DSC09382
DSC09382

Devetak in San Michele del Carso, Italië

Op 17 juli 2016 in Italië, Bib Gourmand.

Zes jaar geleden waren we er met de zonen, tijdens onze zomervakantie in Friuli. Nu waren we op vakantie in het groene Slovenië. Omdat ik het idee had ook nog wat van Italië te willen genieten, had ik een fijne B&B op een steenworp afstand van de grens geboekt. Zo kwam het dat we op deze zondagochtend besloten te gaan lunchen bij Devetak. Alleen in het weekend en op vrijdag hebben ze er namelijk lunch. Voornamelijk op ons geheugen - de navigatie blijft problemen hebben met dit soort onherbergzaam gelegen locaties - bereikten we de top van de berg in de mooie Karstregio. Parkeren kan op eigen terrein en we wandelden binnen. Helemaal niets was er veranderd aan de inrichting en volgens mij ook niet aan het personeel. Ik herkende vader, dochter en ook de moeder. Oma was er volgens mij niet meer, wat helaas resulteerde in moderner servies zonder die schattige kanten kleedjes. Wel kreeg ik een tassentafeltje!
Zelfs de menukaart was nog hetzelfde. Behalve een a la cartegedeelte hebben ze drie degustatiemenu’s, al dan niet met wijnpairing. (38-40-42 euro; met wijn 50, 60, 62).
Nu hadden we het eerste menu zes jaar geleden dus al gegeten. Het derde menu bestond volledig uit gerechten met asperges en daar hadden we geen zin in, dus werd het het tweede menu: gerechten uit de Karstregio en mensen van de grote oorlog (de 1e Wereldoorlog), een behoorlijk boers aandoend menu.
Brood kwam direct op tafel, met water. Bruisend en plat zoals gevraagd en iets later kwam het aperitief, een Franciacorta die in orde was. Niet heel bijzonder eerlijk gezegd.
Ook kwam er een groet uit de keuken zoals ze dat hier zo vriendelijk noemen, een plak brioche met paté van varken. Lekkere paté, vrij droge brioche.
La Pappa kwam de wijn inschenken. We begonnen met een Gradis’Ciutta Collio Ribolla Gialla 2014 Robert Princic. Een zeer aardige wijn. De fles bleef op tafel, dat zou zo bij elke ronde zijn, net zoals zes jaar geleden.
Het gerecht was vegetarische Bramboraki met groententempura en huisgemaakte sojamayonaise. Geserveerd op een plank met een stukje bakpapier kregen we de aardappel met ui (in de originele versie zit ook nog spek), een soort rösti en erbij voornamelijk courgette en wortel in tempurabeslag. Erbij een hoopje zout om naar smaak toe te voegen en een bakje met de genoemde mayonaise. In al zijn simpelheid best een lekker gerechtje. Aan de zware kant, dat dan weer wel.
Bij het volgende gerecht kwam een glas Vitovska Bajta Salez Mai Mik, 2015, Venezia, ook een fijne wijn. Het gerecht was verse salami met Josko Sirk-azijn op crème van kikkererwten met knoflook. Precies dat troffen we aan op het bord met nog wat losse kikkererwten op de salami. De crème van kikkererwten kon me niet heel erg bekoren, ik ben er geen fan van, echtgenoot wel. De salami echter was bijzonder smakelijk. Hoog op smaak en weinig vet.
In het glas kwam vervolgens een Radikon, Oslavje 2014 Bianco, Venezia-Giulia. Een erg lekkere wijn! Op het bord gekleurde spätzle met goulash. Onderin de smakelijke goulash, gemaakt met rode wijn en zonder paprika, zoals de vriendelijke bediening ons vertelde. Op de goulash de spätzle. Ik ben er al geen fan van en van deze helemaal niet, ik vond ze te gaar, waardoor ze extra melig werden helaas.
De volgende wijn kwam ook uit de regio, een OGrade Skerk Bianco 2014, een blend van Vitovska, Malvasia, Sauvignon en Pinot Grigio, zeer smakelijk! Het gerecht was Fusi pasta met lughanighe worst en Jamar. Lughanighe is een gekruide Zwitserse grilworst. Jamar is een kaas die vier maanden lang in een zeventig meter diepe grot wordt gelegd. Fusi pasta tenslotte is een traditionele Istrische pasta uit Kroatië. Dat alles kregen we op ons bord. Onderin de saus met de worst en de kaas, erop de pasta, afgewerkt met nog wat geraspte kaas. Hoe lekker kan een simpel pastagerechtje zijn! Nou, ontzettend lekker was dit, de topper van de middag wat mij betreft. Heerlijke pasta, perfect al dente, fantastische stukjes worst en erg smakelijk kaas. En een uitstekende combinatie.
Als rode wijn kregen we een glas Merlot, een Tercic Matijaz, Collio 2013, voor een Merlot zeer aardig. Het hoofdgerecht bestond uit gekookt vlees met mierikswortel en appels en erbij natuurlijke mosterd. Een nogal onappetijtelijk bord verscheen met drie stukken gekookt vlees. Tong, nek, sukade. Alles nogal smakeloos, maar dat kan denk ik bijna niet anders als je vlees kookt? Geen idee. Erbij mosterd, die ik niet geproefd heb, want ik hou niet van mosterd en spinazie. De spinazie was lekker. Gelukkig ontdekte ik geen mierikswortel met appel, want ik ben ook al geen fan van mierikswortel. Een nogal teleurstellend hoofdgerecht dus.
Het dessert bestond uit ricottataart met erbij witte pruimen en appels met grappa. Lekker, maar zwaar.
Bij de niet erg goede espresso, wat natuurlijk vreemd is in Italië kwamen nog twee snoepjes.

Ik weet het nu zeker: ik keer niet meer terug naar restaurants waar ik een hele goede herinnering aan heb. Het kan eigenlijk niet anders dan tegenvallen, sfeer, atmosfeer en je eigenste ik zijn gewoon anders en dat heeft invloed op de beleving.
Wat niet wegneemt dat Devetak een leuk adres blijft. Ik zou alleen niet dit menu nemen.....

14 gedachtes over "Devetak in San Michele del Carso, Italië"

Robert Weges

Hallo Carla, Ik blijf genieten van je eet ervaringen. Komende zondag hebben we onverwachts de kinderen uit logeren. Welk restaurant raadt je ons aan om lekker uitgebreid te gaan lunchen? De Lindheof heeft een speciale kliekjesdag ivm laatste dag voor de vakantie, spreekt mij wel aan:-) Hartelijke groet, Robert.
25 juli , 2016 om 10:50 am

restaurantrecensiesvancarla

Hallo Robert, altijd leuk als de kinderen onverwacht komen! De kliekjesavond is natuurlijk bijzonder aangenaam, ik hoop alleen dat je nog terecht kunt. Een alternatief zou De Treeswijkhoeve kunnen zijn of misschien De Karpendonkse Hoeve, als de zoon van Soenil, Ryan er tenminste al werkt. Zelf ben ik ook gecharmeerd van Zarzo. Laat je weten wat je doet ajb? Hartelijke groet!
25 juli , 2016 om 10:52 am

Robert Weges

Hallo Carla, Bedankt voor de tips. We wonen zelf in de omgeving Nijmegen/Arnhem dus we zijn niet specifiek gericht op de omgeving Eindhoven. Ik ga nog even kijken. De kinderen (we hebben nog jonge kinderen) gaan logeren bij opa en oma, dus we kunnen even lekker met zn tween genieten van een goede lunch:-)
25 juli , 2016 om 10:52 am

restaurantrecensiesvancarla

Oh, dan begreep ik het verkeerd, pardon! t Raedthuys in ik meen Duiven staat ook nog op mijn lijstje, is dat niet bij jullie in de omgeving?
25 juli , 2016 om 10:53 am

Robert

Klopt, zijn we twee keer geweest en is zeker aan te bevelen! Ik ga proberen om de Lindehof te reserveren voor de lunch, ben erg nieuwsgierig naar dit restaurant.
25 juli , 2016 om 10:54 am

Robert Weges

Het is Herberg de Engel in Dodewaard geworden, krijgt ook goede recensies. De Lindehof zat helaas s avonds al vol en we konden voor de middag geen oppas vinden.
25 juli , 2016 om 10:54 am

restaurantrecensiesvancarla

Daar was ik al bang voor, dat De Lindehof vol zou zitten. Ik heb zelfs nog nooit gehoord van Herberg de Engel, ik ga gelijk googelen. Ik heb even gekeken, ziet er prima uit zeg, ik kreeg er gewoon trek van!
25 juli , 2016 om 10:55 am

Robert

Net gebeld door de Lindehof; er is een tafel geannuleerd. We gaan dus lekker eten bij de Lindehof:-) Ik laat je weten hoe het was.
25 juli , 2016 om 10:56 am

restaurantrecensiesvancarla

Ha, wat leuk! Alvast heel veel plezier en doe Soenil mijn groeten ajb?
25 juli , 2016 om 10:56 am

Robert

Doe ik! Wat toevallig Joost, geniet er van zondag en wellicht tot dan!
25 juli , 2016 om 10:56 am

Joost

Haha, toevallig:-) Wij hebben een tafel voor twee voor de kliekjesavond gereserveerd voor a.s. zondag. Heb er weer zin in!
25 juli , 2016 om 10:57 am

restaurantrecensiesvancarla

Haha, grappig! Iedereen is er, behalve wij? Nee hoor, geniet er lekker van!
25 juli , 2016 om 10:57 am

Robert

We hebben echt een topavond gehad bij de Lindehof. Als verassing mochten we aan de Chefs Table zitten in de keuken. Een onvergetelijke ervaring met heerlijke gerechten en wijnen, top!
25 juli , 2016 om 16:43 pm

restaurantrecensiesvancarla

Wat ontzettend leuk Robert!
25 juli , 2016 om 16:43 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl