DSC09382
DSC09382

De Loohoeve in Drenthe

Op 17 april 2018 in Drenthe, favoriet.

Na een indrukwekkend bezoek aan De Fundatie in Zwolle, waar we de tentoonstelling van Neo Rauch bekeken reden we eerst naar Nieuw-Weerdinge voor een beschaafde krokettenlunch bij Snackbar Prinsen, inmiddels bekend tot aan Japan toe. ’s Avonds zouden we dineren bij De Loohoeve, dus daar reden we halverwege de middag naar toe om in te checken. Na ons opgefrist te hebben liepen we naar de overkant, naar een geinig café met leuke biertjes en daar brachten we wat uurtjes door met onze vrienden. Zo tegen 20.00 liepen we het restaurant in, waar een tafel voor vier voor ons klaar stond. Een vrij donkere tafel, wat van invloed is op de foto’s.

Als aperitief namen twee van ons champagne, ik opteerde voor gin-tonic en de vierde van ons gezelschap hield het zoals gebruikelijk bij bruisend water. Het restaurant was niet geheel gevuld vanavond en ik zag wat nieuwigheden in de inrichting. Het doet prettig ruim aan in ieder geval.

Vrijwel direct verscheen de bekende meringue van gemberbier met rode biet, kers en kippenlever en de smaakexplosie was er weer, heerlijk!

Op een lepeltje kregen we vervolgens gepofte varkenshuid, gelakt buikspek, mosterdzaad, afgedekt met lardo, ook erg smakelijk.

In een rond schaaltje verscheen rundertartaar met een saus op basis van verjus, ijsje van piccalilly en geraspte gepekelde eidooier, een absoluut schot in de roos wat mij betreft, geweldig lekker!

Nog waren we er niet, er kwam nog een schaaltje met zwarte fideua, paprika, paling, avocado. Nu wil het toeval dat ik geweldig dol ben op fideua in al zijn vormen en ook deze kon me zeer bekoren. Een uitstekende smaakcombinatie.

We sloten de reeks amuses niet af met de genoemde oester op de website maar met een kommetje bouillon van ree met dragonolie en eigengemaakte dragonazijn. Het wordt saai, maar ook deze bouillon was zeer bijzonder lekker.

Waarmee we aan het 6 gangenmenu toe waren gekomen, we hadden namelijk weer eens het all in verwenarrangement geboekt.

In het glas kwam Pinot Blanc Gustave Lorentz, Réserve 2016. Het eerste gerecht was een Gouden Koksmuts-gerecht (die hebben Jeroen en Marleen en passant ook nog even gewonnen namelijk). Forel - basilicum - zuring - dille - grapefruit - venkel. In een schaaltje kregen we een vacuüm gegaard stukje forel met segmenten van pomelo, verse dille, Oost Indische kers, crème van venkel, jus van appeltjes uit eigen tuin met basilicum en zuring. Een heerlijk fris gerecht met perfect gegaarde forel.

Ook het tweede gerecht, waarbij een glas Pinot Grigio van Hesketh kwam, was een Gouden Koksmuts-gerecht, namelijk knolselderij. Vijf keer knolselderij - gezouten citroen - laurierolie.  Op het bord, omgeven door aan tafel erbij geschonken heldere bouillon van knolselderij met ook aan tafel erbij gedruppelde olie van laurier troffen we aan in zoutkorst op 200 graden gegaarde knolselderij. Van de schil van de knolselderij is poeder gemaakt, uiteraard door de schil te drogen. Van de randjes van de knolselderij is crème gemaakt en zoetzure knolselderij, gemengd met gezouten citroen en yoghurt. Dat alles lag in een mooie cirkel op het bord. Een heerlijk gerecht vond ik het, zo vaak krijg ik tenslotte geen knolselderij. Echtgenoot had heel attent een volkomen ander gerecht gekregen.

Hierna werd afgeweken van het menu zoals op de website vermeld staat.

We vervolgden met een glas Les Dames Blanches du Sud, Domaine de Grangeneuve. Het gerecht was een groene asperge uit Zuid-Frankrijk met morilles, biest, sjalotjes en crème van eidooier, afgedekt met schuim van eekhoorntjesbrood en olie van bosui. Een heerlijk aards en bijzonder lekker gerechtje.

De eerste rode wijn was een Ramon Roqueta Catalunya 2017 ter begeleiding van zwezerik. Zwezerik, gelakt, met bloemkool, gebakken in beurre noisette, rauw, met bechamel en een crème van bloemkool met yuzu.Erbij een jus van zwezerik, bierazijn en ganzenlever. Ook dit was een uitstekend gerecht, fijne smaken, goed in balans.

De volgende wijn was een Barraida Portugal, een Quinta do Encontro, een fijne blend van Merlot en Baga. Erbij Holsteiner rund, 8 weken gerijpt met groentengarnituur en een saus met specerijen.Zoals zo vaak met vleesgerechten viel ook dit iets weg tegen de voorgaande mooie gerechten. Er was helemaal niets mis mee (nou ja, bij alle drie de heren zat er helaas flink wat zacht vet aan het vlees, bij mij dan weer niet), maar het was gewoontjes. Wel met goede smaken.

Tot mijn verrassing kregen we een extra gerecht. Nederland in (bio) eendenlever met uiteraard Drenthe er iets boven uit stekend. Heerlijke lever! Erbij ijs van een Drents appeltje, steranijs, meringue van drop en wat vijgen. In het glas een biertje van Maallust, een 1818. Een heerlijk gerecht, waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank.

Ik opteerde voor de kaaswagen in plaats van het dessert. De heren wilden wel graag het dessert.

Bij de kaas kwam een glas Seeger Weisser Burgunder 2015 precies zoals ik dat lekker vind bij kaasjes. De kaaswagen werd voorgereden en ik maakte mijn keus. Bij de kaas kwam nog wat Drents boerenbrood, gekaramelliseerde walnoten en wat druiven. Uitstekende kaasjes, heerlijk brood, lekkere noten en druiven. Ik was zeer tevreden. De heren waren ook tevreden, dus prima.

De laatste wijn en espresso en thee dronken we zoals gebruikelijk met Jeroen en Marleen en de brigade in de lounge en daarbij kwamen nog allerlei heerlijke snoeperijen. Het was weer erg gezellig. Ik heb weer genoten van de maaltijd bij De Loohoeve en het is erg leuk en bijzonder te zien hoe men groeit en groeit en groeit. Elke keer worden ze beter, geweldig leuk!

Waar blijft die ster?

Uiteraard weer tot de volgende keer!

2 gedachtes over "De Loohoeve in Drenthe"

Joost Niederer

Een mooie recensie, Carla, van een absolute topper. Wat een fris en gedreven stel zijn ze he, Jeroen en Marleen! Wat betreft omschrijving en foto zou de groene asperge met morieljes en eekhoorntjesbrood mijn favoriet zijn, denk ik. Hartelijke groet vanuit een veel te warm Brabant.
22 april , 2018 om 18:27 pm

Jeroen Brouwer

Merci!
26 april , 2018 om 15:26 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl