DSC09382
DSC09382

Zeezout in Rotterdam

Op 30 juli 2015 in Rotterdam, Zuid-Holland.

Op uitnodiging van een Facebookkennis, die bezig is met het opzetten van een nieuwe website ILFW (I Love Food & Wine) kwam ik terecht bij Zeezout voor een lunch. Eeuwen geleden dat ik bij Zeezout was en ik heb eigenlijk geen idee waarom het zo lang geleden is, want het is tenslotte een uitstekend restaurant.DSC07442Een allervriendelijkste ontvangst door de maître-sommelier, die me de tafel wees waar mijn tafelgenote al had plaatsgenomen (ik was iets verlaat helaas). Direct kregen we een glas champagne, aangeboden door de vandaag jammer genoeg afwezige chef. Champagne van de Barons de Rothschild, een frisse champagne.DSC07405Erbij olijfjes, die ik pas veel later zag trouwens, want we waren direct druk in gesprek gewikkeld. Ook erbij een schaaltje met landbrood, gezouten boter en erg leuk in een ui gepresenteerd een smeerseltje van gerookte ui met krokante ui en een beetje 020-ui. Erg lekker trouwens dat smeerseltje!

 

DSC07407We bekeken de kaart en besloten tot drie gangen, graag zonder dessert, wat gelukkig mogelijk was. Wijn zouden we per glas doen. Water was al op tafel gekomen en er verscheen een amuse. Een stukje haring met erop sjalotjes en krokantjes van zuurdesembrood. Ernaast verschillende bereidingen van biet met wat frissigheden. Een lekkere amuse. Vooral het stukje haring met de sjalot en de krokantjes vond ik erg lekker.

 

 

De eerste wijn werd ingeschonken. Een Muscadet Sèvre DSC07411et Main sur Lie, Domaine des Chaboissières 2013. Een vrij lichte wijn, die het niet helemaal goed deed wat mij betreft bij het voorgerecht. Oesters Fine Claire. Twee oesters met een gelei van yuzu, komkommer en ijs van komkommer gepresenteerd met er tussen, in een glaasje, een shot van gin met komkommer, limoen en rode peper. Eerst een oester eten, dan een slokje uit het glaasje en dat herhalen was het advies. Wat we deden. Erg lekker. Heerlijk fris en heerlijk licht. En erg mooi gepresenteerd, zeer kleurrijk, leuk!

 

 

De tweede wijn, een Domaine Rougeot Père & Fils, Clos de Six Ouvres 2013, Meursault, beviel een stuk beter. Hij paste ook uitstekend bij de coquilles met diverse bereidingen van bloemkool. DSC07415Twee perfect gebakken coquilles (Noorse gedoken) kregen we met erbij crème van bloemkool, gebakken bloemkool en couscous van bloemkool. Krokantjes van zuurdesembrood brachten wat extra bite in het gerecht, lamsoor onderstreepte het zilte toontje van het gerecht en we waren erg tevreden. Heerlijke coquilles, erg lekkere bloemkool.

 

 

De volgende wijn werd aan tafel gedecanteerd in een wel erg leuke karaf (van Bacchantes Wijnimport). DSC07417Het ging om een rosé, normaliter niet een van mijn favorieten, maar deze was erg lekker en paste perfect bij het gerecht. Het ging om een Solrea Cerasuolo dAbruzzo Agriverde, die door het decanteren wat extra lucht had gekregen, waardoor de zuren wat zachter zouden worden. Erbij tot onze verrassing een extra gerecht met complimenten van de chef: wilde Argentijnse gamba's. De gamba's waren licht aangezet met een brander, erbij risotto met half gedroogde tomaatjes, Iberico ham en koekjes van parmezaan. Een absoluut heerlijk gerecht. DSC07423Perfecte gamba's, uitstekende risotto, lekkere ham, heerlijk krokante koekjes, frisse tomaatjes. Perfect in combinatie en op deze manier gepresenteerd ook erg elegant. Nogmaals mijn grote dank voor dit heerlijke gerecht!

 

 

Bij het volgende en laatste gerecht kwam een licht gekoelde Milton Park, Shiraz, South Australia 2013 in het glas, een fijne wijn. DSC07430Op tafel was al een bord neergezet met wat hulpmiddelen, waaronder een vleesmalsmaker of hoe heet zo'n ding. Vervolgens verscheen er een bord met een berg zout erop, waarop de maître begon te timmeren. Het ging namelijk om de dorade in zoutkorst. Langzaam kwam de perfect gegaarde vis te voorschijn. DSC07432De vis was gevuld met tijm, rozemarijn en wat citroen. Het velletje van de bovenkant werd er nog voor ons afgehaald, waarna we onze filetjes ervan af konden halen. Een werkelijk heerlijk visje was het. Perfect gegaard en heerlijk gekruid. Nadat we de bovenste filetjes gegeten hadden hoefden we alleen nog de middengraat te verwijderen en dan konden we daarna de andere filet verorberen. DSC07434Uiteraard was er ondertussen een bord verschenen met wat bijgerechtjes. Haricot verts, crème van groene curry, een nacho met crème van avocado en daaronder nog wat quinoa. Alles even lekker en perfect klaargemaakt.

 

 

We waren inmiddels meer dan voldaan en besloten af te sluiten met wat espresso. DSC07437Bij de espresso kwam nog een standaardje met bovenop een doosje waarin twee kokosmakroontjes zaten. Onderop lagen twee peccas gemaakt van passievrucht. Nadat we de espresso op hadden haalde de maître tot onze verbazing het kopje van het schoteltje, legde het lepeltje ernaast en draaide het schoteltje om. DSC07441Heel grappig zat onder het schoteltje nog een heerlijke nog lauwe crème brûlée! Een heerlijke afsluiting van een werkelijk heerlijke maaltijd. Onbegrijpelijk dat het zo lang geleden was dat ik bij Zeezout was, daar ga ik snel verandering in brengen! Als klap op de vuurpijl nam mijn tafelgenote ook nog eens de rekening ter hand, waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank. Een zeer aangename lunch was het met geweldig lekker eten, fijne wijn, zeer prettige en kundige bediening en last but zeker not least fijn gezelschap!

 

 

Carla van Schelven

 

3 gedachtes over "Zeezout in Rotterdam"

PB

H: dat is aardig! Zoals je weet kom ik er geregeld en die dorade in zoutkorst heb ik er ook al eens gehad: voortreffelijk! De matre-sommelier is vriendelijk en deskundig, vind ik. Dank voor je mooie verslag. (Overigens ook onlangs bij De Harmonie geweest: eveneens een aanrader na het vertrek van Siebren Meerema.)
30 juli , 2015 om 19:42 pm

PB

Now-now: zie ik dat je bij Bras bent geweest: naar je recensie ben ik zeer benieuwd: n van mijn allerbeste culinaire ervaringen ooit. En De kromme watergang wil ik een dezer weken weer eens heen.En Tim Raue - dat is voor mij alweer een tijd geleden...
30 juli , 2015 om 19:47 pm

restaurantrecensiesvancarla

Nee hoor, nog niet. In september ga ik naar Bras. Tim Raue heb ik wel bezocht, recensie volgt binnenkort.
31 juli , 2015 om 06:32 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl