DSC09382
DSC09382

De Ertepeller in Papendrecht

Op 22 maart 2017 in Zuid-Holland, favoriet.

Op deze zondag waren we weer bij De Ertepeller. Alweer zo’n aanbieding van Heerlijk die ik niet aan me voorbij kon laten gaan (6 gangen incl. champagne-aperitief 59.50). Mark was aan het skiën, dat wist ik, maar Arjan was wel aanwezig. Een vriendelijke ontvangst en we kregen een tweetje bij het raam. Het was niet zonnig deze dag, dus we hadden vrij zicht op de rivier en Dordrecht.

Nadat we een fijn glas Pommery Brut Royal hadden gekregen, werd ons eerst gevraagd naar eventuele allergieën en daarna verscheen direct de oester. Net zoals de vorige keer met passievrucht, hangop, zilte kruidjes  en melkvel. Never change a winning...etc. Ook kregen we een glas met erin gezouten en gezoete zonnebloem pitten en een klein bordje met plakjes droge worst. Allemaal lekker. 

Omdat ik had aangegeven een wat vreemde reactie te krijgen op wasabi kreeg ik dat lekkere stuk kroepoek van zeewier met sojamayonaise. Een heerlijke combinatie.

De inleidende hapjes sloten we af - althans dat dacht ik - met een fantastisch gepoft sjalotje, gevuld met crème van kalamansi en een crumble van zwarte sesam. Werkelijk heerlijk dit sjalotje en ook erg mooi om te zien!

Tot mijn verrassing verscheen er nog een hapje. Kibbeling met yuzuzout en ravigotesaus. De kibbeling had een heerlijk luchtig jasje, waarin de yuzu goed te proeven was, maar de ster van dit hapje was de fantastische luchtige saus. Heerlijk was die, om je vingers er bij op te eten.

We hadden intussen de wijnkaart bekeken en na overleg besloten tot een Brokenwood 2010, Hunter Valley, Semillon, Australië. 

Brood van de bakker kwam op tafel, voor ons beiden met zeewier, boter (room- en geiten-) , olie en zout stonden al op tafel en het eerste gerecht verscheen. Door Arjan zelf gebracht, met een hand van hem erbij.

Yellowfin tonijn, kort aangeschroeid met gesneden zeewier, rettich, krokante garnalen, avocadobereidingen, enoki, radijs en een dressing van soja, gember en laos. Erbij nog wat poeder van zwarte olijf en het gerecht was compleet. En geweldig goed van smaak. De tonijn was topkwaliteit, de dressing was precies goed gedoseerd en alle genoemde onderdelen pasten prima bij de tonijn en bij elkaar. Elke hap was een genot om te eten. En, ook belangrijk, het zag er prachtig uit.

Het tweede gerecht was op de een of andere manier een grote verrassing, gewoon omdat ik het helemaal niet verwachtte: ganzenlever met runderhaas. In het midden van het bord een cirkel van terrine van ganzenlever met er op runderhaas. Het gerecht was overigens koud. De runderhaas was super (een woord wat ik over het algemeen niet gebruik) mals en had een heerlijke smaak. De terrine was smeltend, zoals ik hem zo graag eet, heerlijk! Erbij prei, crumble van hazelnoot, gelei van verjus, een zoetzuur uitje en een vinaigrette met yuzu. Ook dit gerecht was weer perfect in balans. Alle smaken klopten, zowel apart als met elkaar. Werkelijk fantastisch vond ik dit.

We gingen verder met langoustine met zachtgegaard buikspek. De langoustine was absoluut perfect van garing. Zonder enige moeite kon ik het hele beest uit zijn staart trekken. Heerlijk van smaak ook! Bij de langoustine diverse stukjes heel zacht buikspek, ook erg lekker van smaak. Verder een saus van langoustines, diverse bereidingen van venkel, sinaasappel en in de saus troffen we diverse rondjes gelei van bisque aan, die de smaak van de saus enorm versterkten. Ook dit was een heerlijk gerecht. Het enige puntje van kritiek was dat dit soort borden en gerechten om een lepel vragen....

Voor het volgende gerecht bracht de chef eerst zijn schaal met spliterwten op tafel. Deze keer lagen er Bianchettitruffels op. Op het schitterende zwarte bord kwam het gerecht. Noorse handgedoken coquilles met pastinaak en cantharellen. Onderin het bord lag een hele zachte, romige crème van pastinaak. Erop lag een raviolo met cantharellen.

 

 

 

Daarop de plakjes rauwe coquille, die licht gepekeld waren en daardoor een perfect hartige toets meebrachten. Het gerecht werd afgewerkt met een gebakken cantharel, waarover dan aan tafel de Bianchettitruffel werd geschaafd. Dit was de ster van de middag wat mij betreft. Prachtige smaken, schitterend in opbouw en wederom uitstekend in balans. 

Als overgang tussen de visgerechten en het hoofdgerecht kregen we dat leuke limoentje, wat we de vorige keer ook kregen: het vruchtvlees is vervangen door een gelei van gin en tonic. Op de gelei een toefje crème fraîche met een lepeltje kaviaar en wat kleurige bloemetjes en dat eet je dan in één keer op. Heerlijk fris!

Bij het hoofdgerecht kwam een Enate 2013 Somontano in het glas. Het hoofdgerecht was lam van Ameland. Rugfilet, nek en zwezerik. De zwezerik was gelakt, dus niet krokant. Het vlees was mals en goed klaargemaakt. Een zeer genereuze portie weer, dus mijn bord ging helaas niet helemaal leeg. Bij het lam doperwtjes, krokante kappertjes, roggebrood, pommes fondant en een saus waarin gezouten citroen verwerkt was. Verder een soort crème waarvan ik dacht dat het mosterd was, maar dat bleek een crème van kappertjes te zijn. De saus met de gezouten citroen vond ik geweldig lekker.

Een dessertwijn sloegen we af, we waren al wat rozig inmiddels. Het dessert was rode biet met rood fruit.

Op een mooi zwart bord een prachtige rode compositie van ijs van rode biet, crumble van framboos, poeder van van framboos, divers rood fruit, rozenblaadjes, rozenwater en zwart gemaakte crumble van witte chocolade. Het geheel werd afgewerkt met aan tafel erop geschonken vanille-custard. De combinatie rode biet - rood fruit was erg goed. Erg goed in balans en bijzonder goed bij elkaar passend. Ook de rozensmaak paste er wonderwel bij. Ik vond het een heerlijk licht en fris dessert en een plaatje om te zien ook weer.

We sloten af met espresso, waarbij nog lekkernijen kwamen. In een glaasje mascarpone met koffie met erop een granité van zwarte thee. Op twee stokjes een lolly van pure chocolade met zeezout en eentje met een kletskop met sinaasappel en sesam, allebei lekker. En ook nog drie bonbons. Stroopwafel/karamelsmaak, gezouten karamel met fudge en pistache/witte chocolade. Ook alle drie erg smakelijk.

Alweer enorm tevreden verlieten we laat in de middag De Ertepeller. Hier wordt uitstekend en op hoog niveau gekookt. Om regelmatig naar terug te keren dus!

 

 

0 gedachtes over "De Ertepeller in Papendrecht"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl