DSC09382
DSC09382

Top 11 2017

Op 28 december 2017 in Top 11 2017.

Top 10 restaurants over 2017.

Dit jaar  heb ik 56 restaurants bezocht, waarvan een paar drie of twee keer. Ik heb ervoor gekozen de *** en ** restaurants en twee buitenlandse * sterrenrestaurants buiten de top 10 te houden, maar ik noem ze wel even.

Op volgorde van bezoek begin ik bij Parkheuvel** in Rotterdam. Twee keer bezocht, in januari en in september. In januari viel me het gerecht met de Europese kreeft op, in september was ik erg te spreken over de tarbot met bereidingen van witte en rode biet.

Vervolgens Christian Bau ***bij Victor’s Fine Dining in Perl-Nennig  in mei. Een zeer opzienbarende maaltijd met voor mij als hoogtepunt de asperges Mon. Robert Blanc met rode sumac, yuzu en miso.

In juli was ik in Warschau bij het zeer verrassende Atelier Amaro*. Daar ben ik enorm gevallen voor het gerecht met cantharellen, courgette en abrikoos.

In augustus en september was ik in Spanje en Portugal en daar bezocht ik Azurmendi***, een geweldige belevenis op zich. Het allerlekkerst daar vond ik het stoofpotje van Iberico met geroosterde kreeft en schuim van geslagen boter. In Madrid bezocht ik El Club Allard**, ook een zeer bijzonder restaurant. Daar viel me uiteindelijk de Sea Rice het meest op. In dit verband wil ik ook graag een jonge chef in Porto noemen, hij kookt bij Euskalduna studio en daar heb ik enorm genoten van zijn watermeloensoep en sardine.

In november was ik bij Lunch-lounge Het Gebaar* in Antwerpen en daar heb ik genoten van de Tournedos Rossini van Roger van Damme.

In juni en december was ik  bij De Leest*** in Vaassen. In juni voor een lunch, die me zo beviel dat ik terug wilde voor het menu Micri. Uiteraard - en dat geldt voor alle restaurants die ik in dit deel noem - was ik van alles geweldig onder de indruk, maar het gerecht met de forel met krokantje van beurre noisette maakte me geweldig blij.

In december was ik ook nog bij ’t Nonnetje** in Harderwijk en daar was ik erg te spreken over de langoustine met crumble van zuurdesem, ijs van dashi en karnemelk en gerookte tonijn.

 

In 2017 heb ik Savage in Rotterdam maar liefst drie keer bezocht. Helaas bestaat Savage als zodanig niet meer, het is omgetoverd tot The Walk’In Fish met een andere kok. De koks van Savage, James Maros en Rijk Juten, laten ongetwijfeld nog van zich horen. Ik herinner me als de dag van gisteren de stroop bij hun gerecht met makreel, onwaarschijnlijk bijzonder! Ook hun gerecht van boon, kruisdisteloesterzwam, aardpeer en gepekelde eidooier was opzienbarend.

 

Dan gaan we over tot de top 10. Het wordt een top 11, want bij elk van onderstaande restaurants heb ik zeer naar genoegen gegeten en ik kan niet kiezen wie er zou moeten afvallen. Wederom in willekeurige volgorde, gewoon op volgorde van bezoek dus eigenlijk:

 

Het Gouden Kalf in Scheveningen. Maar liefst driemaal bezocht en dat komt voor een deel door de geweldige prijs-kwaliteitverhouding die ze hebben. Ik at er telkens 7 gangen voor max. €33. Ik noem drie gerechtjes. Allereerst in januari de ravioli met rivierkreeft. In maart een eclair met Valencay, pomodori en krokante pecannoot en tot slot in oktober een beignet met roquefort met compote van vijgen, fijngesneden venkel met limoenolie en komijncress.

 

Vervolgens De Fuik in Aalst. Tweemaal bezocht, in februari en in december. In februari enorm genoten van de gebakken eendenlever met jus van gebrande kaneel. December komt in het overzicht van 2018.

 

Ook in februari na maar liefst twee jaar Bolenius in Amsterdam. Zeer verrassend en moeilijk te kiezen, maar ik vond het gerecht met oester, scheermes, kabeljauw, stokvis en zilte groenten geweldig lekker.

 

De Ertepeller in Papendrecht. Tweemaal bezocht. In maart en toen vond ik de Noorse coquille met pastinaak en cantharellen geweldig. In november was ik zeer weg van de Ertesoep & paling.

 

In april was ik bij De Leuf in Ubachsberg. Een gerecht van Bas van Kranen, die per 1 januari start bij Bord’eau sprake me zeer aan, de Anna Dutch kaviaar met tomaat, watermeloen en verse kaas. Robin van der Bunt neemt het stokje over in het Limburgse, veel succes allebei!

 

Ook in april lunchte ik bij De Burgemeester in Linschoten. Altijd fijn daar, ze stonden in 2016 niet voor niets in mijn top 3 tenslotte. Heerlijk vond ik deze keer de hamachi met grotpaddestoelen en djeruk perut.

 

In mei bezocht ik Vista in Willemstad en dat was een grote, zeer positieve verrassing, niet in de laatste plaats door de zeer charmante sommelier. Hun crispy zwezerik met zwarte bonen, rendang, chorizo en Oloroso kon me toen zeer bekoren.  Tijdens mijn tweede bezoek, twee dagen nadat ze hun eerste ster hadden gekregen, was ik onder de indruk van de kreeft met tong.

 

Ook in mei mijn tweede bezoek aan Meliefste in Wolphaertsdijk. Bijzonder inventief en smakelijk vond ik toen het gerechtje met snoekbaars, gefermenteerde tomaat, wei en rucola.

 

In juni bezocht ik voor de eerste keer restaurant O & O in St. Willebrord. Een pareltje! Heerlijk vond ik daar de calamaris met wilde gamba. In november was ik er weer en toen heb ik genoten van de carabinero met orzo, saus van kreeft en langoustine en lemongrass.

 

De Loohoeve in Schoonloo, vorig jaar in mijn top 3, heb ik ook in juni bezocht. Ook deze keer weer tot groot genoegen. Bijzonder smakelijk vond ik de pittige ossenstaart - rendang met erbij Drentse asperges, een langzaam op 64º gegaarde eidooier, bloemen van sugarsnaps, oesterblad en een jus van garam masala.

 

Nog een favoriet restaurant van me heb ik in juni bezocht, namelijk Aan de Zweth in Schipluiden.  Daar genoot ik opnieuw (want ik at het er al eerder) enorm van de tartaar van zeebaars met schuim van avocado en grapefruit met beurre noisette.

 

De overige maanden was ik in het buitenland of bezocht ik restaurants die ik hier niet noem of dit ik al genoemd heb, dus hiermee eindigt de top 11.

 

Er zijn nog enkele restaurants die ik graag wil noemen omdat ik in 2017 niet in de gelegenheid was - helaas - om ze te bezoeken.

Allereerst natuurlijk Inter Scaldes in Kruiningen, eindelijk hebben ze hun zeer terechte derde ster! Ook hier van harte gefeliciteerd.

Dan IDRW in Rotterdam, vorig jaar in mijn top 3, dit jaar helaas niet bezocht.

Ook niet bezocht dit jaar De Bokkedoorns in Overveen, Fred in Rotterdam en De Dukdalf in Woerden, maar dat komt helemaal goed in 2018.

 

0 gedachtes over "Top 11 2017"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl