DSC09382
DSC09382

NY Basement in Rotterdam

Op 4 maart 2017 in Rotterdam, Zuid-Holland.

Als extra cadeautje hadden wij zoon en nieuwe schoondochter een huwelijksnacht gegeven in een van de directiekamers van Hotel New York. Zij vonden het gezellig die avond met ons samen te eten en dat zouden we gaan doen in NY Basement, het fine-dining restaurant van Hotel New York met een eigen keuken. Voor een beschrijving van het restaurant, wat foto’s, de menumogelijkheden en de cocktailkaart verwijs ik naar de website.

Het waaide ongelofelijk hard deze avond en met behoorlijk wat moeite vochten we ons van de parkeerplaats naar de ingang van Hotel New York. Daar daalden we de trap af die we tot nu toe alleen gebruikten om naar de toiletten te gaan en zo liepen we pardoes NY Basement in. Erg leuk ingericht met een grote, lange bar, waar het nieuwe echtpaar al genoot van een cocktail, wat hoge tafels, wat lage tafels en wat U-vormige banken met tafels. Tot mijn plezier kregen we een van de banken.

We begonnen natuurlijk met bubbels, een Cava d’Arciac, een fijne Cava. Op tafel stond al een schaaltje met drie compartimentjes, twee maal boter en in het midden vreemd genoeg 4 olijven. Vreemd omdat wij met vijf personen waren...

De vriendelijke bediening reikte ons de kaarten uit, gaf er een toelichting op en vroeg of we water wilden. IJswater kregen we en een fles bruisend water.

De wijnkaart bekeken we ook, niet heel uitgebreid hier, maar wel voor ieder wat wils. We kozen een witte en een rode wijn. We besloten dat we allemaal het 4 gangen verrassingsmenu zouden nemen, waarbij de heren een voorkeur uitspraken voor steak tartare als voorgerecht...

De witte wijn werd een Wairau River Wines 2015, 100% Sauvignon Blanc, Marlborough, Nieuw-Zeeland en die was in orde. 

De voorgerechten kwamen. Ik kreeg Pata Negra; met gedroogde tomaat en crème van gerookte tomaat, crème van avocado, eendenlever en een vinaigrette met basilicum. 

Op een rechthoekig glazen bord lag flink wat ham met erbij de genoemde ingrediënten en uiteraard de nodige cressjes. De ham was bijna zo zuigend zacht als toen ik hem at in San Sebastian, dus erg lekker. De eendenleverrolletjes waren ook erg lekker en de tomaat en avocado pasten er prima bij. De basilicumvinaigrette verbond het geheel. Ik vond het een leuk begin.

Het tussengerecht bestond voor ons allemaal uit kabeljauw; met risotto, kokkels, bospeen en een schuimige saus van schaaldieren. Een flink stuk uitstekend gebakken kabeljauw kregen we, waarop wat linten van wortel lagen. Eronder goede risotto met de schuimige saus van schaaldieren, waarin ook de kokkeltjes lagen. Ook dit vond ik een goed gerecht. Zowel de kabeljauw als de risotto waren uitstekend van garing, de kokkels geheel zonder zand en de saus van schaaldieren had voldoende diepte. Tevredenheid alom dus. 

De rode wijn werd ingeschonken, een Weingut Feiler-Artinger 2014, 100% Zweigelt, Burgenland, Oostenrijk. Een erg lekkere Zweigelt.

Het hoofdgerecht was zijlende; met gelakte brisquet, hazelnoot, romanesco en crème van bloemkool, roulleaux van spitskool, jus van cêpes. Precies dat troffen we op het bord aan met erbij nog iets van aardappel. Het vlees, de zijlende, was perfect van garing en fijn nog even nagezouten. Ook de brisquet was uitstekend met een leuk ‘jasje’ van hazelnootkruim. De groenten, inclusief de crème van bloemkool waren mooi beetgaar en de jus van de paddestoelen maakten het gerecht compleet. Wederom tevredenheid aan tafel. 

Het dessert tenslotte was chocolade; taartje met pinda en karamel, witte chocoladecrème, schuim van honing en laurier, chocoladetruffel met gepofte rijst, ijs van banaan. Dat alles vonden we op de borden. Vooral het taartje met pinda en karamel was behoorlijk zwaar. Erg lekker natuurlijk, maar aan de zware kant. De overige onderdelen pasten er goed bij. 

Voor het nieuwe echtpaar kwam heel attent een glazen bordje met in chocolade erop getekend ‘Newly Weds’ en dat vonden we heel attent.

Bij de koffie, thee en een tapbiertje voor mij kwam nog wat huisgemaakte noga en het was eigenlijk al best laat toen we afscheid namen van zoon en schoondochter en huiswaarts keerden. Heel attent kreeg ik een overzicht mee van wat ik had gegeten deze avond.

Ik vind NY Basement een prima alternatief voor het restaurant boven. De kaart is heel anders en de gerechten zijn goed in orde. De bediening is attent, vriendelijk en goed op de hoogte van wat er in de keuken gebeurd, dus ook dat is prima. Tot slot, zeker niet onbelangrijk als je gezellig met elkaar wilt praten, het geluidsniveau is hier een stuk aangenamer dan boven. 

0 gedachtes over "NY Basement in Rotterdam"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl