DSC09382
DSC09382

De Lindehof in Nuenen

Op 31 december 2014 in favoriet, Noord-Brabant, twee sterren.

Het behaagde Michelin om twee van mijn favoriete restaurants in Nederland te verblijden met een tweede ster. Zowel De Lindehof als 't Nonnetje kregen die. Bijzonder leuk voor allebei. Natuurlijk wilden we zo snel mogelijk langsgaan om onze felicitaties te brengen en de afspraak bij De Lindehof was snel gemaakt. Op een maandagmiddag. Bij 't Nonnetje lag het wat moeilijker, hun sluitingsmomenten zijn anders en dat paste wat minder in onze agenda, dus daar gaan we in januari naar toe.Nadat we de auto geparkeerd hadden wandelden we binnen, waar een hartelijke ontvangst ons ten deel viel. Tot mijn grote verbazing was het restaurant deze middag bijna geheel gevuld, voor een belangrijk deel met koks in opleiding, die aan drie grote ronde tafels zaten. Wij kregen dus niet onze vaste tafel, maar een andere tafel in het midden van het restaurant.

 

De sommelier uit Litouwen, die zijn dranken bij voorkeur in het Engels presenteert, bood ons champagne aan. Van Henriot inmiddels en die is erg lekker. Zo lekker dat de glazen wel twee keer werden bijgeschonken! Op de rekening ontbrak de champagne, waarvoor alsnog mijn hartelijke dank! Ik had op de website gezien dat er op de zon- en maandagen een speciaal menu voorhanden was, het zogenaamde Feestelijke All in menu om de tweede ster te vierenDSC05417 en natuurlijk wilden we dat graag, want daar had ik hoge verwachtingen van. Een wijnarrangement wilden we er ook graag bij.'Bij de champagne vrijwel direct een kleurrijk plankje met spijkers, waartussen allerlei kroepoekjes zaten. Kroepoekjes met de smaak van onder andere wasabi, biet, tandoori, kerrie en gefermenteerde knoflook met sesam. Zeer smakelijk! DSC05418Hierna presenteerde de chef zijn - voor ons - bekende bonbon. Nu gepresenteerd op een lepel als zijnde een bonbon die uit drie werelddelen komt. De ras el hanout uit Afrika, de aardpeer uit Europa en de chili-espuma uit Zuid-Amerika. Leuk bedacht en de bonbon was lekker als altijd. DSC05420We gingen verder met een plankje met als decoratie bietjes. Ernaast voor ons allebei een meringue van rode biet met crème fraîche en kaviaar op basis van soja, ook een bijzonder smakelijk hapje en vooral de presentatie vond ik ook erg leuk gevonden. Vervolgens kwam er een heel plateau DSC05422met nieuw ontworpen servies speciaal voor De Lindehof door Piet Hein Eek. Een zeer Nederlands servies zelfs. Delfts Blauw met schepen, huisjes, molentjes en mensen.DSC05427 In de kopjes die voor ons neer werden gezet lag een quenelle ijs van mosterd met erbij krokante kaantjes van pastinaak. Aan tafel werd daar een gazpacho van rode kool op geschonken. Alweer een leuk hapje vonden we het, mooi in combinatie en in balans.

 

 

Inmiddels werd ook de lekkere olijfolie van Mas el Altet in het daarvoor bestemde bakje geschonken en kwam er zo'n lekkere, nog warme, brioche. Maar we waren er nog niet. DSC05432Op een donker bord kwam in een cirkel een torentje van gekarameliseerde witlof met coquilles met erover heen gesmolten ganzenlever. Erop een kroepoek van schaal- en schelpdieren en ook het schuim ernaast was daarvan gemaakt. Een erg lekker hapje was dit. De combinatie witlof/coquille is natuurlijk klassiek, maar de gesmolten ganzenlever gaf er een leuke extra dimensie aan.

 

 

DSC05434Tot slot van de parade aan hapjes kwam er een boswandeling. Op een stuk boomstam lagen nog twee hapjes voor ieder van ons. Aan een prikkertje met een Hollands klompje een heerlijke slak met paddestoelen en in het midden aan het botje een gefrituurde kikkerbil, die ook al erg lekker was.DSC05439

 

 

Waarmee we aan het eigenlijke menu toe waren. In het glas kwam een glas Electrico, Albal, D.O. Montilla - Moriles. Een wijn uit de omgeving van Malaga, gemaakt van de PX-druif, die ons beviel. Het gerecht was een gerecht in tweeën. Op een nieuw wit bord met allemaal kuiltjes erin kingkrab met een saus van strandkrabbetjes en bereidingen van flespompoen. Inderdaad troffen we diverse bereidingen aan van de flespompoen, waarbij regelmatig flink wat kerrie was gebruikt, wat we erg lekker vonden. De strandkrabbetjes waren behalve tot saus verwerkt ook verwerkt tot een gelei, die prettig vol van smaak was. De krab was goed van garing.

 

 

DSC05440In een kommetje, passend bij het bord, tartaar van strandkrabbetjes met tomaat en een krokantje van lelieblad. Ook dit was smakelijk en mooi kleurrijk van presentatie. Het oog wil ook wat tenslotte.

 

 

Bij het tweede gerecht schonk de sommelier twee wijnen. Een sherry, te weten een Coloso Oloroso Gutirrez en een wijn van Mallorca, een Sincronia 2013. Twee wijnen omdat het gerecht weer uit twee onderdelen bestond. DSC05453Allereerst een coquille gebakken in de schelp met truffel en schuim van truffel, natuurlijk erg lekker, wat wil je met dergelijke ingrediënten. Erbij verder nog wat knolselderijpuree.

 

 

In een mooie (ook nieuw) kom met een gouden rand zacht gegaarde ossenstaart met krokantjes en puree van aardappel en een jus van ossenstaart. DSC05454De ossenstaart vond ik bijzonder lekker en dit gerecht was fijn hoog op smaak, zoals ik gewend ben van de chef. De wijn uit Mallorca maakte weinig indruk op ons, de sherry daarentegen was erg lekker bij het vlees.

 

 

Bij het hoofdgerecht kwam een glas Tikal 2011, Mendoza, Argentinië, een blend van 60% Malbec en 40% Syrah, een aangename wijn. Het hoofdgerecht bestond deze middag uit haas. DSC05460Haas met een saus waarin fenegriek was verwerkt, erbij Ibericowang, diverse bietjes en buikspek. Het buikspek lag onder de haas, vooral echtgenoot was erg te spreken over de combinatie buikspek/haas. Ik vond de wang erg lekker, zo ook de jus met de fenegriek. Een fijn gerecht.

 

 

En zo kwamen we bij het dessert. Een glaasje Vistamar Moscatel, Limar Valley, Chili begeleidde het dessert. Ook het dessert bestond uit twee delen, die achter elkaar gepresenteerd werden. DSC05464Allereerst een zeer smeuge plak Valrhona chocolademousse, waarin diverse kleurrijke krokantjes waren gestoken met allemaal een andere smaak. In ieder geval eentje met de smaak van de Goji-bes. Een erg lekker dessert, wel een klein beetje zwaar door de chocolade.DSC05467

 

 

Het tweede dessert kwam in een zwart kommetje. Op krokantjes gemaakt van chocolade en speculaas met een tipje yuzu erop lag een quenelle ijs van citrus, waardoor dit een heerlijk fris dessertje werd.

 

 

We sloten af met espresso en thee en daarbij DSC05468kwamen in de bekende langwerpige schaal nog vijf lekkere zoetigheden.

 

 

De chef vroeg of we nog even de keuken wilden zien en natuurlijk wilden we dat graag. Een keuken van alle gemakken voorzien! Na het betalen van de rekening, het bedanken van de sommelier voor zijn leuke en leerzame uitleg, het bedanken van de chef voor een aangename middag verlieten we De Lindehof. Op de een of andere manier kon ik een licht gevoel van teleurstelling niet van me afschudden. Ik heb erover nagedacht waardoor dat nu toch zou komen. De verwachtingen lagen wellicht te hoog omdat we dachten dat het tweede-stermenu wel heel bijzonder zou zijn. Het gevoel werd eerlijk gezegd nog wat versterkt toen ik her en der wat las over het kliekjesmenu na de Kerstdagen, voor dezelfde prijs als ons menu. Als ik de gerechten en de wijnen vergelijk met ons menu, denk ik dat mijn teleurstelling wel terecht is. Wat niets af doet aan de fijne bediening en de goede sommelier en ook niet aan de gerechten, die gewoon goed waren. Maar niet verrassend en dat had ik wel verwacht.

 

2 gedachtes over "De Lindehof in Nuenen"

Ikke 2014

Kan iemand me zeggen waar ik die glazen kom met gouden rand kan kopen? Ik vind dit echt prachtig servies! Dank u!
10 juni , 2015 om 07:31 am

restaurantrecensiesvancarla

Misschien even met De Lindehof bellen?
10 juni , 2015 om 08:03 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl