DSC09382
DSC09382

WY by Bart de Pooter in Brussel

Op 6 mei 2017 in één ster, België, favoriet.

Nadat we de leuke tentoonstelling van Yves Klein in BoZar hadden bekeken reden we naar WY, waar ik een tafeltje voor de lunch had gereserveerd. Op de website staat dat er valetparking is, maar volgens de jongeman die ons ontving is dat niet zo, dus echtgenoot ging nog even de auto parkeren. Later nam een kordate Vlaamse dame de bediening van hem over en zij vertelde dat er wel degelijk valetparking is tijdens de lunch.

Diezelfde dame vertelde ons ook dat de wijnen met 50% korting werden geschonken, dus dat we beter geen arrangement konden nemen maar flessen van de kaart.

Allereerst kregen we een tweetje in het bijna lege restaurant, slechts een ander tafeltje was gevuld deze middag. Her en der staan inmiddels stellages met groene planten tussen de tafels, ik weet niet zeker of ik dat nu een verbetering vind...Ook dacht ik dat er meer tafels stonden dan voorheen. 

Direct op tafel kwam een schaaltje met diverse crackers (tomaat, rijst, oregano, kaas) en een dip van yoghurt met zwarte knoflook, verbazingwekkend lekker.

We wilden wel een gin/tonic en dat werd voor echtgenoot een Both’s Old Tom (Duits) en voor mij een BlueCoat (Amerikaans). Ik verwachtte er Indi tonic bij, maar het werd Fever Tree.

We bekeken het menu, wat hier simpel is opgebouwd. 

Zes gerechten, waarbij je bij het hoofdgerecht een keus  moet maken tussen een visgerecht of rund of varken van de bbq. Je kiest zelf het aantal gangen.

Wij dachten aan vier gangen en gingen over tot de wijnkaart. Die mooi is en erg vriendelijk van prijs. We kozen een witte en een rode wijn en een amuse verscheen.

Tartelet, geroosterde avocado, koriander. In drieën geserveerd. In een glaasje een komkommermoussesoepje met korianderolie; op een steen een tarteletje met avocadomousse, een pepertje en een stukje avocado en op een bordje een groene asperge met wat koriander en avocado. Stuk voor stuk fijne hapjes. 

Water werd ingeschonken en brood - zuurdesem - met lichtgezouten boter en een mousse van haring. Erg lekkere mousse met een zeer volle haringsmaak!

De witte wijn werd ingeschonken, eentje die ik helemaal niet kende en waar ik erg nieuwsgierig naar was: een Domaine Boucabeille, Les Orris, 2015, Cotes du Roussillon. Een bijzonder smaakvolle wijn, werkelijk heerlijk.

Het eerste gerecht verscheen. Kalfstartaar; met ansjovis, jonge sla en erwtjes. Op het bord allereerst een flinterdunne rechthoek heerlijk kalfsvlees. Erop de tartaar van het kalfsvlees, aangemaakt met onder andere ansjovis, mousse van parmezaan,  erwtjes, cressjes, puree van erwtjes en een aan tafel erbij gelepelde vinaigrette met Savora mosterd. Een absoluut heerlijk, zeer zomers aandoend gerecht. Prettig licht en vol van smaak.

Het tweede gerecht was asperge uit Werchter; met een perfect ei en grijze garnalen. We kregen een mooie cirkel van mousseline van witbier met eronder een eitje op 63 graden gegaard, nog mooi lopend dus. Erbij witte asperges en Hollandse garnalen. Ook dit was een indrukwekkend gerechtje. Zeer vol van smaak, maar zeer prettig licht, erg elegant. 

De rode wijn werd ingeschonken, een Knipser 2012, Kalkmergel, Spätburgunder, Pfalz en ook dit was een geweldige wijn. 

Erbij de hoofdgerechten. Echtgenoot had gekozen voor de 40 dagen gerijpte Holstein ribeye en ik voor de pittig gemarineerde varkenshaas. Allebei van de bbq met erbij tijm, rozemarijn, aubergine, tomaten, paddestoelen en merg. Twee plakjes goed gegaard varkensvlees kreeg ik met een aan tafel erbij geschonken jus op basis van tomaat en merg. Echt pittig kon ik het vlees overigens niet noemen. Erbij compote van sjalotjes, enoki en een soort pakketje met portobello, enoki en aubergine-kaviaar. Alles zeer smakelijk en goed klaargemaakt. 

Nadat we op ons gemak de wijn opgedronken hadden, kwamen de desserts. Voor mij rabarber, rozen, meringue. Op een ‘spiegel’ van coulis van framboos met roos lagen wat stukjes heerlijke rabarber, ijs van rabarber en roomyoghurt met een rozensmaak. Meringuestokjes waren kunstig in het ijs gestoken. Ze smaakten naar rabarber en naar roos, heerlijk! Een fijn fris dessert.

We sloten af met een goede espresso waarbij nog wat snoepjes kwamen: een taartje met citrus, marshmallow van roos en krokante chocolade. Op het laatst kwam er ook nog een schattig huisgemaakt ‘taartje’, wat ook al geweldig lekker was.

Het zal duidelijk zijn dat we weer genoten hebben bij WY. Het blijft een favoriet restaurant van ons in het Brusselse. 

2 gedachtes over "WY by Bart de Pooter in Brussel"

Adrie

Als je zo mooi over eten kan schrijven Kan je dan ook lekker koken?
6 mei , 2017 om 21:57 pm

Carla

Tuurlijk ;-)
7 mei , 2017 om 09:21 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl