voorpootje en een werkelijk fantastische sauce royale. Verder erbij pomme paolo, een torentje van spitskool en rode kool, een stroopwafeltje gevuld met stoofvlees van de haas en nog wat spruitblaadjes. Ook bij dit gerecht bleef het sauskannetje op tafel en ook bij dit gerecht ging de saus volledig op. Geweldig genieten ook weer. Werkelijk heerlijk gerechten worden hier neergezet!

 

 

DSC05135De bijzonder mooie kaaswagen werd voorgereden door een zeer attente dame van de zwarte brigade, die deze middag vaker aan onze tafel kwam gelukkig en zij verdient zeker complimenten door de attente, vriendelijke en uitstekende manier van omgaan met de gasten, in ieder geval met ons. Een toppertje, zoals wij dat noemen....De kaaswagen is beeldschoon, eigenlijk ook zoals altijd hier en dat bemoeilijkt eigenlijk alleen maar het maken van een keus. Wat er toe leidde dat we ondanks de ruime porties die hier geserveerd worden toch uitkwamen op maar liefst 7 stukjes kaas. DSC05138Zeven stukjes kaas, die allemaal even goed geaffineerd waren en dus perfect van rijping en van smaak. Ook dit was weer enorm genieten. Erbij nog wat noten- en vruchtenbrood. Voor echtgenoot een glas Coteaux de Layon Saint-Aubin, Domaine Delesvaux, Vendanges 2012, Passerill, dé allemansvriend bij kaas, maar echtgenoot was er zeer tevreden mee. Ik had het liefst een glas van die heerlijke Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc die we dronken bij de kreeft en die kreeg ik ook. Heerlijk! Paste ook uitstekend wat mij betreft bij mijn gekozen stukjes kaas.

 

 

Het werd al bijna donker toen we aan de koffie toe waren.DSC05142 Voor ons allebei de nodige espresso, waarbij alweer allerlei heerlijkheden kwamen. Speculaas, een brownie met limoen, een savarin met kastanje, iets van en met passievrucht, een zure mat van mandarijn en de Bokkedoorns bubble-gum. Alles even lekker.Zeer voldaan en enorm tevreden verlieten we De Bokkedoorns. Als altijd zeer zeer goed, geweldig lekker, ontzettend goed en vriendelijk personeel, een genot om er te eten. We wachten in ieder geval niet meer zo lang voordat we weer gaan.

 

3 gedachtes over "De Bokkedoorns in Overveen"

PB

Mooie recensie weer! En het doet me deugd dat het na het vertrek van de vorige chef nog even goed is; de bediening onder Bruins kan niet anders dan zeer goed zijn. Ik zou er ook weer eens heen moeten: ik heb er zeer dierbare herinneringen, en niet alleen aan de eerste en enige glazen Ptrus...
1 december , 2014 om 20:59 pm

HK

Toevallig gaan wij morgen weer naar de Bokkedoorns. Ik was nog niet eerder op recensiesvancarla maar keek vandaag vanwege een zoekopdracht voor een recensie van The Jane Antwerp waar ik binnenkort ga lunchen. Maar terzake :-) ik kan niet meer dan volledig beamen dat de Bokkedoorns een prachtige zaak met een geweldige gastheer is. Zelf kom ik al bijna 30 jaar (sinds mijn 16e) en heb de 2e ster, en het begin van Lucas Rive mogen meemaken. Menno Post kookt uiteraard ook voorbeeldig en het is leuk dat je het verschil proeft. Kortom, hopelijk morgen buiten lunchen op het geweldige terras met uitzicht over het duinmeer zodat de lunch helemaal fantastisch zal zijn. Bokkedoorns een hele dikke 10 !
19 augustus , 2015 om 12:25 pm

restaurantrecensiesvancarla

Leuk! Ik hoop dat jullie lekker buiten kunnen zitten, een uniek plekje!
19 augustus , 2015 om 13:29 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl