DSC09382
DSC09382

The White Room in Amsterdam

Op 15 oktober 2017 in Amsterdam, Noord-Holland.

Na een bezoek aan Gallery Nine, waar onze vriendin Eliza Kopec exposeerde en wat geborrel met nog weer andere vrienden stapten we zo rond half acht The White Room binnen. We hadden daar een deal van Dining City geboekt, 5 gangen all in voor 120€. Onze oudste zoon was de dag ervoor jarig geweest en deze avond was ook om zijn verjaardag te vieren.

We kregen een zeer ruime tafel voor zes in het nogal overdadig ingerichte restaurant. Je moet houden van de inrichting zal ik maar zeggen. In ieder geval zitten de stoelen goed.

Punt van aandacht vind ik de verlichting. Behalve dat ik het persoonlijk erg jammer vind dat de plafonds voorzien zijn van inbouwspots, is er per tafel ook één spot fel uitgelicht op het midden van de tafel, waardoor je aan de rand nogal in de schaduw zit en dat is vervelend.

Dit gezegd hebbend gaan we over tot het menu. We begonnen met water en een glas champagne, van Serge Mathieu hier. Ik vind Serge Mathieu nog steeds een erg prettige champagne. Erbij direct een aantal hapjes.

Allereerst een signatuurhapje - aldus de uitstekende bediening -, de licht gerookte makaron met komkommer, zalm en forelkaviaar. De makaron, die zonder suiker is gemaakt, smaakte inderdaad heerlijk licht rokerig en dat paste prima bij de komkommer, zalm en foreleitjes, die prettig zilt waren.

Vervolgens op een rokerig bakje een rolletje van krokant briquedeeg, gevuld met mousse van forel en afgedekt met poeder van pinda en paprika. Ook zeer smakelijk en een erg leuke combinatie.

Verder nog een bakje van krokant filodeeg gevuld met diverse bereidingen van ui. Ook dit hapje kon me bekoren, de uibereidingen waren heerlijk.

Tot slot een mini taco met een mousse van van crème fraîche en haringkaviaar. Heerlijk zilt. Een leuk begin, deze hapjes!

De eerste wijn kwam in het glas, een Raddeck, blanc de noir trocken, 2016, Rheinhessen. Brood werd rondgedeeld, flinke stukken, en dat bleef tot en met het hoofdgerecht zo. Erbij ongezouten boter en boter met groene kruiden.

Voor het menu een aanvang nam, kwam er een amuse. Mossel met paprika, avocado, komkommer en antiboise. Vol van smaak, licht en erg prettig.

Het eerste gerecht was corvina. Corvina met karnemelk, rode biet geïnjecteerd met watermeloen, rode bes, combava (poeder en schil van citrusvruchten). De dunne plakjes corvina waren vermengd met karnemelk en lagen op wat rode bessen. Het geheel was afgedekt door een flinterdunne plak watermeloen. Erom heen diverse toefjes rode biet in diverse uitvoeringen met watermeloen en her en der ook wat combava met lichte olie. Een licht en fris gerechtje. Prachtig in de combinaties, zeer gebalanceerd.

Er kwam een glas Cabriz, Dao Vinho Branco, reserva 2015. Erbij kabeljauw. Kabeljauw met chlorofyl, puree van bladgroenten, olie van groene kruiden en miso en crème van doperwten. De kabeljauw was perfect gebakken, de puree van bladgroenten en de crème van doperwten waren uitstekend op smaak en de olie voegde ook werkelijk iets toe. Op de vis nog wat julienne gesneden bleekselderij. Ik vond dit een goed gerecht.

Bij het volgende gerecht kwam een glas Barbera d’Asti, Villa Giada, Surí 2015. Het gerecht was hoender. Veluws hoender op het karkas gebraden met jus van het hoen en bereidingen van bloemkool. Verder op het bord kruiden uit eigen tuin en gehakte nootjes en crème van nootjes. Ook dit gerecht was perfect van bereiding, mooi in combinatie en gewoon lekker. Wel vond ik het stukje hoender erg klein.

Bij het hoofdgerecht kwam een glas Corbières, Domaine des 2 Ânes, Fontanilles 2015. Het hoofdgerecht was ossenhaas. Ossenhaas met gefermenteerde knoflook, champignons, bereidingen van ui. Het vlees, één plakje, was goed klaargemaakt, de bijgerechtjes vond ik lekker en alles was goed op smaak. Zoals zo vaak was er helemaal niets mis met dit hoofdgerecht, maar viel het wat weg tegen de gerechten er voor. Ik moet hierbij aantekenen dat het hoofdgerecht was gewisseld, omdat een der tafelgenoten geen 'kinderen' eet. Het oorspronkelijke hoofdgerecht zou lam geweest zijn. 

Eén van ons overigens dronk geen alcohol en kreeg wat alcoholvrije cocktails, die allemaal nogal aan de zoete kant waren. Op een gegeven moment kreeg hij niets meer en toen we daar een opmerking over maakten werd ons verteld dat The White Room geen alcoholvrij arrangement kent. Wij hadden dat graag vooraf gehoord, want we hadden wel gezegd dat we behoefte aan een alcoholvrij arrangement hadden. Losse drankjes zijn overigens wel mogelijk. Waarmee ik gelijk iets over de vrouwelijke sommelier kan zeggen: zij kweet zich met overgave van haar taak en gaf telkens een uitstekende toelichting op de geschonken wijnen, die ze ook vriendelijk doorschonk.

Bij het dessert kwam een Riesling Spätlese  edelsüss 2016, Timo Dienhart, Mosel.

Het dessert was appel. Granny Smith sorbet, afgedekt met meringue waarop het logo van The White Room staat. Erbij gel van yuzu, jus van zure matjes, crème van amandel. Een prettig fris, licht zuur dessert. Vooral de smaak van de zure matjes vond ik erg geestig en lekker.

We sloten af met (lauwe) espresso en thee, waarbij nog wat friandises kwamen. Een truffel met Baileys, witte chocolade met kers en een koekje met pistache en meringue. Allemaal lekker.

Na het betalen van de rekening verlieten we redelijk tevreden The White Room. Een goede zwarte brigade, fijne wijnen, lekker eten, maar wat kleine porties. Ikzelf had voldoende, maar mijn drie mannen hebben flink van het brood gegeten en vonden de porties, met name de hoender, echt te klein. Ik vond het allemaal smakelijk en prima in orde, maar miste een beetje de wow-factor.

 

 

0 gedachtes over "The White Room in Amsterdam"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl