DSC09382
DSC09382

Ron Gastrobar Indonesia in Ouderkerk a/d Amstel

Op 22 april 2017 in oosters, Noord-Holland, lunch/diner op uitnodiging.

De afspraak/uitnodiging om eens samen te lunchen stond al een hele tijd, maar ik moest eerst weer kunnen autorijden. Toen dat weer in orde was kon de afspraak gemaakt worden. Benno Renaud, oprichter van Asia Gastronomica - Ay Gee, was zo vriendelijk me uit te nodigen voor een lunch bij Ron Gastrobar Indonesia in Oudekerk a/d Amstel/Amstelveen. Jongste zoon was op de valreep zo vriendelijk om me te rijden, hij had nog wat bezigheden in de omgeving, dus dat kwam prima uit.

Keurig op tijd liep ik het restaurant binnen en zag mijn gastheer al zitten. Na een vriendelijke ontvangst, de kennismaking en een glaasje wijn ontstond direct een geanimeerd gesprek. Ook de chefkok - de gelouterde Agus Hermawan - kwam regelmatig even langs voor een gesprek, erg leuk en zeer informatief!

Op tafel stond al een bakje met emping, waarnaast een heerlijke satésaus stond. Op deze manier vind ik emping dus wel erg lekker (emping kan soms wat flauw zijn vind ik namelijk). 

In overleg besloten we tot een fles Saint Clair, Sauvignon Blanc, Marlborough, Nieuw Zeeland en die was prima en paste perfect bij de gerechten.

De wijnkaart is vriendelijk, zowel van opzet als van prijs en er zijn ook veel wijnen per glas te krijgen. Ook champagne en magnums zijn voorhanden. Ook is er nog een cocktailkaart en gin tonic specials en virgins. 

De menukaart kent Indo Streetfood, 7.50 per snack en een blackbox met diverse snacks voor 2 of 4 personen. Verder twee rijsttafels, 15 small dishes van chef Agus vanaf 2 personen voor 35,--p.p. en 12 dishes van chef Ron vanaf 2 personen voor 29,-- p.p... Ook hier kent men de formule van de andere gastrobars: gerechten voor 15,-- per gerecht en alle gerechten kunnen gedeeld worden. Vier soorten saté van de bbq kent men en een satasting (4 stokjes 12.50, 8 stokjes 25,--) is ook mogelijk. Tot slot ook nog een aantal desserts voor 9,--. Bij de koffie heeft men sinds kort karamelkogels (6 voor 4.50). Heel veel keus dus. 

Gelukkig hoefde ik lekker niet te kiezen, mijn tafelheer deed dat met verve voor ons.

Allereerst verschenen er drie snacks om te delen. De Taco Ayam Besisit Bali, een geweldig lekkere taco gevuld met pittig gemarineerde Balinese kip met een Bangkok spread en een mayonaise van kentjoer en kokos. Geweldig lekker, mooi hoog op smaak, maar wel ‘gelaagd’ van smaak, zodat alle specerijen apart goed te proeven waren. Precies zoals ik zo graag Indonesisch eet. Dat bleek overigens bij alle gerechten het geval, wat het plezier alleen maar verhoogde. 

De volgende snack was Loempia Bebek, een loempia gevuld met eendenborst, mihoen, steranijs en ketjap. Over de krokante pakketjes met een heerlijke vulling nog wat krokante noedels en een heerlijke mayonaise. 

De laatste snack die we aten was de Lemper Kepiting. Lemper (rolletje kleefrijst) gevuld met rivierkreeft en krab, zoetzure taugé, seroendeng en erbij een ontzettend lekkere romige kentjoer-saus. 

Alledrie werkelijk overheerlijke hapjes (flinke hapjes overigens!), van die hapjes waar ik zeker voor terugkeer!

Chef Agus vroeg of hij nog wat gerechtjes zou maken en mijn gastheer antwoordde bevestigend. 

Dat resulteerde in wederom drie gerechtjes, wederom om te delen.

Als eerste aten we de Ikan Dabu. Tartaar van Albacore tonijn met miso- en gembermayonaise en tapioca van soja. Het gerechtje was afgedekt met emping, waarop heerlijke kruiden lagen. Onder de emping lag de zo mogelijk nog lekkerder mayonaise met miso en gember en daaronder de met de hand gesneden tartaar van de tonijn. Tussen de tonijn tapiocaparels met soja. Ik vond het een heerlijk gerecht, mijn tafelgenoot vond het weinig authentiek Indonesisch, maar chef Agus gaf aan dat dit soort gerechten toch populair zijn onder de bezoekers en ik begrijp best waarom.

We gingen verder met de Daging Giling. Eigenlijk steak tartare, maar dan op zijn Indonesisch van Black Angus met citroenblad, balsamico-mayonaise en gepofte rijst. Flink wat heerlijk vlees kregen we, waartussen parels van tapioca met citroenblad zaten en ook aardig wat seroendeng. Op het vlees de mayonaise van balsamico en de gepofte rijst. Het geheel was afgewerkt met zeer fijn gesneden rauwe spinazie en ook dit gerecht kon me enorm bekoren. Met name door de seroendeng vond ik het toch wel een behoorlijk Indonesisch aandoend gerecht. 

We sloten deze ronde - om zomaar te zeggen - af met Babi Bakar, op 45 graden gegaard buikspek met Balinese ‘Babi guling’ kruiden (VOC), een saus met diezelfde kruiden en erbij nog schuim van atjar. Dat schuim van atjar, wat ik werkelijk ontzettend verrassend en geweldig lekker vond, kregen we ook nog apart in een schaaltje. Het spek was ongelofelijk zacht, heerlijk van smaak en de saus paste er geweldig goed bij. Het schuim van atjar, zoals gezegd, bracht een heerlijke frisheid in het gerecht en ik vind het geweldig knap om schuim zoveel smaak mee te geven.

Grote tevredenheid aan onze tafel dus!

Mijn gastheer vond dat we ook nog de saté moesten proeven en na enige tijd verscheen de ‘satasting’. Vier maal twee stokjes saté met hun eigen garnituur met erbij kroepoek, lontong en zoetzure komkommer. Het ging om de saté Ayam, kip met pindasaus, de saté Maranggi, gekruide ossenhaas met een ketjap saus en gebakken uitjes, de saté Kambing, geit met een weer heel andere ketjapsaus en de saté Babi Lapis, buikspek met ketjapsaus en een crumble van pinda’s. Ik kan er erg kort over zijn: stuk voor stuk fantastisch lekkere saté, werkelijk om je vingers bij op te eten!

We sloten af met thee, waarbij in eerste instantie spekkoek kwam. Chef Agus is volgens mij een echte verwenner, want hij bracht ons ook een net nieuw snoepje, de karamelkogel; gemaakt van pandanblad, witte chocolade, kokos en karamel van pandan. Nogal onparlementair aten we eerst de hele kogel op, maar dat was niet de bedoeling: we moesten hem door midden bijten, zodat we de binnenkant konden zien (en bewonderen). Wat we uiteraard deden en inderdaad is de kogel prachtig om te zien, maar belangrijker: ook geweldig lekker!

Toen vonden beide heren ook nog dat ik de Cendol Baileys (gelukkig in kleine uitvoering) moest proeven, ook mijn gastheer nam een glaasje. Cendol is een Indonesische kokosdrank met pandan, palmsuiker en pandangelei. Chef Agus vult hem hier aan met Baileys en crushed ijs en ik moet zeggen dat ik het een geweldig lekker drankje vond.

Het zal duidelijk zijn dat ik meer dan heel erg lekker heb gegeten hier. Chef Agus vond ook dat ik snel moest terugkeren voor zijn andere specialiteiten en dat ga ik ook zeker doen. Nadat ik mijn gastheer hartelijk had bedankt voor de zeer genoeglijke middag en de heerlijke maaltijd stapte ik zeer tevreden het zonnetje in. Een absolute aanrader deze Gastrobar Indonesia! In de zomer is er ook nog een flink terras....

0 gedachtes over "Ron Gastrobar Indonesia in Ouderkerk a/d Amstel"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl