DSC09382
DSC09382

Meliefste in Wolphaartsdijk

Op 24 mei 2017 in Zeeland.

We waren weer bij Meliefste, deze keer met 4 personen. Ik had gevraagd om een ronde tafel in het gedekte deel van het restaurant en daar was keurig rekening mee gehouden.

De enthousiaste en kundige sommelier begroette ons en vroeg naar onze wensen voor het aperitief. Ik opteerde deze keer eens voor een witte wijn en kreeg de keus tussen een Riesling en een Chardonnay. Het werd de Chardonnay, Duc de la Forêt, Pays d’Oc 2015. 

Erbij direct een bombardement aan hapjes!

Als eerste een schitterend gepresenteerd kussentje van filodeeg, bepoederd met daslook en gevuld met crème van oude kaas. Dat was me nogal een binnenkomer zeg! Geweldig sterke smaken en geweldig lekker, bleef ook fijn lang in de mond hangen.

Hierna per twee personen een hapje van krokante aardappel waarop toefjes zeeduivellever lagen en wat kervel. Ook dit was een indrukwekkend hapje. Eerlijk gezegd in eerste instantie een op zijn minst vreemde smaak, die al etend veranderde in een geweldig lekker hapje. Echt zo eentje waarvan je kunt blijven eten. 

Al genietend van alle hapjes bekeken we het menu en dat is nog steeds te krijgen in een 4 t/m 8 gangen uitvoering (49.50 - 82.50), bijpassend wijnarrangement per glas 6.50.

We besloten uiteindelijk tot 5 gangen deze middag met tweemaal een wijnarrangement, wat glazen voor een van de andere tafelgenoten en de andere heer hield het bij water. Twee van ons, waaronder ik, wilden graag vis in plaats van vlees als hoofdgerecht en dat werd na overleg met de keuken tarbot.

Het volgende hapje was gedehydrateerde wortel. Ons werd uitgelegd hoe de wortel klaargemaakt was en hoe de associatie met trekdrop was ontstaan. Op de wortel nog poeder van coquille. Ik vond dit persoonlijk een iets minder hapje.

Vervolgens kregen we gepekelde makreel met miso. Gepresenteerd op hooi een graat van een makreel met kop er nog aan en erop lagen vier stukjes gepekelde makreel, nadien gelakt met miso en afgewerkt met dille en wat citroenzest. Een heel puur hapje vond ik dit.

Nog waren we er niet: er verscheen een Zeeuwse mossel met kruidenmayonaise. Leuk gepresenteerd op mosselen kregen we per persoon een mossel, perfect klaargemaakt, met erbij kruidenmayonaise en in ieder geval gel van lavas. Erg lekker ook weer, hoewel het verschil in formaat van de mosselen me wel opviel.

We sloten deze heerlijkheden af met een donut met zure haring. Gepresenteerd op een omgekeerd bekertje een kleine donut, waarin ansjovis verwerkt was. Op de donut een ingelegd stukje haring, gel van ciderazijn en wat gepofte amarant. Ook dit was een bijzonder hapje, de ansjovis had wat mij betreft wel iets meer aanwezig mogen zijn.

De eerste wijn was een Silvaner, Helmut Christ, Volkacher Kirchberg Kabinett Trocken 2015. Erbij snoekbaars, gefermenteerde tomaat, wei, rucola. De topper van de middag! In een schaaltje een mooie cirkel van rauwe snoekbaars met eronder gefermenteerde tomaat, Op en naast de vis crème van rucola, as van prei, crème van knolselderij en een van de koks, die ook het gerechtje presenteerde, schonk er aan tafel wat saus van wei overheen. Een erg bijzonder gerecht vond ik dit. Prettig hartig, zeer uitgebalanceerd en geweldig van presentatie.

In het glas vervolgens een J. Joostenberg, Chenin Blanc 2016. Het tweede gerecht werd gepresenteerd in een leuk bruin schaaltje: langoustine, bloemkool, hazelnoot. De chef zelf introduceerde het gerecht. Het is namelijk langoustine van de Faeröer-eilanden en Meliefste is het enige restaurant in Nederland waar je deze langoustine kunt eten. Soms bestelt hij er nog zee-egels bij, maar die waren er vandaag niet (jammer!!). We kregen een korte uitleg over hoe de beestjes bewaard worden en hoe ze klaargemaakt waren. De langoustines zijn gelakt met een reductie van de levers van de langoustines en worden daarna gebrand. Erbij gebrande bloemkool met erop couscous van rauwe bloemkool. Ertussen wat gehakte hazelnoot en verder nog wat gel van sherry-azijn, amarant en ingelegde sjalot. Ook dit was een behoorlijk bijzonder en zeer smakelijk gerecht. Eigenlijk was ik stiekempjes nieuwsgierig hoe de langoustines zouden smaken zonder dat ze gelakt waren...

We gingen verder met een glas Kima, Possente, Bianco 2015, Sicilië. Een bijzondere wijn. Het gerecht was zeeduivel, jus van krab, Oost-Indische kers. Een mooi stuk heerlijk stevige zeeduivel, op lage temperatuur gegaard in de oven kregen we. Erbij groene asperges, gel van gebrande paprika, crème van waterkers en jus van strandkrabben. En wat takjes Oost-Indische kers. Een heerlijk gerecht!

Ik vond het leuk om de chef en de andere koks regelmatig even om het restaurant te zien lopen om verse kruiden en bloemen te plukken, veel verser kan niet.

Bij het hoofdgerecht, wat echtgenoot en ik hadden gewisseld, kwam een glas gekoelde Adeneuer, Ahrweiler Spätburgunder Trocken 2015. We kregen tarbot met polenta. Op het bord een perfect gebakken stuk tarbot, met fijn wat zeezout erop. Erbij een verfijnd stukje gebakken polenta, afgewerkt met zoetzure uitjes en mosterdzaad. Verder crème van erwtjes, zalf van sjalotten en een saus gemaakt van de graten van de tarbot met kruiden en een gel van sherry-azijn. Ook dit was weer een uitstekend gerecht. 

Waarmee we aan het dessert waren toegekomen. Bij het dessert een glas Gomariz. Een Spaanse dessertwijn, laag in alcohol en zeer prettig fris. Het dessert was aardbei, vlierbloesem. Behalve een prachtig zachte sorbet van aardbei met vlierbloesem met erbij gel van rode bes en aardbei troffen we kleine meringues van aardbei en een aan tafel erbij geschonken saus van aardbei en rode bes. Heerlijk fris, heerlijk licht en een fijne afsluiter.

Bij de goede espresso nog vier fantastische snoepjes: Op een langwerpig bot karamel van merg met zeezout, een klassiek limoentaartje, een witte bonbon gevuld met vocht met de smaak van een Zeeuwse bolus en een honing/amandel/rozijnencakeje. Alle vier werkelijk geweldig lekker.

We namen afscheid van de chef, zijn vrouw en de sommelier en tevreden verlieten we Meliefste. Ik bespeur een duidelijke verbetering ten opzichte van ons vorige bezoek en heb werkelijk genoten deze middag. Mooie creatieve gerechten, fijne wijnen, leuke bediening en ook erg leuk dat de diverse koks aan de tafels verschijnen en de gerechten toelichten.

2 gedachtes over "Meliefste in Wolphaartsdijk"

Joost Niederer

Hallo Carla, weet jij of Meliefste een Michelin ster heeft? Volgens mij niet, en als ik jouw recensies, en die van mijn zus zo hoor, dan zitten ze er niet ver vanaf! Wat een mooie gerechten zijn dit!
25 mei , 2017 om 12:15 pm

Carla

Hallo Joost, nee hoor Meliefste heeft geen ster. Velen zeggen nóg niet, we zullen zien. Inderdaad is het een hele goede keuken, maar er zijn wat mij betreft meer kapers op de kust. En de boeken van Michelin zijn duister te lezen ;-). Eind van het jaar weten we meer. 2017-05-25 12:35:50 x
26 mei , 2017 om 09:02 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl