DSC09382
DSC09382

Aan de Zweth in Schipluiden

Op 31 oktober 2015 in Rotterdam, Zuid-Holland.

Op deze laatste zondag van oktober zouden we eindelijk weer eens met zijn drietjes gaan lunchen. Zoals altijd heeft een datum vinden nogal wat voeten in de aarde, maar zoals altijd lukt het uiteindelijk wel. Parkeren ging gemakkelijk en ik wandelde naar de ingang van Aan de Zweth, want daarop was onze keus gevallen.

 

Ik was een fractie eerder aanwezig en werd net naar onze tafel in de serre gebracht, toen ook mijn tafelgenoten arriveerden. DSC08321We kregen een tafel in de serre omdat er een groep van 50 mensen in het restaurant zou zitten. Hierover was keurig gecommuniceerd, zodat er geen enkele onduidelijkheid over was, prettig.

 

Een keurig gedekte tafel met de bekende benodigdheden met als extra alvast wat boter en een schaal met kerstomaatjes met selderijzout.

 

 

Een glas champagne, van J.P. Second, werd ingeschonken, het menu - een Heerlijk-menu, 5 gangen incl. het aperitief voor 49 euro, werd even doorgenomen en er kwam een amuse.DSC08324In een wit houten bakje een zwart schaaltje met erin een tomatensalade, ijs van Bloody Mary, haringeitjes, schuim van zoetzure komkommer en gepofte rijst. Heerlijk fris en alle smaken waren goed te herkennen. Erbij een bladerdeegkoekje. Lekker koekje hoor, maar ik weet niet precies waarom dat koekje erbij lag eerlijk gezegd.

 

We wilden graag alledrie een BOB-arrangement, twee van ons moesten nog rijden en de ander wilde niet teveel alcohol drinken.

 

De eerste wijn, een Simonsig, Stellenbosch, Chenin Blanc 2015 werd ingeschonken. Een typische Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc ter begeleiding van rillette van kabeljauw met schuim en bouillon van tomaat. DSC08327In een soort groot amuseschaaltje kwam een fijne rillette van kabeljauw met erbij schuim van tomaat. Aan tafel werd er een bouillon van tomaat bijgeschonken. Verder in het schaaltje een reep licht gerookte zalm, gelakt met gerookte soja, gelei van Japanse soja, crème van zalm met soja, krokantjes van brood en wat komkommer. Op het schuim van tomaat, wat meer de structuur van een crème had lagen heerlijke gebakken uitjes. Een lekker gerecht vond ik. Helaas hadden mijn tafelgenoten wat donkere stukken aan hun zalm, wat ze minder prettig vonden. Ikzelf had een keurig roze stuk.DSC08328


Tijdens het eten van het voorgerecht kwamen er twee schaaltjes met broodjes op tafel, die gretig aftrek vonden bij een van de tafelgenoten, ons broodmonster ;-).

 

 

De volgende wijn kwam uit Portugal, een Casa de Santar, Dao, 2014. Een prettige wijn. Erbij het tweede gerecht, rogvleugel met mosselen. DSC08330In het bord een stukje uitstekend gebakken rogvleugel met wat mosselen en schuim van mosselen. Onder de rogvleugel wat kimchi, zeer zacht van smaak met een piepklein pepertje erin en naast de rogvleugel een quenelle venkelpuree. Een goed gerecht, hoewel ik het jammer vond dat de delicate rogvleugel het wat verloor van de rest van de smaken.

 

 

De lekkerste wijn van deze middag - wat mij betreft - kwam nu in het glas: een Vintage Secret van McPherson Wines, 2013, Chardonnay. Het gerecht was gepocheerde tongscharfilet met aardappelmousseline. DSC08335Op het bord allereerst de zeer zalvige aardappelmousseline met snijboontjes. Erop de keurig gepocheerde tongscharfilet. Op de vis lagen dan weer de reepjes zoetzure rettich en het geheel werd afgedekt door een werkelijk uitstekende, licht zurige, Hollandaisesaus met erop wat gefrituurde schijfjes truffelaardappel. Een uitstekend gerecht dit.

 

 

De rode wijn was een GranTrio, Rosso Salento, een blend van Primitivo, Negroamaro en Malvasia Nero, di Feudi San Marzano, 2013. Een behoorlijk stevige wijn. Het gerecht was gestoofde ossenstaart. DSC08340Op het bord een pakketje gemaakt van filodeeg, waarin de heerlijke, zeer malse ossenstaart zat. Erbij wat truffel, wat knolselderij, roze polenta met kweepeer, rode witlof (gekleurd met biet), een pureetje van pastinaak met vadouvan, wat crème van rode biet en een saus met cichorei. Ook dit was een prima gerecht. Mooi op smaak, leuke componenten bij elkaar en de cichorei, die licht naar koffie smaakte gaf een erg leuk accent aan het hele gerecht.

 

 

Bij het dessert liepen onze wegen uiteen. Een der tafelgenoten had op de website - waarop nog het oude menu stond, toevallig ging op deze dag het nieuwe menu in - een gerechtje zien staan wat hij heel graag zou willen proeven. Overleg met de keuken leerde dat dat mogelijk was, dus zowel hij als ik kozen als dessert voor dat gerecht. De andere tafelgenoot bleef bij het originele dessert van het menu. Bij ons dessert kregen we een glas Vin Santo del Chianti, Tenuta Il Faggeto. Ons dessert, Munster met foie gras, kwam in een diep bord. DSC08343Onderop allereerst een stukje getoaste brioche, lekker! Verder een quenelle sorbet van Granny Smith, ook erg lekker en heerlijk fris en tot slot een cilinder foie gras met eromheen Munster, die was gekarameliseerd met wat rietsuiker. Geweldig lekker vonden we het. Heerlijke smaken en erg leuk dat het toch nog mogelijk was om dit dessert te krijgen. Er werd ook niets extra's voor gerekend, erg attent.

 

 

Bij de espresso voor de heren en groene thee voor mij kwam nog een pot met huisgemaakte pepermunt (helaas was de deksel van de pot, net zoals mijn houten bakje van de amuse niet helemaal proper...) en per persoon een plateautje met drie heerlijke friandises.DSC08344

 

 

Na het betalen van de vriendelijke rekening liepen we via de lounge richting de uitgang. Nadat we een hand hadden gekregen van de chefkok kregen we ook nog een attentie mee: een banaan/zwarte peper/ olijfolie cakeje, inclusief het recept. Zeer attent en vriendelijk en dat schetst gelijk de hele sfeer van dit restaurant: attent, vriendelijk, fijne gerechten, leuke wijnen, goede bediening, kortom: genieten en een aanrader!

 

 

Carla van Schelven

 

2 gedachtes over "Aan de Zweth in Schipluiden"

Jan

Hi Carla, Dank voor alle mooie recensies en foto's. Wat ik mij afvraag, ik zie je dat soms om de dag uitgebreid uit eten gaat, naast dat het mij een kostbare hobby lijkt, verveelt het niet?
3 november , 2015 om 07:30 am

restaurantrecensiesvancarla

Hallo Jan, dank voor het compliment. Het is inderdaad zo dat het af en toe voorkomt dat we om de dag of zelf elke dag (vakantie Lissabon) uit eten gaan, maar ik publiceer soms ook elke dag of om de dag een recensie en die gaat dan niet over de dag ervoor. Ik bedoel: er zit vaak een week tussen, maar dan lijkt het alsof het maar achter elkaar doorgaat. Ik probeer er zeker op te letten dat we niet al te vaak uit eten gaan, het wordt dan zo'n gewoonte en dat is mijn bedoeling zeker niet.
3 november , 2015 om 09:57 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl