DSC09382
DSC09382

Yama in Rotterdam

Op 5 augustus 2015 in oosters, Rotterdam.

Al sinds Yama in Rotterdam is gekomen hoor ik er uitstekende berichten over, waardoor ik zeer nieuwsgierig was geworden. Reserveren moet eventjes van tevoren, je kunt dan aangeven of je aan de counter wilt zitten met zicht op de keuken, waar de koks werken of aan een tafeltje langs de muur. Tevens heeft men graag dat je aangeeft of je het drie- of het vijfgangenmenu wilt in verband met de inkoop.DSC07449

 

Wij wilden een plekje aan de counter en we wilden ook het vijfgangenmenu. Nadat we wat geborreld hadden in de nog steeds gezelliger wordende Witte de Withstraat liepen we de hoek om naar Yama. Een zeer vriendelijke ontvangst en we kregen een prachtige plek aan de counter, ik kon vrijwel de hele avond genieten van de kunsten van chef Yama. Omdat wij wat later aten dan de andere gasten was hij regelmatig bezig met de laatste gang, de sushi. Mooi om te zien hoe handig hij die maakt! DSC07452De tafels en de counter zijn gedekt met een oranje onderbord met een papieren servet, een steentje met een gevouwen papiertje, waarin de stokjes liggen en een lepeltje voor de amuse. Ook een waterglas staat erbij. Ik vind het grappig dat veel van het serviesgoed hier van plastic is. Het vijfgangenmenu kost overigens 56 euro, het sake-arrangement van 5 glaasjes 25 euro. Keurige prijzen wat mij betreft. We kregen een warm doekje voor de handen en het feest kon beginnen.

 

 

We wilden nog wel graag een aperitief en nadat we de best uitgebreide wijnkaart hadden bekeken werd dat een glas Cava. Huis heb ik helaas niet genoteerd, maar het was een fijne Cava. Nadat we vervolgens hadden aangegeven dat we graag het sake-arrangement wilden bij het menu, kwam er een amuse. DSC07457Verse tofu, tomaat, wasabi, zalmeitjes en soja zo was de omschrijving. In een kommetje lag een laagje lichte sojasaus, waarin een blokje zijdezachte tofu lag. Op de een of andere manier was de tofu compact en toch luchtig met een zeer eigen smaak. Erop wat zalmeitjes, een tipje hele zachte wasabi en wat tomaat. Een tongstrelend begin wat me zeer nieuwsgierig maakte naar de rest.DSC07460

 

 

Vanwege het sake-arrangement kwam er per persoon een schoteltje met een klein bekertje, later werden het glaasjes.

 

 

Het eerste gerecht, waar geen sake bij werd geschonken, was een heldere soep gemaakt van bonitovlokken en kelp op de traditionele Japanse manier. DSC07463Erin een blokje tofu gemaakt met ei en mais, onder het blokje in dezelfde vorm paté van garnaal en erop wat zoete mais. Weer een bijzonder zachte en compacte structuur, waarin de smaken van de garnaal en het ei en de mais goed te onderscheiden waren. De mais bovenop was erg krokant, bijzonder smakelijk dus en de bouillon was behoorlijk hartig en toch ook weer zacht van smaak. Een intrigerend gerecht!

 

 

De eerste sake werd ingeschonken, extra leuk was dat de uitstekende bediening op een kaartje aanwees waar de sake vandaan komt. Het ging deze ronde om een Itoshima Sake, een heel zachte, gemaakt met onder meer zeewater.

 

 

Het tweede gerecht bestond uit drie onderdelen. Allereerst kreeft met een zeewiersalade en spicy misoschuim. Gepresenteerd in een wit schaaltje met ook nog wat gember erbij was dit gerechtje heel erg lekker. DSC07467Perfect gegaarde kreeft, heerlijk gekruid schuim, prachtig zilt zeewier en de ingemaakte gember bracht nog een extra dimensie aan. Absoluut genieten dit! Verder op het bord in een schattig glaasje een viscocktail met gekonfijte zalm (op 40 graden) met krokante stukjes haringkuit en een crème van wasabi en sake. Ook nog wat avocado ontdekten we in dit werkelijk heerlijke gerechtje. De smaken pasten perfect bij elkaar en ook de sake was er perfect bij. Bij alledrie de onderdelen overigens.Het laatste onderdeel was aubergine met visgelei en paling in een zoete saus. In een laag rond glaasje allereerst de uitstekend op smaak zijnde gelei van vis. Erin eerst een stukje paling, wat ook vreemd genoeg geleiachtig van structuur was, maar wel erg lekker. Op de paling tenslotte een heel zacht stukje aubergine, wat hartig en nog iets anders tegelijk was. Een bijzondere smaaksensatie gaf dit gerechtje, heerlijk ook weer.

 

 

De volgende sake was een Mutemuka. Een organische sake, loepzuiver. Allereerst verscheen er een schoteltje met een geweldig lekker en zeer pittig dipsausje. DSC07471Daarna kwam er een langwerpig bord met erop sashimi van vlees met onder andere bloemetjes van ui (zeer pittig), bieslook, radijs, ook witte radijs en piepkleine heel zoete tomaatjes. Het was de bedoeling de plakjes vlees met de dipsaus te eten. Ook dit gerecht was geweldig lekker. Het vlees was van uitmuntende kwaliteit, de dipsaus was een grote verrassing gezien de pittigheid wat ik op de een of andere manier niet had verwacht en de sake paste er uitstekend bij. Alweer een schot in de roos.

 

 

De volgende sake was een Azure, gemaakt met onder andere diepzeewater. Hij was inderdaad ziltiger dan de vorige sakes. Leuk hoe de smaken hier opgebouwd worden, daar is natuurlijk over nagedacht. Het gerecht was kreeft, geserveerd op drie manieren. Gefrituurd, gegrild en chips. DSC07474Op het bord linksboven de gefrituurde kreeft, die uit een nogal speciale oven kwam, die zichzelf - zo zagen we later op de avond - gewoon schoon wast. Het was een kreeftenschaal met een fantastische ragout van kreeft erin, afgedekt met gekruid panko, waardoor er een heerlijk korstje verscheen met eronder de zachte ragout, waarin de kreeft duidelijk te onderscheiden was. Ernaast de gegrilde kreeft met misomayonaise. Dit stuk kreeft smaakte behoorlijk rokerig wat perfect paste bij de misomayonaise, er ontstond een heerlijke branderige smaak en uiteraard was de kreeft perfect van garing. De chip van kreeft had verbazingwekkend veel (kreeften) smaak, grappig vond ik dat. Verder vonden we nog een stukje gelakte aubergine, wat werkelijk heerlijk van smaak was, heel bijzonder met erop een chip van lotusbloemwortel. Zelfs het gemarineerde tomaatje met het een of andere blad eronder was geweldig lekker. Ook hierbij paste de sake weer uitstekend. Inmiddels werden we wat stil van bewondering: wat een fijne keuken is dit! Ik geloof wel dat we met onze neus in de boter vielen met dit gerecht, alleen in de zomer wordt dit af en toe geserveerd. Voor de volgende dag zag ik dat chef Yama octopus ging klaarmaken, mooi om te zien!

 

 

Waarmee we toe waren aan het laatste gerecht van deze verbazingwekkende avond: sushi van de dag met misosoep. DSC07479Daar wordt elk menu hier mee afgesloten. Erbij een glaasje Nabeshima sake. Per persoon kregen we maar liefst 8 sushi met erbij sojasaus en ingemaakte gember om de mond schoon te maken. De sushi was geheel volgens de regels der kunst gemaakt, dat had ik tenslotte zelf kunnen zien. De rijst was perfect, nog lauw en de kruiding met wasabi was wat mij betreft perfect: licht en slechts in de verte aanwezig. Dat heb ik graag.DSC07483

 

 

Het kommetje misosoep was ook al erg lekker. Heerlijke bouillon, prettig lichte vulling en een hele fijne afsluiting van dit geweldige diner.

 

 

We waren er nog niet. Er kwam nog een dessertsake...Een Tsuru ume Yuzu, de naam zegt het al: een Japanse yuzu-sake, die in de verte wat doet denken aan Limoncello als die tenminste niet te zoet is. Ook deze sake beviel ons uitstekend.

 

 

Het zal duidelijk zijn dat we enorm hebben genoten van alle gerechten en van alle sake. We maakten nog een praatje met chef Yama, betaalden de rekening, werden uitgeleide gedaan door de bediening en we zijn vast van plan terug te keren, want we zijn absoluut fan!

 

 

Carla van Schelven

 

7 gedachtes over "Yama in Rotterdam"

Joost

Wat een heerlijke recensie weer, Carla. Ik heb ook even gekeken op de website van Yama, en de chef is zelf ook Japans (in tegenstelling tot veel Japanse restaurants waar nog nooit een Japanner binnen is geweest). Morgen zijn wij te gast bij Kaatje bij de Sluis. Ondanks jouw kritische noot wilden we die toch ook proberen. Met hartelijke groet, Joost
6 augustus , 2015 om 15:50 pm

restaurantrecensiesvancarla

Veel plezier bij Kaatje Joost, ik ben benieuwd naar jullie ervaring!
6 augustus , 2015 om 17:36 pm

Joost

Ik zal mijn reactie zetten bij jouw recensie over Kaatje, dan blijft het gestructureerd...
9 augustus , 2015 om 07:51 am

restaurantrecensiesvancarla

Ja graag, dank je! Ben benieuwd...
9 augustus , 2015 om 08:25 am

Joost

Dat lukte niet zag ik. Dan (kort) hier onze ervaring. We hadden een arrangement bestaande uit ontvangst met bubbels in het hotel, daarna zes gangen diner met overnachting en ontbijt. Blokzijl hadden we nog niet eerder gezien en het was heerlijk weer dus deden we een rondje door het stadje. De ontvangst in het hotel was alleraardigst, de kamer netjes en heerlijk koel door de airco. Een glas Prosecco in de tuin en je waant je in vakantiesfeer. Tegen zevenen liepen we naar de overkant voor het diner. Het restaurant vonden we mooi ingericht maar steriel, echt sfeervol konden we het niet noemen. De zaak is inderdaad erg vol. Een beetje t. Als extra gerecht namen we een lasagne van kreeft met witlof en daarover waren we erg enthousiast. Het menu zelf vonden we eerder standaard. Het zat wat ons betreft op het randje van Michelin-waardig. Een gerecht met courgette en garnaaltjes was erg lekker, een gerecht met alleen een klein stukje pat, zoals we dat daarna kregen, vind ik niet heel denderend. Na de pat kwam de mousse van snoek, ook een gepureerd geheel... daar zijn we minder over te spreken. Zeker toen daarna een lamsnek kwam die ook (alleen) een vierkant stukje rillette was en als hoofdgerecht de eendebout die k slechts een soort rollade betrof. De smaken op zich zijn goed en de combinaties niet onaardig, maar op de garnaaltjes en de extra bestelde kreeft na hebben we de hele avond in feite geen stuk vis of vlees gezien. Dat vind ik toch wel een behoorlijk minpunt. Je merkt dat de keuken er moeite in steekt om zoveel mogelijk gestandaardiseerd te koken. Dus vrijwel alles van te voren klaargemaakt en alleen even op het laatste moment afbereiden. Begrijpelijk gelet op de aanbiedingen etc. waar men mee stunt, maar ik vind dat wel afbreuk doen aan zo'n zaak. We namen een extra gang kaas, die was prima maar geen kaaswagen dus geen eigen keuze. Dessert was lekker: lavendelijs en aardbeitjes. De bijpassende wijnen (halfjes voor 4,-/glas) combineren goed, de uitleg over de wijnen is beperkt maar op zich voldoende. Brood werd bij ons wel regelmatig aangevuld evenals het water. Samengevat: de combi van wandeling en terrasje in Blokzijl, hotel met Prosecco en de dag erna ontbijt in de mooie tuin en het diner waren een leuk weekend weg als geheel. Het restaurant op zichzelf zit op het randje.
9 augustus , 2015 om 08:39 am

restaurantrecensiesvancarla

Vreemd dat het niet lukt bij de recensie zelf. Maar herkenbaar wat je schrijft. Blokzijl is inderdaad een schattig plaatsje en ik kan me voorstellen dat je met een zonnetje en een glaasje bubbels (ben zelf niet zo kapot van Prosecco) een vakantiegevoel hebt. Van de gerechten word ik weer niet wild ;-) Bedankt natuurlijk!
9 augustus , 2015 om 09:18 am

Joost

Ik moest toch nog even lachen om je reactie, vooral over de Prosecco... ik vind dat dus ook niet mijn favoriet, en altijd als we ergens aan tafel zitten en we krijgen een Prosecco dan zeg ik tegen mijn echtgenoot: "he, dat vind ik nou net aperitief voor een lunch, maar niet voor nu, ik ben niet zo kapot van Prosecco, wat jammer", waarna echtgenoot zuchtend naar me kijkt: "Joost, dat heb je al honderd keer gezegd". :-)
9 augustus , 2015 om 16:22 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl