DSC09382
DSC09382

Dartel in Leiden

Op 18 november 2016 in Zuid-Holland.

Omdat we niet bij de opening van de expositie van onze vriendin Eliza Kopec konden zijn, hadden we de week erna afgesproken en zodoende kregen we een privé-rondleiding langs haar solo-expositie in het mooie gebouw van Ars Aemula Naturae in Leiden. Nadien moest er natuurlijk gegeten worden en we hadden voor ons vieren gereserveerd bij Dartel. De menukaart die ik op internet had bekeken beviel me, dus ik was benieuwd. 

Na een vriendelijke ontvangst kregen we een tafel bij het raam en werd er gevraagd of we een aperitief wilden. Wat natuurlijk het geval was. Tweemaal een Cava (Olivella Ferrari, Cava Método Tradicional Brut), eenmaal een Cava met siroop (hun huisaperitief) en ik koos een mij onbekende gin van de uitgebreide gin/tonickaart. Een Ferdinand Saar met Doctor Polidoris Tonic. Erg lekker! Erbij direct een houdertje voor telkens twee personen met een hoorntje gevuld met crème van hoe kan het ook anders Leidse kaas en een bolletje gemaakt met gepofte paprika. Allebei lekker vol van smaak. Een veelbelovend begin wat mij betreft.

De menukaart werd ons uitgereikt en het had heel wat voeten in de aarde om tot een keus te komen. Men kent hier - zie zeker ook de website - twee all in menu’s, een driegangenkeuzemenu voor 37€ en 4 t/m 8 gangenmenu’s samengesteld door de chef voor respectievelijk 45, 55, 62 of 78€. Wijnarrangementen zijn ook mogelijk voor respectievelijk 29, 36, 43 en 55€. Lunchen is ook mogelijk. Wij wilden deze avond graag 5 gangen, maar we wilden ook graag zelf kiezen uit de mogelijkheden en dat was geen probleem, alleen moesten we allemaal het voorgerecht en het hoofdgerecht nemen en dat vonden wij geen enkel probleem. 

Van de zeer prettige en vriendelijk geprijsde wijnkaart kozen we flessen wit en rood. Water wilden we ook graag, een fles bruisend en een karaf ijswater en ook dat was mogelijk. Waarmee we met de maaltijd konden beginnen.

Het was vrij donker in het restaurant, wat betekent dat de foto’s ook aan de donkere kant waren; de kwaliteit ervan is dus niet zoals gebruikelijk, wat jammer is. 

Allereerst kregen we een amuse. In een glaasje schuim van parmezaan, mousse van rucola, een tomaatje en kruim van zwarte olijf. Lekker!

De witte wijn werd ingeschonken, een Issoria by Eradus, Riesling, Marlborough Nieuw Zeeland. Een fijne wijn. Ik dacht eigenlijk dat het de ons bekende Sauvignon zou zijn, maar het was dus een Riesling. 

Erbij het eerste gerecht, wat voor alle vier hetzelfde was. Gegrilde tongschar/maïs/truffel/beurre noisette. Op het bord goed gegrilde tongschar bedekt met flink wat geschaafde truffel en schuim van gerookte kip. Naast de vis maïs, pastinaak, popcorn en beurre noisette. Erbij nog een brioche, die aan de droge kant was. Ik vond dit een zeer aardig gerecht in al zijn simpelheid. De vis was goed klaargemaakt, de truffel smaakte zoals verwacht naar niet heel veel, het schuim van de gerookte kip vond ik verrassend en de groenten met de popcorn waren lekker. 

Een mandje brood kwam op tafel met wat boter erbij, ik meen dat er al olijfolie op tafel stond.

Mijn tweede gerecht was gebakken mul/tomaat/bouillon van spinazie. Op een soort jus van spinazie met erin flink wat gesauteerde spinazie met tomaatjes lag een flink stuk goed gebakken mulfilet. De combinatie van de groenten met de vis was uitstekend en erg smakelijk. Over de vis en de groenten was nog wat kruim van zwarte olijf gestrooid. 

Mijn derde gerecht wordt op de kaart vermeld als buikspek/sambal/nashipeer. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het buikspek krokant zou zijn, maar dat was niet het geval, wat even wennen was. Ik trof op mijn bord een flinke carré zachtgegaard buikspek aan. Zodanig zachtgegaard dat het de smaak en de structuur van zuurkoolspek had gekregen, wat ik beslist niet onaangenaam vind. Op het buikspek gepofte wilde rijst, schuim van citroenblad en er onder de genoemde nashipeer en het geheel werd omgeven door balsamico. Helaas, want balsamico heeft niet mijn voorkeur. Ik heb dat dan ook zoveel mogelijk laten liggen. De andere componenten pasten prima bij het buikspek. Sambal heb ik niet geproefd of gezien. 

De rode wijn kwam in het glas, een Quinta de la Rosa ‘La Rosa”, Douro 2011 Portugal en dat was een prima wijn.

Het hoofdgerecht was sukade/gestoofd en krokant gebakken/jus van laurier/hutspot garnituur/pommes soufflé. Precies dat troffen we ook aan op het bord, buiten het garnituur van hutspot kregen we ook nog pastinaak en een oliebol van artisjok en basilicum. Goede smaken, zeker in combinatie met de lekkere jus met laurier. Een fijn herfstgerecht.

Alle vier wilden we liever kaas in plaats van dessert wat ook geen enkel probleem was. 

De uitstekende bediening, want ze was perfect op de hoogte van wat er uit de keuken kwam en ging ook uitgebreid op onze vragen in, altijd leuk, bracht ons een kaasamuse.

In een glaasje een mousse van blauwe kaas met karamel en gestoofde peertjes. Een erg lekkere combinatie vond ik het. Ik ben een enorme liefhebber van blauwe kaas namelijk.

Bij de kaas wilden twee van ons graag rode wijn en het liefst de Douro wijn en men was zo vriendelijk om speciaal voor ons een fles ervan te openen, zeer attent. Echtgenoot en ik wilden zoals altijd graag een stevige droge witte wijn en dat werd een fijne Viognier (Condrieu), Domaine Paul de Mourier en die beviel ons uiteraard uitstekend.

Vier stukjes prima kaas kregen we met erbij getoast zuurdesemnotenbrood en diverse gelletjes. Eentje van Boskoopse druiven, eentje van tomaat, eentje van appel en peer en ook nog wat gekonfijte rabarber. Lekker en goed passend bij de kaasjes. Er wordt hier goed nagedacht over de combinaties in alle gerechten!

Het was een zachte avond en een van ons wilde graag een sigaretje roken, dus namen we de goede espresso en thee op het terras buiten. Bij de espresso en thee kwam een heel tableau met allerheerlijkste snoeperijen, waarvan we onze keus maakten. Nadat we de rekening hadden betaald en afscheid hadden genomen van het zeer attente en vriendelijke personeel kregen we nog twee zakjes met snoepjes mee voor thuis. Heel heel vriendelijk.

Het zal duidelijk zijn dat ik genoten heb van deze maaltijd. Goede producten, goed klaar gemaakt, fijn personeel en een fijne wijnkaart. Wat wil een mens nog meer. Allemaal op naar Dartel!

0 gedachtes over "Dartel in Leiden"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl