DSC09382
DSC09382

De Leest in Vaassen

Op 12 december 2017 in drie sterren, Gelderland, favoriet.

Toen we in mei hadden geluncht bij De Leest, besloten we vrijwel direct dat we snel terug zouden gaan voor het menu Micri: Natuur, Creatie, Ontdekking & Innovatie, €166. Dat dat toch nog wat maanden duurde kwam omdat we eigenlijk nogal druk waren met allerlei andere zaken, maar het kwam er dus toch van.

Inmiddels is er flink geknutseld aan de inrichting, zeg maar eigenlijk dat die helemaal vernieuwd is. Allemaal ronde tafels, in het halgedeelte met deels banken en draaibare stoelen, in het restaurantgedeelte met draaibare stoelen, die zo zwaar zijn dat ze niet te verzetten zijn op het tapijt. Overigens vind ik draaibare stoelen erg prettig. De opzet vond ik wel wat vreemd, rondom langs de muren en ramen staan de tafels, in het midden slechts een bedieningstafel en een vrij grote ruimte met niets, die wat mij betreft wat vreemd aanvoelde. Maar goed, ieder zijn smaak. De stoelen zitten goed en dat is het belangrijkste. Geen linnen meer op tafel, wel servetten natuurlijk.

Na een vriendelijke ontvangst kregen we een van de ronde tafels in het restaurantgedeelte en werd naar de aperitiefwensen gevraagd. Champagne voor echtgenoot, voor mij gin/tonic. Water wilden we ook, bruisend en plat en vrijwel direct verschenen er aperitiefhapjes. Als eerste een makaron met tartaar van dorade en gel van tomaat. Prachtig om te zien, maar dat is alles hier wat op het bord en ander serviesgoed verschijnt en belangrijker: geweldig lekker. Heerlijk licht, complex, elegant en fris. Op twee slanke lepels vervolgens een ‘tosti’ met bereidingen van kruiden en karwijzaad. Prachtig in combinatie! Op een langwerpige glazen ‘steen’ kroepoek van zeekraal met inktvis en zeewier, ook heerlijk licht en zeer vol van smaak.

We bekeken de menukaart, kortheidshalve verwijs ik naar de website, wij wisten tenslotte al dat we kwamen voor het menu Micri. We bekeken ook de prachtige wijnkaart, met een zeer uitgebreid deel Bourgognes en opvallend vriendelijk van prijs ook nog eens. Dat geldt overigens voor alle drank hier en dat vind ik te prijzen. Zo doet een glas champagne ‘slechts’ 14.00, water slechts 5.75 per fles en de door ons gekozen geweldig lekkere flessen wijn waren goedkoper dan 50€. Zo kan het dus ook op ***-niveau….

Nadat we onze wensen kenbaar hadden gemaakt ging de parade aan hapjes verder. We vervolgden met een mossel met Piment d’Espelette en een jus van kerrie en citroengras. Onnodig te vermelden, maar ook dit was een ongelofelijk verfijnd geheel. Hoe deze man met zuurtjes werkt, spreekt me werkelijk enorm aan.

Op een geweldig mooi bord kregen we zalm mi cuit met watermeloen, ijs van ponzu en schuim van sushi-rijst. Een absoluut schitterende combinatie, zo enorm elegant en smaakvol…

Voor bij het brood werd gebrande boter met pijnboompitten op tafel gezet en we waren aanbeland bij de echte amuse, bereidingen van biet (onder andere parels en ijs) met rode ui en een mousse van gerookte paling. Ook dit gerechtje was onbehoorlijk lekker. Zeer gebalanceerd en absoluut eetlustopwekkend.

In de mooie Zalto-glazen werd de witte wijn geschonken, 2015 Cana, Heiner Sauer, Pfalz, een schitterende blend van Sauvignon Blanc, Grauburgunder, Weissburgunder en Riesling.

Ons eerste gerecht was Noordzee-krab met bereidingen van aardpeer (onder andere parels, zoetzuur, plakjes), gebrande mandarijn en De Leest-mayonaise. Ik ontdekte ook nog her en der wat oesterblad. Dit was een klein, maar wel heel fijn gerechtje. De krab was niet zeer aanwezig, zowel niet qua smaak als niet qua hoeveelheid, maar wel voldoende om in de combinatie met zowel de aardpeer als de mandarijn tot een mooie smaakbeleving te komen. Een prettig licht gerecht vond ik dit.

Het tweede gerecht maakte me sprakeloos van bewondering. Forel met krokantjes van beurre noisette, puree van venkel, een rolletje komkommer en een jus met zeewier en limoen. Ook lag er nog wat tuinkers op het bord. De forel was ongelofelijk mooi van garing, zo mooi heb ik het nog nooit gezien. Navraag leerde me dat de forel 12 minuten op 42 graden met peper, zout en citroenrasp op één kant wordt gegaard. Op de forel gelei van zeewier en de krokantjes van de beurre noisette, ook enorm vol van smaak. De venkel en de komkommer combineerden uitstekend, zoals gezegd: een werkelijk schitterend gerecht! Het bleek een gerecht in tweeën te zijn, want we kregen ook nog een hoorntje gevuld met mousse van forel en forelletjes en ook dit hoorntjes was onwaarschijnlijk lekker.

We gingen verder met kreeft, gelakt met tandoori. Bij de heerlijke stukken kreeft spicy pompoen, een vinaigrette met kaffir en piment en wat geschaafde combava. Ook dit gerecht bestond uit werkelijk schitterende smaken en was geweldig in balans.

Het laatste visgerecht was schol. Schol met bereidingen met vadouvan en knolselderij met appel. Erbij een jus van lavas, geschaafde champignons, roodlof, een ‘plak’ gelei met vadouvan. Van de knolselderij was samen met de appel een salade gemaakt die op de vis lag. De jus was weer een wonder! Zo geweldig fantastisch van smaak en weer zo ontzettend in balans, bijzonder bijzonder.

Ons vijfde gerecht was eendenlever met yuzuparels, krokantjes van gedroogde groene appel, crème van appel, gelei van pitahaja. Op het bord een rondje perfecte eendenlever met er op de yuzuparels en een rolletje gevuld met eendenlever. De overige genoemde ingrediënten lagen om het rondje eendenlever heen gedrapeerd. Dit was een prachtig geparfumeerd en elegant gerecht, zeer zeer smakelijk.

In het glas kwam de 2012 Clos Marie, Pic Saint Loup l’Olivette. Een mooie blend van Syrah, Grenache en Cinsault. Extra leuk omdat we grote fans zijn van de witte Manon van de Clos Marie.

Het hoofdgerecht van deze avond was fazant met schorseneer en geroosterde witte ui. Op het bord een klein stukje perfect klaargemaakte fazantenborst. Erbij crème van schorseneer, gebrande schorseneer en wat geroosterde witte ui. Het geheel werd afgemaakt door een overweldigend mooie jus met witte truffel. Dit gerecht had hele zachte smaken en was ook weer geweldig goed in balans. Een ware kunstenaar!

Om de mond te verfrissen kregen we een ijspastille van wortel en sinaasappel en inderdaad was die heel verfrissend.

Nadat we op ons gemak de rode wijn hadden opgedronken gingen we over tot de desserts.

Het eerste dessert was op basis van blauwe bes. Diverse bereidingen van blauwe bes (ijs, gel, meringue) in combinatie met soms yoghurt en erbij een meer dan geweldige jus van basilicum en ijs van basilicum. Dit was een werkelijk fantastisch uitzonderlijk heerlijk dessert. Zo vol van smaak, zo goed bij elkaar passend, ongelofelijk lekker.

Het tweede dessert waren bereidingen van amandelmousse in combinatie met appel, ijs van appel en yuzu, meringue van appel op het ijs, gelei van appel en als klap op de vuurpijl ook nog eens ‘appeltaart’ gemaakt van kleine stukjes appel met stukjes koek. Ook dit was om stil van te worden zo lekker.

Het derde dessert was op basis van abrikoos. Gemarineerde abrikoos met ananas, pitahaja, kokosnoot, aloë vera, verveine en citroen en de spiraal op het bord is gemaakt van citroen.Meringues troffen we aan, ijs, gelei, etc. etc.

Prachtige desserts, geweldig in opbouw ook, geweldig goed in balans, zo goed van smaak, heerlijk licht en fris en ook nog eens ontzettend elegant. Wat een genot!

Bij de uitstekende espresso en thee kwam nog een keur aan lekkernijen. Een makaron met rozenblaadjes, chocolade en ganache, marshmallow van blauwe bes, meringue met frambozencrème, feuilletine met chocolade en een tumtummetje van appel. Ook allemaal geweldig lekker.

Rest me nog even de uitstekende en zeer vriendelijke bediening te noemen. Zeer prettig en gelukkig doen ze wat minder ‘machinerig en geolied’ aan als in andere ***. Het is hier allemaal wat gewoner en dat in combinatie met het meer dan fantastische eten spreekt me enorm aan. Ik heb geweldig genoten en we keren natuurlijk terug!

 

4 gedachtes over "De Leest in Vaassen"

Leo knoops

Hoi, Carla Met werkelijk een culinair genoegen jou recensie gelezen. Werkelijk op een machtig mooie manier geschreven en met weergave van de kleinste details . Daar ik ook een beetje weet hoe het werkt ben ik toch wel jaloers op het arsenaal aan prachtige restaurants dat jij met je echtgenoot bezoekt. Ik zou zeggen ga zo door want ik verheug mij iedere keer weer op
12 december , 2017 om 16:51 pm

Carla

Dank je wel Leo, wat een fijn compliment! Het is inmiddels inderdaad een wat uit de hand gelopen hobby :-). Maar ik meen dat jij bv. ook regelmatig bij Erik (van Loo) aanschuift en daar enorm van geniet!
12 december , 2017 om 18:05 pm

Joost Niederer

Hallo Carla, Ik ben dat toch wel met Leo eens. Je recensie van De Leest is weer een erg prettige! Neutraal en objectief, dat recht doet aan een recensist, maar niet kil of zakelijk. Hoe dan ook, deze is gewoon weer erg goed en doet lonken naar het restaurant (ik ken De Leest nog niet). Vooral de kreeft met tandoori lijkt me bijzonder. Met hartelijke groet, Joost Niederer
16 december , 2017 om 20:17 pm

Carla

Hallo Joost, leuk dat je weer eens reageert, dank je wel! De Leest was een erg mooie ervaring, echt een moderne ***. Ik hoop dat alles goed is met jullie en alvast fijne eindejaarsfeesten en alle goeds voor 2018 gewenst. Groetjes, Carla
17 december , 2017 om 10:17 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl