DSC09382
DSC09382

Het Gouden Kalf in Scheveningen

Op 25 november 2016 in Zuid-Holland.

Mijn oog viel op ‘an offer I couldn’t refuse’. Bij Het Gouden Kalf in Scheveningen biedt men een maand lang een 7 gangendiner voor 25.00€. Dit omdat chef Niels 25 jaar achter de kachel staat. Mijn ervaringen met Het Gouden Kalf zijn uitstekend, dus ik was zeer benieuwd. Er was nog een parkeerplaats vrij en we wandelden binnen. We mochten een tafeltje uitzoeken en dat werd een tweetje pal voor de open keuken. 

De uitstekende maître-sommelier vroeg of we een aperitief wilden. Zij had een glas champagne voor 7.50 op het oog en echtgenoot wilde dat wel. Ik wilde graag een gin/tonic en dat werd een Tanqueray gin met Fever Tree. Op tafel stond al de bekende boterbal met kruiden en eronder een notencrumble. Een zakje met lekkere broodjes kwam op tafel. Het brood werd niet nagevuld, begrijpelijk voor deze prijs. We hebben er trouwens ook niet om gevraagd. 

We bekeken de wijnkaart, die hier behoorlijk uitgebreid is en zeer prettig van prijs. Veel wijnen per glas ook. We begonnen met een mooie Savennières van de ‘klein, groter, grootst wijnkaart’, kelderrestanten als het ware. Een Thibaud Boudignon 2014.  Een erg fijne wijn! Een karaf ijswater was ook geen probleem, dus we konden beginnen.

Het was behoorlijk donker in het restaurant, wat helaas nogal van invloed is op de foto’s.

Het eerste gerecht kwam op tafel en dat was marbré van zalm, heilbot en kreeft.  ‘Linten’ zalm en heilbot lagen in het midden van het bord, erg vers en uitstekend op temperatuur. Op de vis een salade met frisée en kreeft en krokantjes met kerrie. Erbij nog dipjes van mayonaise met kreeft en ik vond dit een fijn begin. Licht, fris, vers en vriendelijk.

Het volgende gerecht kwam in een glaasje. Pompoensoep met dragon. Onderin het glaasje blokjes pompoen en croutons, daarop de goed gekruide pompoensoep en het geheel was afgemaakt met schuim en crème van dragon. Een prima combinatie en leuk om te eten omdat de soep uiteraard warm was en de dragonbereidingen koud.

We gingen verder met krokant buikspek, gamba, paksoi, zwarte bonen. In een donker vierkant bord lag op een zalf van zwarte bonen een stukje buikspek. Dat buikspek was uitstekend van garing, alleen was het niet krokant. Op het buikspek krokante groenten en een goed gegaarde gamba, waarop wat zoutkorreltjes lagen. Ook dit was weer een goed gerecht. Goed klaargemaakt, goed in combinatie en goed in balans.

We stapten over op een rode wijn, ook van de kelderrestantenkaart. Een Cantemerle, Haut-Medoc 2011, een half flesje. Heerlijke wijn, die overigens keurig in een allerschattigst klein karafje werd gedecanteerd door de kundige maître-sommelier. Het volgende gerecht kwam ter tafel. Helaas heb ik daar geen foto van gemaakt zie ik nu. Het ging om zeeduivelmedaillon, bitterbal van gefermenteerde knoflook en schuim van waterkers. Precies dat troffen we aan op het bord. Erbij nog kimchi en chorizo en onder het gerecht een uitstekende beurre blanc. Een erg lekker gerecht en een zeer goede combinatie!

Ook van het volgende gerecht, wat wij gepresenteerd kregen op een mooi wit bord, ben ik vergeten een foto te maken, maar ik mocht een foto van een ander bord maken. Helaas een donker bord, waardoor het gerecht wat minder uit de verf komt. Het was hert met pommes fondant, rode kool, hazelnootcrunch, calvadosappel. Een flink stuk perfect gebakken hert met een korstje van hazelnoot kregen we. Erbij heerlijke rode kool, puree van kastanje, de genoemde calvadosappel in de vorm van een moes en het geheel werd afgemaakt met een jus met kaneel. Ook dit was weer erg smakelijk.

We waren toe aan een kaasgerechtje en daarbij wilden we graag een glas stevige witte wijn. Dat werd een Kleine Zalze Chardonnay 2015 en die beviel me uitstekend. Het gerechtje was boerenbrie, blauwadercrumble, bleekselderijchutney. De foto is bewogen, waarvoor mijn excuses. In het bord een compote van appel en bleekselderij met erop Brie de Meaux, een crumble van blauwe kaas en een cressje. De compote en de Brie combineerden erg goed. Ik vond persoonlijk de crumble van de blauwe kaas iets te hard, maar hij paste er verder goed bij. Altijd leuk vind ik het als er een kaasgerecht geserveerd wordt.

Dit opzienbarende menu werd afgesloten met een zeer passend dessert: warm chocoladetaartje, peer, sorbet. Een heerlijk warm chocoladetaartje, nog lekker lopend van binnen kregen we. In de chocolade proefde ik duidelijk jasmijn, erg lekker! Erbij sorbet van yoghurt met jasmijn en gelei van peer. Een prima combinatie en een werkelijk heerlijk dessert.

Echt afsluiten deden we met prima espresso waarbij geweldig lekkere makarons kwamen, 6 in totaal. Lavendelmakarons waren het en ze waren werkelijk ontzettend lekker.

Na het betalen van de zeer vriendelijke rekening verlieten we alweer erg tevreden Het Gouden Kalf. De actie loopt nog tot en met 11 december a.s., maar ik kan ook de reguliere kaart van harte aanbevelen. Hier wordt gewoon prima gekookt voor een fijne prijs en de wijnkaart is een plaatje. Het personeel is attent en vriendelijk en zeer goed op de hoogte van wat er uit de keuken komt. Een fijn restaurant dus.

P.S. Ik hoor net dat de actie is verlengd tot en met 18 december!

 

 

1 gedachtes over "Het Gouden Kalf in Scheveningen"

Elsa

Mooie plek
25 november , 2016 om 23:06 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl