DSC09382
DSC09382

le Saint James in Bouliac

Op 20 september 2016 in één ster, Frankrijk.

Om onze vrienden te bedanken omdat we een paar genoeglijke dagen bij ze hadden doorgebracht gingen we lunchen bij le Saint James in Bouliac, het restaurant waar je zowel vanaf het terras als vanuit het restaurant een werkelijk schitterend uitzicht over Bordeaux hebt.

We kregen een tafeltje op het terras en vergaapten ons eerst eens aan het uitzicht. Heel slim heeft men hier tussen de bomen een niet heel zichtbaar net gespannen, zodat er geen bladeren op de keurig gedekte tafels vallen.

Een aperitief wilden we wel en ook de aperitiefhapjes. Driemaal champagne, van Laurent Perrier hier en eenmaal bruisend water, Chateldon natuurlijk. 

Erbij de aperitiefhapjes. In een houten doosje allereerst gepaneerde stukjes zeeduivel met ernaast in een soort open steen een mayonaise met sepia. Zowel de zeeduivel als de zalvige mayonaise waren ontzettend lekker. Ernaast een onthoofde eierschaal gevuld met kaviaar met een lopende crème van roerei met kruiden. Ook zeer smakelijk. In een klein houten doosje op een lepeltje een bolletje gemarineerde meloen met gerookte paling en wat wasabi; ook dit hapje was zeer verrassend van smaak, lekker fris. Tot slot nog een koekje met parmezaanse kaas met een gelei van wortel en sinaasappel; ook erg lekker, mooie diepe, herkenbare smaakjes.

Voorheen kreeg je deze aperitiefhapjes overigens ‘cadeau’, tegenwoordig betaal je er 10€ voor.

We kregen de kaarten uitgereikt, inclusief de wijnkaart en kozen voor het menu ‘Tour de Magie’. Ieder maakte zijn keus uit de aangeboden gerechten en ook besloten we tot driemaal een wijnarrangement. De wijnkaart is hier uiteraard prachtig. Voor inzicht in de menu’s verwijs ik graag naar de website

Het uitstekende personeel kwam langs met een grote mand met brood, waarin drie verschillende soorten lagen. We maakten onze keuzen en vonden het lekker brood. 

Bij het voorgerecht kwam tweemaal een glas Chateau Dubois Challon, Fleur Amandine 2014, een prettige Bordeaux en eenmaal een Viognier 2015, Pays d’Oc Delas, ook een prettige wijn. Omdat we veronderstelden dat de Viognier bij de sardientjes hoorde, ruilden we maar gewoon van glazen, een foutje kan gebeuren tenslotte.

Drie van ons, waaronder ik hadden gekozen voor de ‘in de geest van een vitello tonnato lijngevangen witte tonijn  gepocheerd in een zurige bouillon met carpaccio van melkkalf met  kappertjes, ansjovis en knapperige groenten’. Een hele mondvol. Op een mooi donker bord lagen allereerst (onzichtbaar in eerste instantie) flink wat perfect gepocheerde stukjes tonijn. Op de tonijn zalig zachte carpaccio van kalf en op het kalfsvlees nog wat parmezaanse kaas, diverse groenten, waaronder worteltjes en sperzieboontjes en een kerstomaatje. Verder op het bord heerlijke appelkappertjes en wat gefrituurde uiringen. Een heerlijk gerecht vond ik het.

Echtgenoot had gekozen voor de sardines van Saint Jean de Luz, rauw en gemarineerd met gedroogde tomaat, venkel, gegrilde prei en geroosterde rijst. Ook hij was erg tevreden.

Bij het hoofdgerecht kwam voor mij de Viognier in het glas. Echtgenoot en ik hadden gekozen voor de geroosterde wilde zeebrasem met erbij een lichtrinse kruiderij waarin octopus en Ibaïama ham verwerkt was. Erbij verder nog spinazie en Daikon radijs. Precies dat kregen we op het mooi opgemaakte bord. Helemaal onderop de zeer klein gesneden kruiden met flink wat octopus en ham, die inderdaad licht-zurig smaakte. Dat was afgedekt met rijstvelletjes, waarop het vrij grote stuk perfect geroosterde zeebrasem lag. Op de zeebrasem de kort aangezette spinaziebladeren met wat quinoa en ernaast de gemarineerde plakjes radijs. Ook dit vond ik een uitstekend gerecht.

Onze tafelgenoten hadden gekozen voor de parelhoen met een korst van kervel. Erbij selderij en geroosterde hazelnoten en licht geglaceerde jonge groenten. Ook zij waren meer dan tevreden over hun uitstekend klaargemaakte gerecht.

Het dessert was voor ons alle vier aardbei. Aardbei met een Bretons zandkoekje met sesam en romige cremeux met vanille. Erbij pistache-ijs en een krokantje van filodeeg met kokos. Precies dat troffen we aan op het bord. Onderop het heerlijke Bretonse koekje met erop de aardbeitjes en de cremeux. Daarop het krokantje van filodeeg met het pistache-ijs en ook wat cremeux met chocolade. Er omheen een heerlijk frisse limoenachtige emulsie, die perfect paste bij zowel de aardbeitjes als het ijs als de koek. Een fijn dessert!

We sloten deze fijne maaltijd af met espresso waarbij nog drie snoepjes per persoon kwamen, ook alle drie erg smakelijk. Bij de rekening kwam men nog een heerlijke canelé (zo lekker als hier eet je ze volgens mij nergens) en meer dan tevreden verlieten we le Saint James. Een uitstekend adres, ideaal ook als je op doorreis bent. 

1 gedachtes over "le Saint James in Bouliac"

Paul

Inderdaad een heel goed restaurant, met een heerlijk terras en fraai uitzicht. Dit was dus ook mij zeer bevallen.
30 januari , 2017 om 13:41 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl