DSC09382
DSC09382

Parkheuvel in Rotterdam

Op 3 juli 2015 in favoriet, Rotterdam, twee sterren, Zuid-Holland.

Na een allervriendelijkste ontvangst door de maître/bedrijfsleider Joey de Kruijff werden we richting het terras geleid, het was tenslotte prachtig weer. Wij eten liever niet in de zon, dus er moest even een andere tafel worden klaargemaakt op het flink gevulde terras van restaurant Parkheuvel. We kregen een fijne tafel voor twee, heerlijk volledig in de schaduw met nog een fijn briesje erbij als extraatje. De maître stelde een Bobby's gin en tonic voor en dat was natuurlijk accoord. Leuk als men je voorkeur(en) onthoudt! De Bobby's kwam, met sinaasappelschijfje en ingestoken kruidnageltjes, en was zoals altijd heerlijk. DSC07153Erbij direct de aperitiefhapjes. Vijf maar liefst. Het sesamrolletje met piccalilly, welbekend inmiddels, maar nog steeds erg lekker en heerlijk fris. Een wonton met pistache, prettig licht en notig. Een cornetto met kalfshartzwezerik en Taggiasche olijf, die werkelijk heerlijk was. Een krokant van kerrie, kummel en kaas, lekker crunchy en hoog op smaak en tot slot een spongecake van tomaat, mozzarella en bleekselderij. Gelukkig een chique spongecake en niet zo'n pluizig geval wat nergens naar lijkt. De smaken hiervan waren ook erg fijn licht, heerlijk! Een fijn begin dus.

 

Ik had de dag ervoor nog even gebeld of het ook mogelijk was om het DWTS-lunchmenu om te zetten naar het dinermenu (5 in plaats van 4 gangen) en dat was geen probleem. Zeer attent lag op onze tafel de menukaart al klaar. Uitbreiding met een gerecht was mogelijk en ook werden er aperitief- en bijpassende wijnsuggesties gedaan. Bovendien was er ook nog een wijnarrangement mogelijk en werden de prijzen van koffie & thee en de inmiddels beroemde madeleine genoemd. Volkomen compleet en transparant dus. Dat zie ik graag. Wij besloten tot de zes mogelijke gangen met erbij een wijnarrangement De oude nieuwe sommelier (Remon van de Kerkhof was werkzaam bij Parkheuvel in de tijd van Cees Helder en is na 10 jaar Australië weer terug) werd aan ons DSC07155voorgesteld. Water werd ingeschonken, brood kwam op tafel en er verscheen een amuse. Hollandse Nieuwe met een gazpacho van komkommer, kiwi en korenwijn. Een heerlijk stukje haring lag op de rand van het bord met erop wat gesnipperde sjalot. In het bord een gazpacho van komkommer en kiwi met erin gepofte rijst en gelei van korenwijn. De gazpacho was heerlijk gekruid, lekker hoog op smaak daardoor en de gelei van korenwijn was fijn fris. De gepofte rijst gaf bite aan het gerechtje. Heerlijk!

 

 

De eerste wijn werd ingeschonken, een 2008 Dr. Randolf Kauer, Riesling Spätlese trocken Mittelrhein Duitsland, zoals vaak uit dat gebied een frisse lichte wijn. Erbij uiteraard het gerecht. Lauwwarme kreeft met jonge zomersla, hierbij een emulsie van crème fraîche, passievrucht en meloen. DSC07157Op het bord rechts een Jenga stapeltje van drie soorten meloen: Cantaloupe, Galia en watermeloen, natuurlijk fijn fris. Ernaast links de emulsie van crème fraîche met passievrucht, ook prettig fris met erop uitstekend gegaarde stukken kreeft. Erbij verder nog wat gepofte mais. De zomersla was veranderd in zeekraal en dat vond ik erg lekker, want de zilte smaak van de zeekraal versterkte de fijne smaak van de kreeft. Een ingetogen, fris en 's zomers gerecht.

 

 

In het glas kwam een 2014 M. Chapoutier La Ciboise Luberon Rhone Frankrijk, voor een Rhonewijn vond ik de wijn aan de lichte kant, maar zeker wel smakelijk. Op het bord een bekend gerecht voor ons, wat overigens geen enkel probleem is. Tartaar van Maas Rijn en IJssel rund met zacht gekookte kwarteleitjes en zoet zure groenten van Oos Kesbeke. DSC07163Nu zijn we volgens mij met dit gerechtje extra verwend, want wij kregen tartaar van wagyu-sukade met erbij diverse cressjes en kropsla, een partje van een cornichon, wat piccalilly en een flinke lepel kaviaar. Het vlees was natuurlijk heerlijk, de piccalilly fijn fris, erop nog een kwarteleitje met een prima lopende dooier en de kaviaar was zeer zilt. Een ontzettend lekker gerecht en zeer gebalanceerd ook. Genieten!

 

 

De volgende wijn vond ik erg lekker. Het was een 2012 Domaine Olivier, Santenay Bourgogne Frankrijk. Een mooie volle wijn. Erbij baby zeetongfilet, gepocheerd in een lichte viscrème, vergezeld met Westlandse doperwten, doperwtpuree verrijkt met dragon en citroen onder een deken van rijst.DSC07167 Allereerst troffen we de aan tafel erbij geschonken lichte viscrème aan, waarin de perfect gepocheerde stukken zeetong lagen. Erbij de erwtjes en de puree ervan, waarbij je heel zacht de dragon en citroen proefde. Het lamsoor gaf een zeer lichte zilte toets aan het gerecht. De deken van rijst was denk ik puur voor de presentatie, want erop troffen we nog wat flinters truffel en wat sesam aan. De viscrème bleef op tafel staan en ging helemaal op. Het was een heel zacht gerecht, ook heel zacht van smaak, ontzettend lekker en geweldig goed in balans. Een heel elegant gerecht! Het poeder op de rand van het bord zou wat mij betreft weggelaten kunnen worden.

 

 

Bij de klassieker van de volgende ronde kwam een glas 2013 Michael Georget, Temps retrouvé Macabeu, Roussillon Frankrijk, een niet gefilterde en dus licht troebele witte wijn. Een erg lekkere wijn vond ik. De klassieker was de ravioli van Bresse kip met gebakken langoustine. DSC07171In het midden van het bord die fantastische raviolo, gevuld met die heerlijke kip, waarbij ik ook nog eens een hele lichte truffeltoets proefde. Onder de raviolo een uitstekende duxelles, op de raviolo een perfect gebakken langoustine en om de raviolo heen een zeer luchtige, schuimende saus op basis van kreeft. Deze saus werd aan tafel erom heen geschonken en ook deze saus bleef op tafel en ging volledig op. Zoals altijd een werkelijk ontzettend lekker gerecht.

 

 

Het kon maar niet op deze middag, we waren bij het hoofdgerecht gekomen. Daarbij schonk de sommelier een glas 2013 San Polino Sant Antimo Sangiovese, Montalcino Italië, een prima wijn. Het gerecht, gebraden reerugfilet met een korstje van amandel, broodkruim, verse kruiden, vanille en rundermerg. Dadel gevuld met hazelnootpraline, hierbij zomerbiet en een jus van het ree met kriek, kwam op een bruin bord.DSC07177Rechts op het bord twee perfect gegaarde en heerlijk malse stukken ree met een heerlijk korstje van amandel, broodkruim, kruiden, vanille en rundermerg. Erbij de aan tafel geschonken jus van het beest met kriek, wat een fijne frisse toets gaf. Links op het bord op een koekje van yoghurt met gebrande ui met erop allereerst een dadel gevuld met hazelnootpraline, een lichtzure kers, wat snijboon en wat zomerbiet. Ook nog een toefje spinazie troffen we aan en wat pistache. Alweer een tot in perfectie uitgevoerd gerecht en allemaal prachtig op smaak. Meestal valt het vleesgerecht in dit soort menu's een beetje weg tegen het geweld van alle visgerechten, maar dat was hier zeker niet het geval. De maître schonk de wijn nog wat bij en het feestje was compleet.

 

 

De chef kwam ons even begroeten net zoals zijn vrouw en dat levert altijd alleraardigste korte gesprekjes op.DSC07179

 

 

Inmiddels kregen we die ongelofelijk fantastische madeleine gepresenteerd, nog lauw, dus die aten we gewoon direct op. Niets zo heerlijk als deze lauwe madeleine, boordevol met amandelspijs en een vleug citroen. Heerlijk gewoon!

 

 

In het glas kwam een 2013 Domaine Cauhap, Ballet d'Octobre Juranon Frankrijk. Een prettige dessertwijn. Even een algemene opmerking over de wijnen deze dag: puur persoonlijk, maar ik drink mijn wijn liever een graadje koeler. Ik besef heel goed dat wijn niet te koud moet zijn, maar persoonlijk vind ik ook dat ze wel koel moet zijn en ik vond de wijnen eerlijk gezegd een graadje te warm. Maar zoals gezegd: puur persoonlijk.DSC07183

 

 

Het dessert vandaag was in gesuikerde Merlotazijn gemarineerde Lambada aardbeien, geserveerd met een luchtige variant. Hierbij een romig ijs van amandel. Een plaatje om te zien. Die heerlijke Lambada aardbeien in diverse bereidingen (gelei, ijs, cake, crunch en 'gewoon' aardbei) met mooi licht ijs van amandel en we waren meer dan tevreden. Ook al heel fris en fijn licht. Een waardige afsluiter van een bijzonder fijne maaltijd en middag.DSC07184

 

 

We sloten af met wat espresso met allereerst erbij een vijftal snoeperijtjes op een plaatje, stuk voor stuk erg lekker, hoewel de fudge mijn voorkeur heeft, want die is werkelijk goddelijk lekker. Tot slot komt de maître dan nog langs met al die overheerlijke truffels, waar ik nooit weerstand aan kan bieden. Maar liefst zes heb ik er gekozen, waar ik ontzettend van genoten heb.DSC07186

 

 

Nadat we de rekening hadden voldaan verlieten we Parkheuvel. Het was weer een enorm genoegen om hier te eten en Parkheuvel blijft voor mij een grote aanrader. Ook de zwarte brigade verdient een pluim, ze werken naar mijn mening op een zeer prettige, persoonlijke manier, zijn uitstekend op de hoogte van wat er uit de keuken komt, schatten heel goed in wat de gast wenst en spelen daar prima op in. Van de maître heb ik ook nog per mail alle gerechten en wijnen ontvangen, waarvoor mijn hartelijke dank.

 

 

Nu ik de recensie aan het maken ben, zie ik ook dat de koffie (en de madeleines) voor rekening van het echtpaar Van Loo was, waarvoor alsnog mijn grote dank!

 

 

 

 

 

Carla van Schelven

 

1 gedachtes over "Parkheuvel in Rotterdam"

Joost

Heerlijke recensie, Carla! Wij hebben eind vorig jaar voor het eerst met Parkheuvel kennis mogen maken, en we zijn het met je eens: een erg prettig restaurant met zeer kundige bediening. Wat ons betreft een van de beste van het land.
4 juli , 2015 om 09:57 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl