DSC09382
DSC09382

't Nonnetje in Harderwijk

Op 17 juli 2018 in twee sterren, favoriet, Gelderland.

’t Nonnetje wilde ik ook nog graag bezoeken dit jaar en DWTS leek me wel een goede gelegenheid. We besloten in Harderwijk te overnachten, maar wel te gaan lunchen bij het restaurant, we lunchen nu eenmaal liever. Gelukkig konden we wel het 5 gangen dinermenu krijgen tijdens de lunch, wel zo prettig.

Een vriendelijke ontvangst door Thijs en Edger, ook de eigenaar kwam even een hand geven en we kregen een tafel op het terras, helaas niet geheel in de schaduw, maar met wat heen en weer geschuifel ging het wel.

Direct verscheen er een houten kistje met twee lepels, waarop een shot gazpacho lag.Heerlijk fris en een flink pepertje erin! Champagne voor echtgenoot als aperitief, voor mij een gin-tonic. De oesterbereiding wilden we ook wel. Deze keer een Gillardeau-oester met verveine, kaapse bes, gember en lavas. Een frisse versie deze keer, zeer smakelijk.

De amuse kwam op tafel. Een ode aan de Opperdoezer ronde. Diverse bereidingen van het aardappeltje, allemaal even lekker, erbij bereidingen van tomaat, bijvoorbeeld een sorbet van het uithang van tomaat en het was keurig in balans.Erg leuk!

Van de wijnkaart kozen we een Iflinger Sauvignon Blanc, Schnatmann 2015 en die beviel ons zeer.

Brood kwam op tafel, het door Michel en team ontwikkelde zuurdesembroodje. Keurig met een lintje erom heen en erbij lichtgezouten boter gemaakt van de room van verse Leidse sleutelkaas.

Het eerste gerecht verscheen. Huisgerookte Schotse zalm, ‘slow escargots’ slakken met bonenkruid, verse peulvruchten en een ijsje van snijboon. Op het bord een creatie met hele zachte smaken, bestaande uit huisgerookte zalm, die botermals was. Erbij onverwacht grote slakken, die geweldig lekker van smaak waren en heerlijk stevig. Verder wat peultjes, schuim en mousse van bonenkruid en een heerlijk fris ijsje van snijboon. Een werkelijk zeer prettig, heel zomers gerecht.

Naar het tweede gerecht was ik enorm benieuwd, zeker na het lekkere hapje wat we bij De Burgemeester mochten proeven. ‘Pasta Bolognese’ van grote Hollandse pijlinktvis met gekrente tomaatjes, paprika-gel en ui-schelpjes. In het midden van het bord de linten (tagliatelle) van pijlinktvis met erop de bolognesesaus. Bolognesesaus volgens de regels der kunst en prachtig passend bij de inktvis, die perfect mals was. Op de saus nog wat krokante pasta met inkt. Er omheen de tomaatjes, de gel van paprika, de schelpjes van ui, olie van peterselie. Ook dit gerecht had een licht pepertje en dat vind ik altijd erg prettig.

Michel  -enthousiast en bevlogen als altijd - kwam ons zijn biologische polderhoen laten zien, die ook onderdeel van het menu uitmaakte. Het zag er heerlijk uit!

Edger was zo attent geweest om ons voor te stellen om in plaats van de dimsum van Iberico, wat we al eerder hebben gegeten hier, de ravioli gevuld met Portugese schapenkaas ‘Queijo da Serra da Estrela’, courgette, wilde spinazie, grotchampignons en salieboter te kiezen. Ook dat gerecht kennen we al, maar ik wilde die prachtig getourneerde champignons van Michel zien en proeven en bovendien is die ravioli onnavolgbaar lekker. Drie heerlijke ravioli kregen we, gevuld met die fantastische schapenkaas, die deze keer een stuk steviger van smaak was, erg lekker! De champignons waren een plaatje om te zien, maar belangrijker nog: ze waren ook enorm smakelijk. Ook de courgette en de salieboter pasten uitstekend bij de genoemde onderdelen, wederom een gerecht wat perfect in balans is. Complimenten.

Het hoofdgerecht bestond uit verschillende bereidingen van biologische polderhoen met witte en paarse bloemkool, jus met kardemom en bieslook-Hollandaise. Wat kregen we? Een stukje borst gebraden op het karkas, het vleugeltje gekonfijt en afgebrand, bitterbal van het dijtje, rillette van de drumstick en jus geparfumeerd met kardemom, prachtig filmend ingekookt. Daarbij Hollandaise met bieslook en diverse variëteiten van bloemkool; crème van witte en paarse bloemkool, beide ook cru, bloemkool á la plancha, romanesco bloemkool en krokant van bloemkool met nootmustkaat. Aan tafel werd er nog wat rauwe paarse bloemkool over het gerecht geraspt. In een glaasje apart kregen we nog crème van de lever in een tube met een toastje.Ook dit was weer een zeer doordacht en gebalanceerd gerecht, Prachtig om te zien en heerlijk om te eten.

Omdat Michel ook al ambassadeur is van Beemsterkaas van Cono Kaasmakers, kregen we een stukje Beemster graskaas te proeven, leuk!

We waren bij het dessert gekomen. Een nieuwe trots van Michel zouden we gaan proeven, namelijk de Dame Blanche volgens Escoffier.Ik citeer Michel 'Om te beginnen heet een Dame Blanche zo omdat alle ingrediënten wit zijn. De naam zegt het al; Witte Dame. Het dessert bestaat uit amandelmelkijs met in vanillesiroop gepocheerde witte perzik, citroensorbet en witte aalbesjes. Het is dus een echt zomerdessert. Wat ik persoonlijk magisch vind is hoe de smaken samenkomen in je mond; het romige van het amandelmelkijs met het frisse van de citroensorbet, het sappige van de gepocheerde perzik en tenslotte de aalbesjes die als het ware exploderen in je mond.’..Ik heb hier weinig aan toe te voegen. Op het bord troffen we verder schotsen van meringue van amandel aan en inderdaad is het een heerlijk fris dessert.

Een van de koks kwam ons de pollepel met de chocolademousse brengen, heerlijk als altijd (helaas geen foto) en bij de uitstekende espresso kwam, behalve de lekkere friandises, nog een heerlijk warme Pastel de Nata, waar Michel aan tafel nog wat gemalen besjes van de kaneelboom over raspte, wat een frisse toets geeft, erg leuk!

Bij het afscheid nemen kregen we een flesje olijfolie van Valderrama mee van Michel met zijn recept voor Panzanella en dat gaan we uiteraard maken. Heel erg attent en heel erg leuk, nogmaals zeer bedankt.

Ik leefde in de veronderstelling dat er tijdens de lunch valetparking is en inderdaad bracht de eigenaar de auto weg, maar legde daarna de sleutel met het bonnetje op tafel met de mededeling dat de garage waar de auto stond dichtbij was. Gelukkig was Edger zo attent om de auto voor ons te halen. Valetparking is tenslotte valetparking. Met dank aan Edger dus! Thijs heeft ons weer goed geadviseerd met de wijn, die Ifilnger is echt een fijne wijn.

Het was weer een middagje genieten hier, zoals altijd, Een fijn restaurant met een heerlijke keuken en een enorm bevlogen chef!

3 gedachtes over "'t Nonnetje in Harderwijk "

Jan kastelein

Is uw dame blanche niet een klassieke pêche melba ?
17 juli , 2018 om 14:29 pm

Nell Nijssen

Als kind van een chefkok weet ik toevallig dat de beroemde Dame Blanche zoals deze tegenwoordig geserveerd word (vanille-ijs met chocoladesaus) helemaal niets te maken heeft met de oorspronkelijke versie zoals jij hem in dit fantastische restaurant hebt gekregen. Het is een verrukkelijke ijsbombe waar totaal geen chocolade aan te pas komt. Overigens maakte mijn pap ook heel graag de Peche Melba voor me klaar. Ook als klassieker niet te versmaden. Mooi verslag weer, Carla!
19 juli , 2018 om 20:26 pm

Carla

Dank je Nell, ik lees dit nu pas, ik kreeg tijdens de vakantie blijkbaar geen mails van mijn eigen website, dat zal ik uit laten zoeken. Ik vind die klassiekers altijd erg leuk en lekker!
16 augustus , 2018 om 13:42 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl