DSC09382
DSC09382

Cafetaria Prinsen in Nieuw Weerdinge

Op 4 november 2016 in Drenthe.

Ons einddoel was vandaag Schoonloo, maar daarover later meer. Eerst hebben we de werkelijk schitterende tentoonstelling in het Drents Museum in Assen bezocht, Peredvizhniki: een groep kunstenaars die de Russische kunstwereld aan het einde van de 19de eeuw op zijn kop zette. Absoluut prachtig en een grote aanrader wat mij betreft.

Natuurlijk moest er ook geluncht worden, een kleine lunch natuurlijk, want ‘s avonds zouden we een zesgangendiner gaan gebruiken. Nu had ik op Facebook gelezen over de kroketten van Cafetaria Prinsen en daar was ik nieuwsgierig naar, dus reden we door het Groningse en Drentse land naar Nieuw Weerdinge. In het dorp, langs zo’n vaart, die je daar veel ziet met behalve huizen ook wat winkels ligt de snackbar.

Snackbar Prinsen dus. Een tafeltje buiten, twee tafeltjes binnen, een counter met snacks, waarbij mij direct de zelfgemaakte hamburgers opvielen. Aan de muur aan de ene kant alle mogelijke snacks en gerechten die hier te bestellen zijn en dat zijn er veel (denk ik, ik kom eigenlijk vrijwel nooit in snackbars/cafetaria’s) en aan de andere muur, bij de ingang twee borden met kroketten. En wat voor kroketten. Allemaal zelfgemaakt, allemaal zelfbedacht. Het paneermeel van de kroketten is speciaal, want het witte deel komt uit Duitsland, het donkere deel uit Nieuw Weerdinge zelf en de vrouw van Rien mixt dat zelf, zodat de kroketten een werkelijk fantastisch droog knapperig flinterdun jasje krijgen. Rien zorgt voor de inhoud van de kroketten, zijn vrouw rolt ze, hij frituurt ze in een plantaardige palmolie met rundervet.

Ook niet onbelangrijk: er staat een flinke wijnkast met Duitse wijnen, een liefde van Rien, dus we wilden graag een fijne witte wijn om mee te beginnen. Dat werd een Siegbert Bimmerle, 2015 Chardonnay Trocken en die was heerlijk. Rien heeft in 2007 een boekje geschreven en uitgegeven, ‘Wijngenot, 25 jaar wijnavontuur’. Een erg leuk boekje met mooie verhalen en weetjes, zeer lezenswaardig. Bij ons vertrek kregen we een boekje mee, wat ik erg leuk vond.

We besloten om eerst maar eens vier kroketten te bestellen, waarvan we dan elk een halve zouden eten; op die manier zouden we er tenminste een aantal kunnen proeven.

We begonnen met een Hollandse garnalenkroket. Die simpelweg erg lekker was. Verrassend vond ik het al besproken flinterdunne krokante droge laagje paneer, maar ook de ragout had precies de juiste consistentie, heerlijk!

Als tweede - op advies van Rien - aten we de Beekridder, een zalmforel uit Zweden, die een hele fijne smaak heeft. Ook hier weer dezelfde perfectie.

Twee kroketten worden hier gemaakt naar recept van Esther Gerlsma van Tandjong Priok, waar we de avond en nacht ervoor hadden gegeten en gelogeerd, de Daging Smoorkroket, gevuld dus met Daging Smoor met de authentieke smaak ervan, erg lekker en de Rendangkroket, die fantastisch naar rendang smaakte. Allebei geweldig lekker.

Echtgenoot wilde wel een glas rode wijn, wat een Siegbert Bimmerle 2013, Spätburgunder Trocken im Holzfass Gereift werd en die was heerlijk (ik proefde een slokje, maar bleef bij de witte wijn). 

We vonden dat we er nog wel vier konden bestellen, kroketten dan en dat werden achtereenvolgens de Kroket di Parma, gevuld met 30 maanden oude parmezaanse kaas en echte truffel, waar overheen nog wat parmezaan wordt geraspt en ook nog wat truffel. Ook dit was een werkelijk heerlijke kroket.

De volgende kroket was een Alisia Victoria, een kroket gevuld met hele oude Emmenthaler, die nauwelijks meer te krijgen is. De naam is ontstaan, zo vertelde Rien, door Alisia, de naam van de oudste koe en Victoria, de naam van het hotel waar de koe in de omgeving graast, samen te voegen. Ook deze kroket, tja, het wordt saai, was heel erg lekker, een heerlijke notige smaak geeft deze Emmenthaler.

De kroket hierna was die met bloedworst. Bloedworst uit het dorp. Ik vond het ongelofelijk hoeveel bloedworstsmaak er aan de kroket zat. Heerlijke stukjes worst in een erg lekkere ragout in weer dat heerlijke jasje. Bijzonder lekker deze.

De laatste in dit rijtje was de kroket met paling. Paling uit Zweden, gerookt in Akersloot. Een volle, stevige palingsmaak met een heerlijke ragout, ook dit was een fantastische kroket.

Tja en toen konden we natuurlijk weer eens niet stoppen, dus besloten we tot nog wat wijn en tot nog een ronde kroketten....Drie deze keer.

Allereerst een kroket gevuld met ree uit het Valther bos. Erbij kwam een bakje cranberriesaus. De reesmaak was overweldigend lekker aanwezig, heerlijk gewoon!

Ook de kroket met een vulling van wilde gans met paddestoeltjes vonden we fantastisch lekker, echt herfstig en dat terwijl er buiten een heerlijk zonnetje scheen.

De allerallerlaatste  was de kroket die Rien Geitje noemt. Dat is een kroket gevuld met geitenkaas, honing, olijf en gegrilde paprika. Fantastisch hoe alle vier de smaken nog uitstekend te proeven zijn in die heerlijke ragout. 

Hierna waren we natuurlijk volledig volzet en zeer tevreden. Cafetaria Rien Prinsen is absoluut een omweg waard! Wij verheugen ons als op een volgende keer, want eigenlijk zijn we vergeten de Portugese kipkroket te proeven....

Ik moet ook nog even melden dat gedurende de tijd dat wij er waren - en dat was best lang - de mensen af en aan liepen voor snacks, maar ook veel mensen kwamen puur voor de kroketten, eigenlijk net als wij. Leuk om te zien! We kochten ook nog een fles rode wijn, die we uiteindelijk helemaal niet nodig hadden, dus toen we weer thuis waren van ons rondje Noord-Nederland hebben we hem thuis soldaat gemaakt. Een erg lekkere wijn ook!

 

 

 

 

5 gedachtes over "Cafetaria Prinsen in Nieuw Weerdinge"

Heel apart en leuk!

4 november , 2016 om 14:25 pm

Constant

Als we in de buurt zijn.........
4 november , 2016 om 14:29 pm

Lex Heufke

We weten er alles van. Ook wij hebben na het lezen van een artikeltje ergens in een krant de weg gevonden naar Nieuw Weerdinge. Helaas wonen wij nu in Turkije, maar iedere keer dat wij terug zijn in nederland gaan we richting Rien en zijn meesterlijke croquetten. Deze zijn absoluut niet te evenaren.
5 november , 2016 om 08:50 am

Henk

Ik durf te zeggen dat het de kroketten koning van Nederland is top hoor Rien en Edel.
5 november , 2016 om 12:54 pm

joop

Rien en Edel, cafetariafeest!
5 november , 2016 om 20:57 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl