DSC09382
DSC09382

Inter Scaldes in Kruiningen

Op 14 december 2014 in favoriet, twee sterren, Zeeland.

Een paar keer per jaar gaan we met goede vrienden lekker eten. Deze keer zou dat bij Inter Scaldes gaan gebeuren. Zoals altijd een zeer vriendelijke ontvangst buiten al en binnen kwam de chef even een hand geven, altijd zeer attent. We kregen een fijne ronde tafel, uiteraard keurig gedekt en ik zag nieuwe kleurige waterglazen en iedereen kwam even goedenavond wensen, zo leuk! We begonnen met tweemaal champagne (Chouilly, Grand Cru Blanc des Blanc Brut van Legras & Haas weer eens), een keer plat water en voor mij een gin en tonic, Bombay Sapphire Gin hier met Fever Tree tonic. DSC05200Erbij direct de allerheerlijkste hapjes, waarvan eentje werd opgediend in dat schattige piramidetje van Stockmans. Een van zijn mooiste creaties wat mij betreft. In de piramide een bitterbal van bio foie gras met savora, amandel en abrikoos, geweldig lekker en erbij een koekje gemaakt van ossenstaart. In het schaaltje linksonder Stellendamse garnaal, bloemkool, jasmijn, ook geweldig smakelijk en in het schaaltje rechtsonder Oosterschelde paling met witte boon, koffie en salie. Ook dit was een zeer mooie smaakervaring. De combinatie paling met koffie vind ik bijzonder mooi gevonden.

 

Nadat we de kaart hadden bekeken en hadden besloten tot het 8-gangen specialiteitenmenu met driemaal het wijnarrangement, bruisend en plat water, kwam er nog een amuse. Uiensoep DSC05203Anamorfose. Allereerst verschenen er vier cilinders gemaakt van en met parmezaanse kaas, vreselijk mooi gepresenteerd, zoals alles hier altijd geweldig gepresenteerd wordt. Daarna kwamen er op dezelfde zwarte borden witte uitjes op tafel. Na het weghalen van de bovenkant zagen we de uiensoep Anamorfose. DSC05206Heerlijke sterke bouillon van ui, erin kalfsmerg en zwarte truffel en we genoten van de gezamenlijke smaken. Ontzettend lekker en zeer uitgebalanceerd. Van de gastvrouw kreeg ik heel vriendelijk alvast een menukaartje met daarop al de te genieten gerechten, erg prettig altijd. Koen - een van mijn favoriete sommeliers, die ook zo vriendelijk was om alle gedronken wijnen voor me uit te typen - schonk de eerste wijn in. Een Montlouis, Chenin Blanc le Volagré, Domaine Stéphane Cossais, 2007. Een heerlijke DSC05210wijn. Ik ben erg dol op de Chenin Blancs uit het Loiregebied. Het gerecht was kaviaar / mais / kippenvel / ossenstaart. Onderin het bord een heerlijke crème van mais met erop een flinterdun laagje gelei van ossenstaart. Erop een flinke eetlepel kaviaar uit Eindhoven en erbij drie krokantjes van kippenvel, zeer hoog op smaak. Een ontzettend lekker gerecht, zo'n gerecht waarvan je eigenlijk veel meer wilt eten. En omdat het oog natuurlijk ook wat wil, was ook dit gerecht weer een absoluut plaatje om te zien, maar dat zijn alle gerechten die de keuken van Jannis Brevet verlaten. Ik ken geen ander restaurant waar de presentatie van de gerechten zo ontzettend àf is. De smaakcombinaties zijn zo langzamerhand allemaal tegen het absolute perfecte aan, althans ik ben van mening dat de gerechten niet tot nauwelijks wat voor verbetering dan ook behoeven. Ontzettend genieten hier. Ik schrijf het nu maar even, anders moet ik het bij elk gerecht doen en dat wordt wat veel dan.

 

 

Bij het volgende gerecht schonk Koen twee wijnen. Allereerst een Jerez, Amontillado Del Duque Vinum Optimum Rare Signatum, Gonzalez Byass. Een zeer bijzondere sherry, in de neus behoorlijk zoet, in de mond behoorlijk droog. Heel geestig vond ik dat. De andere wijn was een Rioja, Viura/Grenache/Malvasia Barrica, Bodegas Murua 2010. Een veel drogere wijn met ook een vrij specifieke smaak. DSC05217Het gerecht was eendenlever (bio) / oude port / parmezaan / sesam / brioche.Omdat ik bij de vorige ronde al had aangegeven dat ik deze avond geen brood zou eten, kreeg ik ook geen brioche. Het was een ronde brioche, omwikkeld met sesamzaadjes. Vreemd genoeg waren de tafelgenoten niet te spreken over de brioche, ik mocht een stukje proeven en ook ik vond hem droog en hij had geen briochestructuur. DSC05220Maar goed, ik had er verder geen last van, want ik had er geen. Uiteraard is dit gecommuniceerd met de zwarte brigade. De eendenlever werd alweer prachtig gepresenteerd in een soort kannetje, waarvan de bovenkant kan worden afgehaald en op die manier kom je dan bij het gerecht. DSC05221In het schaaltje wat overblijft troffen we allereerst schuim van parmezaan aan, wat het gerecht totaal afdekte. Onderin vonden we een heerlijke crème brûlée van eendenlever met er op een reductie van de oude port. De combinatie was hemels, weer zo'n gerecht waarvan je kunt blijven eten! Beide wijnen pasten wonderwel bij het gerecht, hoewel ik een lichte voorkeur voor de sherry had, die was wat aparter en ik ben van mening dat er meer sherry geschonken moet worden bij allerlei gerechten, want het is tenslotte een breed inzetbare en erg lekkere wijn.

 

 

Ook bij het volgende gerecht schonk Koen twee wijnen, erg leuk vind ik dat. Vooral ook omdat het tot verrassende verschillen en uitkomsten leidt. Het ging om een Jura, Savagnin /Chardonnay Tradition, Domaine Berthet-Bondet 2009, een zeker erg leuke wijn en een Anjou, Chenin Blanc, Chateau de Suronde 2005. Weer zo'n heerlijke Loire Chenin Blanc. DSC05229Op het bord kwam neustong (tongschar) / dai dai ponzu / broccoli / pastinaak. Een heerlijk stukje gebakken tongschar kregen we met erop fijngehakte broccoli en pastinaak en ernaast wat spruitblaadjes. Tweemaal een jus erbij. Eentje van de dai dai ponzu, die heerlijk hartig en natuurlijk licht zuur was en eentje op basis van parmezaan. Geweldig in combinatie, maar ook bijzonder lekker apart. Weer zo'n gerecht waar de perfectie van afspringt. Beide wijnen pasten er goed bij. De ene ging wat beter bij het zuurtje, de ander ging weer wat beter bij de kaas en het hartige. Mijn voorkeur lag deze keer - als ik het me goed herinner - bij de Jurawijn.

 

 

We gingen door met een glas Tenerife, Liston Blanco - Vidueo Trenzado Suertes del Marqus 2012. Voor het eerst dat ik een wijn uit Tenerife dronk en ik moet zeggen dat ik hem beslist erg lekker vind. Op het bord, of liever gezegd onder de schitterende cloche het gerecht.DSC05235Aardappel Interieur - Exterieur. Allereerst kregen we op een apart bordje 3 prachtig uitgevoerde pommes soufflé. Ik ben dol op die heerlijke lichte pommes soufflé! Onder de cloche, op een verrassend bord met als tekening een kom van twee handen een gestoomde aardappel in de schil. DSC05239De aardappel was doorgesneden en als je de bovenste helft er van af wipte kwam er een flinke truffel te voorschijn. Ook naast de aardappel lag gehakte truffel, een heerlijke puree van aardappel en nog een heerlijke puree van truffel. Een absoluut fantastisch gerecht, geweldig hoog op smaak en de ijzeren combinatie truffel - aardappel bleek weer eens onverslaanbaar. En de presentatie was weer helemaal prachtig.

 

 

Bij het volgende gerecht, ik meen het vijfde, kwam een Australische Riesling in het glas. Een Frankland, Riesling Isolation Ridge Vineyard, Frankland Estate 2000. Een zeer bijzondere Riesling, wel met de bekende petrolgeur, maar verder volkomen anders van smaak. DSC05247Bijzonder goed passend bij de koningskrab / permutatie / fenegriek / munt / koriander / risotto Vialone Nano. Weer een bord met een cloche, een iets kleinere deze keer. Onder de cloche een kleurrijk schouwspel van fantastische risotto, geweldig hoog op smaak met er omheen heerlijke gesmolten boter. Verder ontdekten we parels van tomaat met munt en koriander, bijzonder zacht van smaak en natuurlijk perfect gegaarde plakken poot van de koningskrab. Bovenop nog heerlijke krokantjes van kippenvel. Een ontzettend smakelijk gerecht, perfect in balans en heerlijk van smaak.

 

 

In het glas verscheen vervolgens een San Antonio Valley, Pinot Noir Corralillo, Matetic Vineyards 2012. Een heerlijke Pinot Noir uit Chili! Erbij een plagerijtje van de chef, zoals ons werd verteld. DSC05253Het plagerijtje bestond uit Alba truffel / tortellini / artisjok Camus de Bretagne / roquette. Ongelofelijk dunne pasta (tortellini) troffen we aan, gevuld met artisjok Camus de Bretagne, zulke perfecte pasta krijg ik niet vaak. Erbij een schuim van artisjok en wat roquette. Erop drie flinke plakken van die heerlijke Alba truffel. Gesmuld hebben we ervan. We vonden het een vreselijk vriendelijke geste van de chef, nogmaals mijn hartelijke dank! Op deze manier willen we best geplaagd worden...Een geweldig gerechtje!

 

 

Waarmee we toe waren aan het hoofdgerecht. Onze BOB is geen grote wildliefhebber, dus bij aanvang van de maaltijd had zij verzocht of er als hoofdgerecht voor haar een visgerechtje zou kunnen komen en natuurlijk kon dat. In het glas van ons drie anderen kwam een wijn uit Trentino - Alto Adige, Teroldego, Azienda Agricola Foradori 2009. Een heerlijke, kruidige wijn. DSC05262Erbij voor de visliefhebber een schitterend stukje zeebaars met een heerlijke tijmsaus er om heen. Verder crème van broccoli en wat aardappelmousseline. Op de vis nog wat brunoise van groentjes en wat krokantjes. Meer dan tevreden was zij en dat kan ik me goed voorstellen, want het zag er weer prachtig uit. Wij kregen Anjou duif / vijgen / peterselie / aubergine / thee. DSC05267Afgedekt met een aardappelgalette kregen we een uiteraard prachtig gebakken stuk duif, perfect van garing. Erbij een heerlijke jus met gember en limoen. Een compote van vijg, crème van peterselie, nog een compote, maar nu van aubergine en thee en ook nog een fantastische crème van kweepeer. Twee quenelles aardappelmousseline maakten dit feestje helemaal compleet. Wederom enorm genieten, wat een fantastische smaken!

 

 

Het eerste dessert kwam in zicht. DSC05268Nu had ik al iemand van de geweldige zwarte brigade zien rondgaan met een wagen met daarop een behoorlijk grote Vacherin Mont d'Or.....en ja, natuurlijk kwam ook bij ons de vraag of we misschien als extra gerechtje een lepeltje Vacherin wilden. Nu raakten de buiken al behoorlijk volzet natuurlijk, dus echtgenoot en ik besloten het eerste dessertje in te ruilen voor de Vacherin, de twee andere tafelgenoten hielden het bij het dessert.Wij - echtgenoot en ik - kregen een Attika, Savatiano Vareli, Domaine Papagiannakos 2011 in het glas en die vond ik geweldig lekker. DSC05284Uitstekend passend ook bij de Vacherin Mont dOr / guave / schorseneer / Tutti Frutti / Granny Smith. Al de genoemde componenten lagen als geleitjes op het bord. Ernaast kwam de lepel met de Vacherin en we kregen het aanbod om wat olijfolie over het gerecht te druppelen. Ik sloeg dat af, ik ben geen grote olijfolieliefhebber, echtgenoot wel en hij was zeer verguld met de meer dan lekkere Grand Cru Franci olijfolie. Zelden heeft hij zo'n uitzonderlijke olie geproefd. Wat wel iets wil zeggen, want hij kent er vele. Ik genoot enorm van de Vacherin en de toefjes. Alles paste weer prachtig bij elkaar en ook het noten/vruchtenbrood vond ik bijzonder lekker.DSC05280Beide andere tafelgenoten kregen het dessert. Mascarpone / bambu / Boeddha's hand. Dit werd gepresenteerd in een prachtig goudbruin schaaltje. Ik heb het niet geproefd, maar ze verzekerden me dat het een werkelijk ongelofelijk lekker dessert was en dat geloof ik direct. Erbij voor de niet-BOB een glas Mosel, Riesling Auslese Brauneberger Juffer, weingut Harald Bottler 2001, die hem uitstekend beviel.

 

 

Het was al bijna middernacht toen we bij het laatste dessert kwamen. In het glas Monbazillac, Semillion - Muscadelle, Chateau Cadire 1995, een bijzonder lekkere dessertwijn. Het dessert werd gepresenteerd op dat geweldig mooie bord wat ik alleen van Inter Scaldes ken. DSC05288Chocolade / Inaya 65% / tablet gerookt / gebakken ananas / bleekselderij / mosterd. Een heerlijke tablet van banaan en passievrucht, omwikkeld met gerookte chocolade kregen we. Erbij gepocheerde en daarna gebakken blokjes ananas, witte crème van bleekselderij, mosterd, griesmeel en bieslook en verder nog een heerlijk ijsje en ook hiervan hebben we enorm genoten, hoewel de buikjes inmiddels meer dan gevuld waren. Maar mensenkinderen, wat een geweldige maaltijd was dit! Wat wordt hier fantastisch gekookt! Wat een geweldig goed personeel heeft men DSC05291hier! Alles, werkelijk alles klopt, een waar feest om hier te mogen eten!

 

 

Bij de afsluitende espresso en thee verschenen natuurlijk nog de meest geweldige heerlijkheden. Laat ik beginnen met de eclairs. Ditmaal voor de dames een eclair met een vulling van gember en roos en een neutrale topping. Voor de heren was hij gevuld met chocolade en citroen. Erop zeer kleurrijke bloemetjes en ook de eclair was wel weer zo ontzettend lekker dat hij gewoon helemaal op is gegaan. DSC05294Vervolgens verscheen er een bordje met een ijsbonbon gevuld met honingijs en kokos, omwikkeld met pistache en een toefje gin en tonic erop, ook fantastisch lekker.

 

 

Hierna nog een bordje met de meest heerlijke bonbons en natuurlijk werd ook nog de tafel voorgereden met de bekende wit-blauwe schaaltjes, waarin de meest heerlijke truffels ooit zitten. DSC05297Ook de schaaltjes met de marshmallow, de noga en de fudge kwamen erbij, maar het ging echt niet meer. (mocht iemand daar een foto van willen zien: zie mijn eerdere recensies) We waren volkomen, absoluut enorm voldaan. We hebben geweldig genoten van deze meer dan fantastische maaltijd, een herinnering die ik in ieder geval lang zal koesteren, niet in het minst door het zeer vriendelijke, vrolijke en attente personeel. DSC05307Bij het verlaten van dit geweldig gastvrije restaurant kregen we nog een zakje met - zo zag ik de volgende dag - geweldig lekkere financiers erin, ook zo vriendelijk weer.

 

 

Tot slot wil ik afsluiten met de opmerking dat ik werkelijk helemaal niets begrijp van Michelin Nederland. Als er een restaurant is wat de derde ster verdient, dan is het Inter Scaldes. Wil het instituut zijn geloofwaardigheid behouden moeten ze deze fout wat mij betreft nu eindelijk eens goed maken, want het duurt al veel te lang.

 

 

Nogmaals mijn grote dank voor deze zeer fijne avond en ook voor de zeer vriendelijke geste dat zowel aperitief als koffie voor rekening van het restaurant is genomen. Speciale dank nog voor Koen en zijn heerlijke wijnen! Zeer veel dank en tot snel!

 

9 gedachtes over "Inter Scaldes in Kruiningen"

Sylvia Verboon

Hoi Carla, wat heerlijk om deze recensie te lezen. Ik heb er onlangs ook gegeten met mijn vriend. Een groot feest. Mag ik je brutale vraag stellen? De Rioja Blanco van Murua en de Trenzado van Suertes del Marques (Tenerife) zijn beiden te koop bij Anfors. Is het misschien mogelijk te linken naar deze wijnen op onze site? Hartelijke groet, Sylvia http://www.anfors.com/murua-rioja-blanco-2010 http://www.anfors.com/trenzado-2012-suertes-del-marques
14 december , 2014 om 20:00 pm

restaurantrecensiesvancarla

Op deze manier is het lezers ook duidelijk ;-)
15 december , 2014 om 06:42 am

Sylvia Verboon

Het werkt, dank!
4 januari , 2015 om 19:01 pm

M.Machiels

Helev mooie recensie en prachtige foto's. Op 29 december gaan we het ook meemaken incl. overnachting. We zijn benieuwd en dan kunnen we deze topper meteen vergelijken met oa Librije, de Leest, Boreas, Da Vinci enz. waar we al vaker waren. Culinaire groet !
15 december , 2014 om 18:48 pm

restaurantrecensiesvancarla

Leuk! Alvast een hele fijne avond en nacht toegewenst, laat je ajb weten wat je vond?
15 december , 2014 om 18:51 pm

M.Machiels

Doe ik. Tot binnenkort (maar eerst nog met de Kerst heerlijk naar Boreas).
16 december , 2014 om 17:05 pm

M.Machiels

Schandalig!! Ik ben het helemaal met je eens Carla. Schandalig is het dat Inter Scaldes nog geen 3e ster van Michelin heeft mogen ontvangen! Wat een topzaak is het. Dat begint al als je bij het uitstappen uit de auto meteen op de parkeerplaats welkom wordt geheten, je de prachtige grote suite met jacuzzi, champagne in de minibar en uitzicht op de tuin binnenkomt tot en met het afscheid na het ontbijt (eigenlijk snoeperij) de volgende morgen. Verwennerij op niveau pur sang. Wat hebben we gisteravond genoten van het 8-gangen menu met begeleidende wijnen. Een aantal gerechten waren dezelfde als jullie hebben gehad en ik ben het helemaal eens met je bevindingen en commentaren. Wat een verfijning, balans en kunst op de diverse prachtige borden. Alle gerechten waren een streling voor de tong, schilderijtjes om te zien en de diverse wijnen (zelfs uit 1970 !) waren een openbaring. Gecombineerd met een gezellig ingericht restaurant en een uitmuntende, jonge bediening kan ik maar 1 ding concluderen: een absolute topper en we hopen er nog vaker te mogen komen.
30 december , 2014 om 23:49 pm

restaurantrecensiesvancarla

Ah, geweldig, jullie weten ook niet van ophouden, leuk!
16 december , 2014 om 17:06 pm

restaurantrecensiesvancarla

Klinkt geweldig! Allemaal een mailtje sturen naar Michelin dus, wie weet luisteren ze.
31 december , 2014 om 05:29 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl