DSC09382
DSC09382

Table d'Amis in Kortrijk

Op 11 maart 2015 in één ster, België, favoriet, Kortrijk.

Het was de hoogste tijd om ons favoriete Table d'Amis weer aan te doen en het leuke was deze keer dat onze geplande datum samenviel met de bijna-opening (drie dagen eerder namelijk) van het DSC06034restaurant in het nieuwe pand. Table d'Amis 2.0 zoals Sofie het noemt. Een schitterend pand trouwens, gelegen in het mooie oude centrum van Kortrijk met mooie hoge plafonds, heel veel ruimte, schitterende accenten her en der en natuurlijk een veel grotere keuken, die we op het eind van de avond nog even mochten bewonderen. Zo'n nieuwe keuken betekent natuurlijk ook dat de koks hun weg er nog even moeten vinden, heel begrijpelijk. En laat ik vooral het terras niet vergeten. Het is de bedoeling op de bovenverdieping een gastropub te openen, het pand aan de Walle blijft beschikbaar voor feesten en partijen. Beide zonen waren dit weekend mee, ik verkeerde namelijk in de veronderstelling dat we als gezin iets te vieren hadden, maar ik had me gewoon wat jaartjes vergiDSC05985st. Ach, kan gebeuren. We logeerden deze keer niet in Messeyne, vanwege wielrenners, zo begreep ik, maar in Damier op de Grote Markt. Minder modern, maar wel comfortabel en met een erg leuke bar. In dit bar namen we wat drankjes voordat we richting Table d'Amis wandelden. Uiteraard een zeer vriendelijke ontvangst en een fijne ronde tafel (op een langwerpige tafel in een aparte ruimte na zijn het hier allemaal ronde tafels) met linnen waarin Table d'Amis is geborduurd. DSC05984Leuk ook dat ik schuin zicht had op de keuken, een soort doorkijkje via de gang. Matthieu kwam ons ook nog even begroeten en legde gelijk het menu Terroir voor deze avond uit. We begonnen met een glas champagne, Fleury. Aangeboden door het huis, heel vriendelijk. Lekkere champagne! We bekeken ook nog even de wijnkaart, die alweer wat uitgebreider is geworden en dus ook steeds mooier en mooier wordt en nog altijd vriendelijk van prijs is.DSC05970

 

De eerste hapjes kwamen. Kalfskop met gepekelde worteltjes gepresenteerd op een bot en op een toastje zure room met oude brokkel Roeselare. Allebei zoals altijd heerlijk van smaak.DSC05973

 

 

Ernaast vrijwel direct kroepoek gemaakt van rijst met een heerlijk schuimpje gemaakt van onder andere koolrabi en iets van wortel. Luchtig en toch vol van smaak.DSC05977

 

 

Het laatste hapje was een oester, licht gepocheerd met jus van champagne en oestervocht en ook deze oester was heel erg lekker. Vol verwachting keken we uit naar het menu Terroir.

 

 

Brood kwam op tafel, zuurdesembrood en boter met zout en dat werd telkens aangevuld. Zoals bekend zijn de mannen grote broodliefhebbers dus alleen daar aan hebben ze hun hart al opgehaald.

 

 

De eerste wijn werd ingeschonken. Een Mademoiselle de T du Chateau de Tracy, Pouilly Fumé 2013, een erg prettige wijn. Het eerste gerecht was tartaar van kalfsvlees Baskische selectie txogitxu, gedroogde aromaten. DSC05993Op het bord een cirkel van de tartaar van het zeer malse vlees, uiteraard handgesneden. Erop de gedroogde aromaten. Ik moest even wennen aan de combinatie mals vlees, zeer licht aangemaakt, omdat het vlees van zichzelf al enorm veel smaak heeft, versus de droge aromaten, maar ik besloot dat ik dit toch een enorm smakelijk gerecht vond. De combinatie is bijzonder subtiel en wat mij betreft leuk gevonden.DSC05995

 

 

Bij het volgende gerecht kwam er een biertje in het glas, een Hopus. Een fris biertje met een vleugje limoen. Erbij ravioli met kaas en bouillon. In het bord in eerste instantie de ravioli gevuld met Keiems Bloempje, gekaramelliseerde spruitjes, spruitjesblad en radijs. Aan tafel werd eerst de bouillon gemaakt van aardpeer bijgeschonken en daarna werd er ruim truffel overheen geschaafd.DSC05998 Een mooi subtiel gerecht met mooie aardse smaken. Persoonlijk mag wat mij betreft de ravioli iets dunner zijn, het deeg dan, maar ik ben nogal een kniesoor wat dat betreft. Hoe dunner hoe lekkerder ik het vind. Maar: weer een mooi gerecht.

 

 

De derde wijn was een Txakolina. Nu ben ik niet heel erg weg van de txakolinas, maar deze beviel me wel. Het was een G22, Gorka Izzagirre, Bizkaiko Txakolina. De goedlachse (hulp-)sommelier heeft een prettige manier van toelichten van de wijnen. Alle bediening hier is overigens heel vriendelijk en uitstekend op de hoogte van wat er uit de keuken komt. Je kunt ook merken dat ze goed worden aangestuurd door de maître. DSC06005Het gerecht bij de txakolina was grietbot met een jus van Noilly Prat. In het bord een mooi stukje gegrilde grietbot met aan tafel erbij geschonken jus van Noilly Prat Erbij gelakte schorseneer en een crème van linzen met mosterd. Verder wat shii-take en witlof. Ook dit gerecht vonden we zeer subtiel en mooi in verhouding. De wijn paste er uitstekend bij.

 

 

Ondanks dat het restaurant inmiddels volledig gevuld was, viel het geluid ons ontzettend mee, wat betekent dat de akoestiek hier prima is.

 

 

DSC06010We waren inmiddels bij het hoofdgerecht, waarbij de sommelier een glas Gourmandise 13, Julien Peyras schonk, ook een erg prettige wijn uit de Languedoc. Het hoofdgerecht bestond uit ree. Op het bord twee stukken perfect gegaard ree, een crème van kardemom, diverse groentjes, polenta en een jus van gevogelte. Ook dit vonden we een erg lekker gerecht. Prachtig vlees, lekkere groentjes en een heerlijke jus. DSC06012Het hoofdgerecht kende een tweede ronde in de vorm van sukade van de nek en de schouder van het ree met een sauce royale. Gepresenteerd in een witte kom en geweldig lekker. Mooi mals vlees en een zeer krachtige saus. Zoals het hoort.

 

 

DSC06023De mannen kozen voor het dessert en kregen allereerst in een wit kommetje ijs van rijst met witte chocolade en sinaasappel en pompelmoes en vonden het heerlijk. Lekker fris en het ijs was zeer verrassend en lekker. DSC06029Een tweede dessert bestond uit ijs van Sint Bernardusbier, chocolade, zure en zwarte mout. Ook dit dessert vonden ze erg lekker, onbekende smaken op een fijne manier gecombineerd. Niet te zoet, maar wel erg subtiel en zeer verrassend ook. Kortom, tevreden mannen aan tafel.

 

 

Ikzelf koos voor de kaaswagen die hier mooi is. Bij de kaas kwam een glas Grüner Veltliner, 2013 Am Berg, Bernhard Ott. Nadat ik mijn keus had gemaakt kreeg ik mijn plankje voor me met erbij in een speciaal voor Table d'Amis gemaakt kistje van hetzelfde hout als de bedieningseenheid in het midden van het DSC06018restaurantgedeelte, vruchtenbrood, vers getoast. De kaasjes waren perfect geaffineerd en het brood was er lekker bij.

 

 

In zijn algemeenheid viel me op hoeveel er is geïnvesteerd in dit schitterende gebouw. Ik zag, behalve de geheel nieuwe inrichting, nieuw servies, nieuw bestek, nieuwe glazen (Zalto!), DSC06019nieuwe tafelkleden, nieuwe presenteermogelijkheden en nog veel meer. In ieder geval levert het wat mij betreft een heerlijk ontspannen gevoel op, omdat alles op rolletjes loopt en het eten, uiteraard het belangrijkste, op hetzelfde verrassende niveau is.

 

 

DSC06031We sloten af met goede espresso, waarbij het bekende taartje om te delen (twee, voor twee personen een) kwam, gemaakt van chocolade met geroosterde sjalotjes, heerlijk. In het kistje nog allerlei andere lekkernijen, zoals een madeleine, een kletskop en een kaneelstokje. Heerlijk allemaal.DSC06033

 

 

Het was al na middernacht toen we na het bekijken van de keuken afscheid namen van het allervriendelijkste personeel en terugwandelden naar ons hotel. Table d'Amis is en blijft een zeer favoriet restaurant van mij/ons. Ook de zonen waren erg onder de indruk.

 

5 gedachtes over "Table d'Amis in Kortrijk"

Joost

Zozo, Carla, dat was weer genieten geblazen. Prachtige gerechten en wijnen, prachtige recensie. Vanwege ... gaan wij morgen De Lindenhof in Nunenen verblijden met een bezoek.
11 maart , 2015 om 18:41 pm

restaurantrecensiesvancarla

Heel veel plezier Joost, doe je mijn hartelijke groeten aan Soenil?
11 maart , 2015 om 22:37 pm

PB

Wat een ontzettend mooi pand! Felicitaties voor Matthieu en Sofie. (Ik zal er dus binnenkort eens naar toe moeten, maar ik vind het altijd zo ver weg...) De keuken (b)lijkt nog steeds goed te evolueren, en het zou natuurlijk best eens kunnen dat het nog eens een tweede ster krijgt. [Binnenkort volg ik dan jouw sporen naar Porto en zal The Yeatman en Pedro Lemos aandoen; die laatste heb jij volgens mij niet bezocht, maar kreeg in de Michelingids van 2015 voor het eerst een ster.]
11 maart , 2015 om 18:59 pm

restaurantrecensiesvancarla

Veel plezier in Porto, als je tijd hebt is Cafeina wat mij betreft zeker een aanrader.
11 maart , 2015 om 22:37 pm

PB

Dank voor je advies! Ik ga het proberen.
11 maart , 2015 om 23:19 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl