DSC09382
DSC09382

De Leest in Vaassen

Op 6 juni 2017 in drie sterren, Gelderland, favoriet.

Pas de dag ervoor besloten we te gaan lunchen bij De Leest. Gelukkig was er nog een tafel beschikbaar. Eerst bezochten we het zeer aan te raden Museum MORE in Gorssel en toen waren we binnen een half uurtje in Vaassen. Parkeren kan nog steeds voor de deur.

Een vriendelijke ontvangst en we kregen een rond tweetje. Wel een piepklein tweetje, zo viel me op, zo klein zie ik ze niet meer. Verder is er weinig veranderd aan de inrichting. Wel her en der mooie bloemen bij elkaar, wat een fleurige uitstraling heeft.

Een aperitief wilden we wel, een gin/tonic, Hendrick’s hier.

Erbij direct wat aperitiefhapjes. Op een mooie ronde steen een mini-hamburger met dorade en tomaat; geserveerd op een servet een toastje van parmezaan met oesterblad, tomaat, popcorn en Kaapse goudbes; op een mooi slank lepeltje een koekje met een bolletje van onder andere avocado. Alle drie erg lekkere hapjes, perfect in verfijning en in smaak en ik wist direct weer wat een meester de chef hier is in smaakcombinaties. Onbegrijpelijk dat het al zes jaar geleden was dat we hier voor het laatst waren! Water wilden we ook wel, bruisend voor echtgenoot en voor mij een karaf ijswater. Fijn dat ze daar hier normaal over doen.

De kaart werd ons uitgereikt met een toelichting op het lunchmenu. Prachtige gerechten en fijne menu’s. Vooral het menu Micri trok me erg, maar helaas is het tegenwoordig niet meer mogelijk om twee (of meerdere) dagen achter elkaar van uitgebreide menu’s te genieten, het lukt me gewoon niet om zoveel te eten. Dat betekende deze middag dat we kozen voor het lunchmenu, maar wel met de belofte aan onszelf dat we snel teruggaan voor het menu Micri. Voor nadere informatie verwijs ik graag naar de website

Terwijl we dit zo bespraken kwam er een drie amuses. In een rond schaaltje afgedekt door een flinterdun koekje bereidingen van tomaat met basilicum. Ook dit was een extreem verfijnd hapje, perfect van smaak en een absoluut genot om te eten. De tweede amuse werd gepresenteerd in een rond bord en bestond uit parelcouscous, kruidenmousseline met forel en meringue met specerijen. Weer volkomen anders maar net zo verfijnd en net zo uitgebalanceerd als alles hier. Om stil van te worden. De laatste amuse was kreeft met voor mij mousse van knolselderij, inktvisinkt en jus met kerrie. Voor echtgenoot was de knolselderij vervangen door schuim van witte groenten (daar is de foto ook van gemaakt). Ook dit was weer geweldig lekker.

We bekeken de wijnkaart, die hier uiteraard prachtig is en ontdekten een favorietje van ons, de Clos Marie ‘Manon’ 2011. Leuk detail: de wijn werd in Zalto-glazen geschonken. 

Het eerste gerecht verscheen. Makreeltartaar en -rouleaus. Een prachtig opgemaakt bord, zoals altijd hier, eetlustopwekkende kleuren en composities. Op het bord een cirkel tartaar van makreel met erop pareltjes van komkommer en wat rettich. Er omheen diverse bereidingen van komkommer (pareltjes, zoetzuur, crème), oester, zuring, oesterblad en een vinaigrette met Piment d’Espelette. Op de bijgesneden oester - op elk detail wordt hier gelet - een plakje gemarineerde rettich. De crème van komkommer was behoorlijk hoog op smaak, wat ik erg leuk vond en de vinaigrette was behoorlijk pittig, wat uitstekend paste bij de toch zachte smaken van de makreel. Het geheel werd afgemaakt door wat krokantjes. 

Het tweede gerecht was zalm, licht gerookt. Een perfect stuk zeer licht gerookte zalm kregen we met erop wat beurre noisette, wat olie en wat citrus, wat een extreem verfijnd effect bij elkaar had. Bij de zalm tartaar van shii-take, gerookte spitskool, cantharellen en bereidingen van knolselderij. Her en der nog wat rauwe champignon en ook dit was een feestje om te eten. Ongelofelijk hoe zacht en vol van smaak de zalm was. Ook de gerookte spitskool kon me zeer bekoren, evenals de tartaar van shii-take. Een bijzonder gerecht.

Tussendoor bracht men ons een ijspastille van gin en tonic met duindoornbes: heerlijk fris en een leuk idee. 

Het eerste dessert was aardbei. Absoluut prachtig om te zien! Op het bord ijs van shiso en sake. Mousse van aardbei, aardbei, ijspastille en krokantjes van aardbei. Een zeer bijzonder dessert vond ik dit, geweldig perfect in afwerking, in combinatie en in smaken. Heerlijk fris met een behoorlijk complexe ondertoon.

Ook het tweede dessert was een plaatje om te zien. Ananas met bereidingen van basilicum. De ananas troffen we gemarineerd aan, ook als mousse en ook nog als ijs. De basilicum lag op het bord in de vorm van gelparels, crème en ook ijs. Het geheel was afgedekt door een kringel meringue van ananas en basilicum en maakte het feestje compleet. 

Bij de prima espresso kwam nog een keur aan snoepjes. Een makaron met kokos en yuzu, een marshmallow van blauwe bes, een chocolaatje met yuzu en karamel, een meringue gevuld met crème van framboos, een tartelette met citroencrème en een frambozensnoepje. Stuk voor stuk kunstwerkjes en geweldig lekker.

Het zal duidelijk zijn dat we genoten hebben van deze lunch. Wat een perfectie hier! Ook de zwarte brigade onder leiding van de gastvrouw doet het uitstekend: toegankelijk, vriendelijk en zeer goed op de hoogte van wat er in de keuken gebeurd. Zoals gezegd: we keren snel terug voor het menu Micri, want dit doet me zeer naar meer verlangen.

2 gedachtes over "De Leest in Vaassen"

Ageeth

De Leest staat nummer 1 op mijn lijstje van Nederlandse restaurants die ik graag eens zou willen bezoeken. Deze positieve recensie doet dat zeker niet verminderen! Erg grappig vind ik de persoonlijke opmerking: het lukt niet meer om opeenvolgende dagen meerdere gangen te eten.......ergens kijk ik een beetje uit naar die dag. Ik reageer niet vaak, maar heb denk ik uw hele blog wel gelezen, vandaar nog een "tip" waar het de blog betreft. Wellicht is het een bewuste keuze, maar persoonlijk zou ik ervoor kiezen om een link in een apart tabblad te laten openen, daardoor kan de lezer eenvoudiger terug naar het artikel. Het mag overigens duidelijk zijn dat ik deze blog met veel belangstelling en plezier volg/lees. Hartelijke groet, Ageeth
7 juni , 2017 om 09:08 am

Carla

Goedemorgen Ageeth, dank voor je tip, ik geef het door aan mijn webmasters! En dank voor je leuke commentaar. Hartelijke groet, Carla
7 juni , 2017 om 09:38 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl