DSC09382
DSC09382

De Groene Lantaarn in Zuidwolde

Op 26 april 2018 in twee sterren, Drenthe.

Nadat we in Emden hadden genoten van het tweede deel van The American Dream reden we op ons gemak naar Veeningen, naar B&B De Drentse Krent. De eigenaar was zo vriendelijk ons ’s avonds naar ons dineradres te rijden, De Groene Lantaarn in Zuidwolde. Zoals bekend is verhuist het restaurant volgend jaar naar Staphorst, maar deze avond konden we nog even genieten van de mooie oude boerderij.

We kregen een fijne ronde tafel in het ruim opgezette restaurant  en als aperitief nam echtgenoot een champagne, een Pernet & Pernet Grand Cru Blanc des Blancs en ik nam een gin/tonic en dat werd een Amerikaanse gin. Erbij direct een bombardement aan hapjes. Allereerst een makaron van drop, gevuld met ganzenlever en afgewerkt met gel van passievrucht. Een ware smaakbom en een erg mooie combinatie, terwijl ik eigenlijk geen dropliefhebber ben. Vervolgens een krokantje van inktvisinkt met olijf en jalapeño, zilt, krokant en pittig tegelijkertijd, erg bijzonder.  Op een leistenen plaatje een krokant kaaskoekje gevuld met mousse van ham en afgewerkt met een klein plakje ham, ook een zeer smakelijk hapje en een fijne combinatie. In een tarteletje werd een hapje met makreel en paprika gepresenteerd, prachtig hoog op smaak en alweer erg in balans. De parade werd afgesloten door een krokantje van varkenshuid met varkensvlees en komkommer erop. Ook dit vond ik een erg lekker hapje.

We bespraken het menu, uiteraard wilden we graag het totale menu deze avond. Wel vroeg ik of het mogelijk was om voor mij als hoofdgerecht vis te serveren, ik ben geen enorme liefhebber van ree en het bevalt me eerlijk gezegd prima om als hoofdgerecht vis te eten. Dat was gelukkig geen enkel probleem. We bekeken de wijnkaart, die schitterend is en kozen twee flessen.

We begonnen met een Weisser Burgunder & Chardonnay van Karl H. Johner, Baden en die beviel uitstekend.

Voordat het menu begon kwam er nog een soepje, volgens de charmante gastvrouw echt Drents en ook voortkomend uit de families van zowel haarzelf als van de chef, waar altijd wel soep op het fornuis stond. Een soepje hoort er gewoon bij. Zeer attent kreeg echtgenoot een bouillon van ree en ik kreeg een heerlijke bisque van kreeft met steranijs en pernod. Hartverwarmend lekker en een erg leuk begin.

Brood, gepresenteerd in een boerenzakdoek, kwam op tafel met een ferme klont gezouten boerenboter, wat op de al op tafel liggende kei werd gesmeerd.

Waarmee we toe waren gekomen aan het eerste gerecht. Runderschouder. Bereid als ‘filet’ met champignons en gelei van dashi azijn. Op het bord allereerst bouillon van dashi, heerlijk vol van smaak met stukjes gelei van dashi azijn erin. Op de bouillon de gehakte runderschouder, prachtig mals en brunoise van eekhoorntjesbrood, wat men hier gewoon in de omgeving plukt. Daarop dan weer de heerlijke ganzenlever en het geheel is afgewerkt met flinterdunne plakjes rauwe champignons, waarop flink wat poeder van eekhoorntjesbrood ligt. Prachtig hoog op smaak, perfect in balans en een zeer elegant gerecht. Een prachtig begin!

Het tweede gerecht was geroosterde kabeljauw met 8 weken non-stop gerookt zolderspek en saus “Japarto”. Gepresenteerd in een schaaltje in de vorm van de provincie Drenthe kregen we een mooi stuk kabeljauw omwikkeld met het gerookte zolderspek. Erbij wat crème van rode biet en de saus “Japarto”, een waarlijk heerlijke saus, licht zuur door de yuzu en de witte wijn die erin verwerkt is en prachtig passend bij de lichte rooktoets van het gerecht. Erbij nog een krokantje van het huidje van de kabeljauw met biet, ponzu en crème fraîche. Ook dit was een verrassend lekker gerecht, perfect van uitvoering.

Ook de gepocheerde kreeft met ravioli en knoflookboter kon me zeer bekoren. Prachtig dunne ravioli kregen we, ruim gevuld met perfect gegaarde kreeft. Erbij stukken kreeft met erop ver doorgepofte quinoa, wat een heerlijke smaak gaf. Het geheel werd omgeven door prachtige knoflookboter, precies goed van smaak en consistentie. Ware perfectie vond ik dit.

De tweede wijn werd geopend, een Ximenez-Spínola Exceptional Harvest 2015, een favoriete wijn van ons en uiteraard beviel deze uitstekend.

Het eerste gerecht dat deze wijn begeleidde was gnocchi en Fourme d’Ambert met pistache en mierikswortel. Omgeven door een saus van mierikswortel met olie van basilicum kregen we een cirkel perfect luchtige gnocchi met parmezaanse kaas. Op de gnocchi rode biet. Op de rode biet parels met Fourme d’Ambert, fantastisch lekker in combinatie en apart. Het geheel was afgewerkt met gekaramelliseerde pompoenpitten. Ook dit was een enorm creatief en elegant gerecht. Bijzonder smakelijk.

We waren inmiddels bij het vijfde gerecht. Zwezerik met quinoa, zeewier en sesam. Een werkelijk perfect gebakken stuk zwezerik kreeg ik, heerlijk krokant. Erbij leuke kleine rolletjes zeewier, gevuld met zomergroenten. Toefjes aziatische vinaigrette en toefjes crème van zeewier maakten het plaatje compleet. De piepkleine witte krokante stukjes die her en der op het bord en op de groenten lagen bleken kleine stukjes taugé te zijn! Ontzettend leuk gevonden en een goede aanvulling vanwege de crunch die het geeft. Ook dit was weer een perfect gerecht, het kon niet op deze avond.

Mijn hoofdgerecht was tarbot met ganzenlever. Een uiteraard perfect gebakken stuk tarbot kreeg ik, afgedekt met smeltende ganzenlever. Een heerlijke combinatie. Op de ganzenlever wat lentegroenten en krokantjes van zuurdesembrood. Erbij een jus met specerijen, heerlijk hoog op smaak en wat crème van knolselderij. Ook dit was een fantastisch gerecht, zeer smakelijk en zeer elegant.

En toen waren we opeens bij de kaaswagen aanbeland. Mooie kaasjes lagen er en na een korte toelichting door de vriendelijke en adequate bediening maakten we onze keus. Ik hoefde geen honing of appelstroop. Wel kreeg ik naast mijn gekozen kaasjes een bakje met een lekkere frisse salade met appel, heerlijk klassiek en lekker getoast vruchtenbrood.Ook dit was weer allemaal prima in orde.

Het eerste dessert is inmiddels een signature-dish. Zuring met rauwe snijboontjes, basilicum en amandelroom. Op het bord ijs van zuring van het boerenveld, rauwe snijboontjes,  amandelroom, yuzu granité en basilicum siroop. Een geweldig dessert vond ik het, alle onderdelen passen wonderschoon bij elkaar en de lichtzoete amandelroom verbindt de componenten. Heerlijk!

Het tweede dessert is rabarber, kokos, kurkuma en sinaasappel. Geïnspireerd op Drentse keien ligt er een keitje van kokos op het bord. Erbij ijs van kurkuma, rabarber, gekookt met wat gember, vocht van de rabarber en een makroon. Een heerlijk fris en licht gerecht, een fijne afsluiter.

Bij de uitstekende espresso komt allereerst een plankje met een eclair met koffie en chocolade en een hazelnootschuimgebakje, wat nog lekkerder is dan het beroemde hazelnoottaartje van Maison Kelder. Vervolgens komt er een vliegtuigtrolley voorrijden met erop omgekeerde glazen waarop bonbons en allerlei andere lekkernijen liggen, waaruit we een keus kunnen maken. Ik kies er drie, een bonbon met gezouten karamel, een spekje met Buchu-kruiden en een duo penotti-makaron. Een digestief willen we ook wel graag, het liefst een eau-de-vie. De zeer hartelijke gastvrouw wijst ons op de door hen zelf uit Frankrijk meegebrachte eau-de-vies van Etienne Brana. Ik kies de eau-de-vie Framboise en inderdaad is dit een bijzonder lekkere variant!

Een personeelslid brengt ons na afloop van deze fantastische maaltijd naar de B&B en meer dan tevreden nemen we afscheid. Het was een geweldige avond, we hebben enorm genoten en keren zeker terug. Of hier in Zuidwolde of in Staphorst, we zullen zien!

1 gedachtes over "De Groene Lantaarn in Zuidwolde"

Robert

Ziet er heerlijk uit. Ik heb destijds het volledig vegetarisch menu gehad, was verbluffend goed.
27 april , 2018 om 07:00 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl