DSC09382
DSC09382

Jaimie van Heije in Ouderkerk a/d Amstel

Op 1 mei 2015 in Amsterdam, Noord-Holland.

In april zijn we ook nog wezen eten bij Jaimie van Heije in Ouderkerk a/d Amstel. Ik kreeg in mijn mailbox een bericht dat er een restaurantfestival zou zijn, wat betekende dat je voor 50 euro all in zou kunnen lunchen en voor 100 euro all in dineren. Het aantal aangeboden gangen wisselde nogal, maar mijn oog viel op Jaimie van Heije die volgens die restaurantfestivalwebsite voor de lunch maar liefst 6 gangen aanbood. DSC06524De vorige keer was het ons uitstekend bevallen bij hem, dus de reservering was snel gemaakt. Net als de vorige keer was het prachtig weer, dus het terras was gedekt. De uitstekende jongeman in de bediening zorgde voor een parasol en het feestje kon beginnen. Nog voordat we besloten hadden tot het aperitief wat zou bestaan (onze eigen keus uit de twee aangeboden aperitieven) een citrus gin en tonic kwamen er al twee hapjes op de keurig gedekte tafel. DSC06525Allereerst een broodje bapao met oosterse auberginevulling, een dip van tomaat en paprika er boven op. Erg lekker, hoewel je de bapao niet te lang moet laten liggen, want dat specifieke deeg wordt vrij snel wat taai. Ernaast een DSC06529kroepoek gemaakt van groene olijf met een crème er op van zwarte olijf en een schattig bloemblaadje. Vrij sterke en herkenbare smaken, lekker!

 

De gin en tonic verscheen en dat was weer eens wat anders. Zeer kleurrijk, want behalve gewone ijsblokjes zaten er ook ijsblokken in gemaakt van citrus. Limoen, citroen, sinaasappel en grapefruit om precies te zijn. Heerlijk fris, duidelijk van smaak en niet al te citrusachtig gelukkig, want zoals bekend verbaas ik me altijd hogelijk over mensen die als aperitief jus d'orange nemen, want je smaak is dan voor een paar uur geheel foetsie. Maar daar was hier geen sprake van, het was een zeer prettige gin en tonic.

 

 

Het menu - 4 gangen - kwam op tafel en dat sprak ons zeer aan. Een nog warm broodje werd geserveerd in een zakje. DSC06533Heerlijk brood. Olie, peper en zout stond al op tafel, aan boter doet men niet. Het brood werd telkens bijgevuld. Water wilden we ook graag, voor echtgenoot een fles bruisend, voor mij een karaf ijswater.

 

 

De eerste wijn werd ingeschonken, een Quintaluna 2012, de tweede wijn van het huis Ossian. We kenden deze wijn al van Arzak en net zoals daar beviel hij ons ook deze keer weer prima. DSC06535Het gerecht erbij was Buddha Beef. Gebrande meergranentoast, filet americain, Oosterse sesamdressing, meiknol, foie brûlée, soja en frisse kruiden. Op het bord allereerst in het midden de behoorlijk romige filet americain, die omgeven werd door de gebrande meergranentoast, die dus een cirkel vormde. Daarop een flinterdun plakje meiknol met de boeddha van de foie en de overige ingrediënten lagen op een mooie manier gerangschikt op de cirkel van de meergranentoast. Extra er nog bij diverse toefjes crème van koriander. De sesamdressing is me ontgaan.

 

 

De tweede wijn, keurig toegelicht door dezelfde jongeman, was een Chateau Mercier, Cotes de Bourg, Bordeaux 2012 en ook dat was een aardige wijn, die in ieder geval uitstekend paste bij het gerecht. DSC06539Sayur Lodeh. Met polenta van kokos en mas, rendang van kabeljauw, katjang pedis en saus van kreeft. Op het bord in het midden een cirkel van heerlijke rendang van kabeljauw. De rendang werd omgeven door de krokant gebakken polenta, die zelfs ik erg lekker vond. Op een plakje wortel vervolgens een bolletje schuim gemaakt van sajoer lodeh. Ervoor schuim van kreeft. Dat schuim had een hele sterke en volle kreeftsmaak en was dus erg lekker. Wel een beetje jammer dat het al wat langer op het bord lag, de randjes waren vast gaan zitten. Verder een flinke hoeveelheid crumble van katjang pedis, die inderdaad behoorlijk pedis was, maar daar houden wij wel van. Het geheel werd afgemaakt met een krokante meringue van kokos. Opvallend vond ik het hoe de wijn zich staande hield tegen dit relatieve geweld. Ook dit gerecht viel enorm in de smaak bij mij.

 

 

Bij het hoofdgerecht kwam een Pedrera 13, Jumilla, monastrell in het glas, een prettige, soepele wijn. DSC06545Het hoofdgerecht was diamanthaas. Met wortel, geroosterde crème van knolselderij, peterselie en saus naturelle. Een perfect gebakken stuk diamanthaas kregen we. Erom heen een lichte olie van peterselie en aan tafel werd de saus = jus erbij geschonken, zodat het op een prettige manier mengde. Verder de diverse bereidingen van wortel, waaronder een meringue-krokantje, de geroosterde crème van knolselderij, die zelfs echtgenoot lekker vond, een uitje, een aardappeltje, poeder van wortel met een diamantje van peterselie erop en ook dit was een aantrekkelijk en lekker gerecht.

 

 

Het dessert kreeg begeleiding van eenVouvray Moelleux 2005 Grande Réserve, Val de Loire.Een zeer prettige wijn. Het dessert was een Blanc Manger. Zachte crème van amandel, spongecake, frisse pommelo, cremeux en grapefruit sorbet. DSC06551Precies dat troffen we aan op het bord. Er lagen gouden vleugeltjes van grapefruit bij, helaas had ik al bijna een hap genomen, voordat ik aan de foto dacht, maar neem maar mij aan dat de vleugeltjes er perfect uitzagen. De spongecake - waar ik nog steeds niet echt weg van ben - was gemaakt van amandel. Ook een heerlijk luchtige bavarois van amandel troffen we aan. Een meringue van gevriesdroogde yoghurt lag er nog bij en verder wat krokantjes van rijst. De frisheid kwam uiteraard van de grapefruit en de pomelo. Een inventief dessert, licht en fris.

 

 

DSC06552We sloten af met goede espresso waarbij een chocoladebombe met sinaasappel en een makaron van rozen met sereh kwamen. Allebei ook gewoon lekker.

 

 

Nadat we de zeer vriendelijke rekening (100 euro) hadden voldaan verlieten we zeer tevreden Jaimie van Heije. Heerlijke gerechten, uitstekende bediening, fijne wijnen, helemaal niets op aan te merken. Ook nog erg leuk dat de sous-chef een van de gangen kwam brengen, kortom genieten hier!

 

 

Carla van Schelven

 

1 gedachtes over "Jaimie van Heije in Ouderkerk a/d Amstel"

Joost

Wat ziet die boedha er lief en vredig uit, bijna zonde om op te eten... Zo te lezen en te zien eentje om te onthouden!
3 mei , 2015 om 12:21 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl