DSC09382
DSC09382

Inter Scaldes in Kruiningen

Op 29 juni 2015 in twee sterren, favoriet, Zeeland.

Onze Ole zou 21 worden en dat moest gevierd worden met een fantastische maaltijd. Natuurlijk viel onze keus daarvoor op Inter Scaldes. Zoals altijd een vreselijk vriendelijke ontvangst al bij de auto en we werden richting het mooie terras geleid. Omdat het toch net DSC07005iets te winderig was, besloten we naar binnen te verkassen en we kregen een fijne ronde tafel voor ons vieren. Er kwam een tafeltje voor mijn tas en de jongens viel het op dat er wel erg mooie waterglazen op tafel stonden. Het was de eerste keer dat ze bij Inter Scaldes waren, dus ze keken hun ogen uit. Alle kunst vonden ze erg mooi.

 

Als aperitief kozen twee van ons een champagne en dat werd een Grand Cru Blanc des Blancs van Legras & Haas s.a., weer terug als huischampagne. Begrijpelijk, want het is een heerlijke champagne. De twee anderen, waaronder ik, wilden graag een gin en tonic en Koen, de geweldige sommelier van Inter Scaldes, koos voor ons een G’Vine Gin, Floraison met Fever Tree Tonic, een perfecte keus. Een heerlijke bloemige Gin! Het aperitief, zo zag ik later op de rekening, is ons aangeboden door het echtpaar Brevet, waarvoor mijn hartelijke dank!

 

 

Erbij de aperitiefhapjes. In een kommetje Stellendamse garnaal met jasmijn, hazelnoot en sambal. Fantastisch lekker en geweldig in combinatie! DSC07006In een net iets ander kommetje Oosterschelde paling met witte boon, koffie en salie. Ook een geweldig hapje, echt zo’n hapje waarvan je veel veel meer wilt. En op een schattig houdertje een krokant rolletje van parmezaan gevuld met avocado en parmezaan, ook al bijzonder smakelijk. We wisten weer precies waarom we hier zo graag zijn!

 

 

We kregen de kaart uitgereikt door de gastvrouw met zoals altijd even een gezellig babbeltje. We DSC07009waren er natuurlijk al snel uit, heel graag het 8 gangen specialiteitenmenu Concert. Met driemaal een wijnarrangement en eenmaal een alcoholvrij arrangement.  Water wilden we uiteraard ook, bruisend en plat en het feest kon beginnen.

 

 

Allereerst kwam er nog een amuse. ‘Caprese’, Pointillisme. DSC07011In die prachtige piramide van Pieter Stockmans geserveerd. Prachtig om te zien, geweldig om te eten. Heerlijke capresesmaken, zowel in combinatie als apart erg goed te proeven. Ik blijf dit een zeer kunstig gerechtje vinden.

 

 

De eerste wijn werd ingeschonken. Een Roussette de DSC07013Savoie, Altesse, Domaine Charles Gonnet 2013. Als alcoholvrij alternatief kwam een Pasdutout in het glas. Het eerste gerechtje was langoustine. ‘Guilvinec’, yoghurt, vadouvan, dragon, Granny Smith. Een prachtig opgemaakt bord kregen we met onderin de rauwe plakjes langoustine, vermengd met wortel. Erop toefjes gelei van Granny Smith, toefjes hele zachte vadouvancrème met er tegenaan krokantjes van yoghurt.  Een mooie zachte crème van langoustine vervolmaakte dit zachte en zeer elegante gerecht.

 

 

De tweede wijn was een Chablis, Domaine Christian Moreau 2008, Yonne, een erg prettige wijn. De Pasdutout werd doorgeschonken. Het tweede gerecht was kaviaar. Anna Royal Dutch, brandade, steur, witte druif. DSC07018Gepresenteerd in dat hele mooie ‘Fabergé-ei' kregen we een werkelijk fantastische brandade van steur, ongelofelijk licht van consistentie en ik proefde een fijne lichte toets van truffel. Erop gepelde en in plakjes gesneden groene druiven en daar weer op een flinke hoeveelheid van de kaviaar uit Eindhoven. Wat mij betreft een geweldig knap en zeer elegant gerecht, heerlijk licht en fijn fris.

 

 

DSC07019Bij het volgende gerecht kwam allereerst een brioche met sesam per persoon op tafel. De vorige keer had ik de brioche niet gegeten, nu dus wel. Op de een of andere manier deed hij me weinig aan brioche denken, ik vond hem er te compact voor. De smaak was - natuurlijk - wel in orde.

 

 

In het glas kwam behalve de Pasdutout een Riesling ‘Hattenheimer Nussbrunnen, Schloss Reinhartshausen 1978, Rheingau. Een erg lekkere Riesling. Het gerecht erbij was eendenlever (bio). Mokka, rabarber, ui, kruidnagel. DSC07021Op dat prachtige bord met de twee handen lag in het midden in een jus van vlees een stukje eendenlever, gepocheerd in mokka. Erbij crème van ui en kruidnagel, een streep krokantjes van Taggiasche olijfjes, op de lever schuim van parmezaan en naast de lever nog een streep rabarber. De lever had door het pocheren in de mokka en zeer specifieke smaak gekregen. Ik vond het een aangename smaak, maar daar was niet iedereen aan tafel het mee eens. Vooral ook de combinatie met de olijfjes vond ik erg lekker en ook de crème van ui en kruidnagel kon me erg bekoren. De rabarber zorgde voor een mooi zuurtje en bracht de nodige frisheid in het gerecht. Alweer een zeer gebalanceerd gerecht!

 

 

Als alcoholvrij drankje kwam er tonic met grapefruit en gember in het glas en de wijn werd een Drama, Assyrtiko ‘Idisma Drios’, the Wine Art Estate 2013. Erbij asperges. Koningskrab, citrusvruchten, beurre blanc. DSC07031Voor een deel een tafelbereiding bij dit gerecht, altijd erg leuk vind ik. De koningskrabpoot werd ter plekke voor ons van zijn schaal ontdaan en daarna in vier stukken verdeeld, die op de borden werden gelegd. Op het bord allereerst een jus van citrus met stukjes citrusvrucht. DSC07037Die jus was wel zo geweldig van smaak en zo ontzettend goed in balans, ik werd er stil van, wat was dat lekker zeg! Erbij gebrande stukken asperge, die ook ontzettend lekker van smaak waren. Verder parels van Bari-olijf, beurre blanc vooral tussen de asperges en wat kruiden. Een zeer verrassend en enorm smakelijk gerecht. Het branden van de asperges vind ik een enorm goede vondst en de combinatie krab/asperge/olijf/citrus is geweldig met eerbied voor alle vier de onderdelen.

 

 

In het alcoholvrije glas deze keer een Faber Chardonnay, in de andere glazen een Chenin Blanc ‘les Nourrissons’, Domaine Stéphane Bernaudeau 2009, Loire, erg lekker. Het gerecht deze ronde was zeebaars. ‘Sheggi’, truffel, knolselderij, baby perzik, aardappel, ganzenvet. DSC07038Op een werkelijk schitterend bord - alle borden, glazen en bestek zijn hier fantastisch mooi - kwam een enorm aantrekkelijk gerecht op tafel. Een uiteraard perfect gegaard stukje zeebaars kregen we met erop cirkels van knolselderij en truffel, afgewerkt met vierkantjes van baby perzik. De cirkels waren op de vis ‘geplakt’ met een zalvige aardappelmousseline. Ernaast een rechthoek geprakte aardappel, die gegaard was in ganzenvet en erbij nog apart een saus met room en truffel, die aan tafel werd opgeschept. De saus bleef op tafel staan en is helemaal opgegaan. Dit gerecht was alweer ontzettend gebalanceerd. Schitterend zachte smaken, perfecte cuisson en een combinatie om U tegen te zeggen. Absoluut heerlijk.

 

 

Waarmee we aan het vleesgerecht toe waren gekomen. Als alcoholvrij drankje wederom een Faber, maar nu de Cabernet-Sauvignonversie en voor ons een Campi Flegrei,, Marsigliese ‘Marsiliano’, Azienda la Sibilla 2009. Het gerecht was weer een plaatje. Het ging om lamsfilet. ‘Alexander Calder’, strandbiet, venkel, gezouten citroen, aubergine, Piquillo pepers. DSC07042In het midden van het bord een perfect stuk lamsfilet, afgedekt met een crème van aubergine, sinaasappel en Taggiasche olijven. Perfect van garing en de crème paste erg goed bij het heerlijke vlees. Ernaast aan de linkerkant de jus van het lam, verrijkte met tijm en de pommes soufflées en aan de rechterkant vier gekleurde strepen, van boven naar beneden gemaakt van Piquillo peper met ansjovis; van venkel met sinaasappel, van ui en balsamico en van strandbiet, kappertjes en gezouten citroen. Alle vier geweldig lekker en wederom uitstekend passend bij het lamsvlees. Weer een zeer afgewogen en heerlijk gerecht. Het kon maar niet op deze middag.

 

 

DSC07046Nu had ik uit mijn ooghoek de kaaswagen al een paar keer voorbij zien komen en overleg leerde me dat ook de mannen nog wel trek in wat kaas hadden. We maakten alle vier onze keus van de mooie wagen en Koen schonk als alcoholvrij drankje een Raumland Traubensecco in en voor de anderen een Spätburgunder trocken barrique Vitus, Weinhaus Heger. Een prettige wijn. Bij de kaas kwam nog wat krentenbrood en we genoten van de perfect geaffineerde kaasjes.

 

 

Bij het eerste dessert werd de Raumland doorgeschonken en kwam voor ons een Tokaji, Furmint - Hárslevelü ‘cuvée Magita, Béres 2010 in het glas. Het dessert was aardbeien. ‘Lambada’, oranjebloesem, roquette bloem, amandel. DSC07052Op die schitterende standaard met de gaatjes erin kwam het mooie met gouden cirkels omwikkelde kommetje te staan. Daarin troffen we aan de in oranjebloesem gemarineerde aardbeien met erop bloemetjes van de roquettesla. Aan tafel werd er een ferme lepel amandelroom naast geschept. Ik hoef vast niet te vertellen hoe ontzettend lekker dit dessert was. Fantastische aardbeien met heerlijke zachte smaken erbij maakten het tot een fantastisch fris en licht dessert.

 

 

Ook bij het laatste dessert kwam er Raumland in het glas en de versie met alcohol werd een Mosel, Riesling Spätlese Feinherb, Schloss Saarstein 2011. Het dessert was ananas. ‘Victoria’, kokos, champagne, kerrie. DSC07055Gebakken ananas, teruggekoeld, met kruidnagel, die er aan tafel werd uitgehaald, troffen we aan. Erbij compote van banaan, parels van Bari-olijf, ijs van kerrie, een saus van champagne met vanille en kokos en ook bij de compote van banaan zat een vleug kokos. De ananas was heerlijk fris en combineerde fantastisch met alle componenten, vooral wat mij betreft met de olijf en de kerrie. Ik vond dit een uitstekende combinatie en een absoluut heerlijk dessert. Een zeer goede afsluiter van een memorabel diner.

 

 

Tot onze grote verrassing kwam de gastvrouw met een allerschattigst taartje voor de jarige. DSC07056Een heerlijk chocoladetaartje gevuld met passievruchtenmousse. We hebben het taartje ‘s avonds thuis gegeten, want ter plekke waren we echt volzet. We vonden het een ontzettend lekker taartje, waarvoor nogmaals onze grote dank, heel erg leuk!

 

 

We besloten koffie en thee op het terras te gebruiken. Daarbij kwamen natuurlijk ook nog allerlei heerlijkheden. DSC07062In ieder geval een ijsbonbon met honing en pistache aan de buitenkant en gevuld met gin en tonic: heerlijk! Verder bakje met de meest lekkere makarons ooit in enorm creatieve combinaties, ook nog een bakje met marshmallows en nougat en ook nog wat erg lekkere bonbons. DSC07063Koen vond het leuk om ons nog een gin te laten proeven. Dat werd een V2C, Dutch Oaked Gin met Fever Tree Tonic en wat citroenzest. Een erg lekkere gin, die ik zeker ga onthouden!

 

 

Na het betalen van de rekening namen we afscheid van gastheer, gastvrouw, de crew en Koen en diep tevreden - zoals altijd - verlieten we Inter Scaldes. Wat een feest toch altijd hier! Heerlijke gerechten, fijne wijnen, een schitterende ambiance en een uitstekende zwarte brigade, beter kan het niet.

 

 

@ Carla van Schelven

 

6 gedachtes over "Inter Scaldes in Kruiningen"

PB

Het is alsof ik deze recensie nu pas lees (wat ook best zou kunnen). Ook weer een zeer mooie en met de heel mooie plaatjes want ik vond alles er ook allemaal even mooi uitzien. En wat een geweldige maaltijd had ik daar ook, dus maanden na die van jullie, ook trouwens voor een zeer bijzondere verjaardag (van een vriendin). Zeer aanbevelenswaardig en ik hoop er spoedig naar terug te keren. (Maar eerst binnenkort restaurants Pages en Les tablettes de Nomicos - de laatste is tegenwoordig standaard op de zondagmiddag - maar de eerste ken ik nog niet dus ik ben benieuwd.)
7 juni , 2016 om 17:01 pm

restaurantrecensiesvancarla

Inter Scaldes is en blijft voor mij de absolute top in Nederland. Dus je zit tegenwoordig elke zondag in Parijs...saai lijkt me? Nee hoor, leuk!
7 juni , 2016 om 17:37 pm

PB

Haha, je hebt gelijk: zo kun je het ook lezen, maar ik bedoelde dat wanneer ik in Parijs ben tijdens het weekeinde ik altijd naar Nomicos ga (ook een aanrader trouwens, maar uiteraard van een geheel andere orde als Inter Scaldes). Een andere Nederlandse favoriet van mij is trouwens De Leest.
7 juni , 2016 om 17:43 pm

PB

In Parijs was ik geweest naar de expositie van Vige-Lebrun en toen kwam ik er achter dat tijdens mijn verblijf later die expositie ook in New York zou zijn. Daar hebben we wel de MET gedaan maar niet opnieuw Vige-Lebrun. Wel deden we het goedkoopste sterrenrestaurant van NYC aan, samen met mjin broertje c.s.: ik vond het geweldig maar mijn broertje wilde eerst niet geloven dat het een sterrenrestaurant was. Ook in NYC zeer goed gegeten dus, ook al was het beste Jean-George in het Trumphotel - het laatste had vanwege Trump niet mijn voorkeur maar het restaurant was uitstekend.
7 juni , 2016 om 22:37 pm

restaurantrecensiesvancarla

Het is al weer even geleden dat we bij De Leest waren, ik aarzel telkens maar. En als ik aarzel heb ik een tijd geleden besloten dan ga ik niet. Maar ik zeg niet nooit.
7 juni , 2016 om 17:55 pm

PB

Een heel goede reden om niet te gaan. Ik ben er overigens steeds zeer tevreden over geweest.
7 juni , 2016 om 22:40 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl