DSC09382
DSC09382

Joelia in Rotterdam

Op 2 september 2018 in Rotterdam, favoriet, één ster, Zuid-Holland.

Ook dit jaar viel de schitterende aanbieding van Joelia in de mailbox, dus gingen wij op deze zonovergoten zondagmiddag lekker lang lunchen. Dezelfde tafel als de vorige keer. Wel ander personeel, op de zeer attente sommelier na. Echtgenoot wilde champagne, ik graag gin en tonic. Op tafel stond al het potje met de bekende nootjes (gebrande cashewnoten met ras el hanout) en we kregen direct een hapje op een plankje. Een cakeje van wortel met toefjes crème fraîche en crème van wortel, heerlijk luchtig.

We kregen de menukaart. Nog steeds de Culinaire Trip, meestal besteld in 6 gangen (minder mag ook), maar ook 8 gangen is mogelijk. Ook All the Way, 5 gangen met zeer luxe ingrediënten, is er nog. Natuurlijk ook à la carte onder de noemer Mario’s favorieten en de desserts. Als amuses kent men hier de zgn. Give aways. Keus uit drie: vlees, vis of vegetarisch. Prijzen en inhoud van de menu's (die regelmatig wisselen, behalve dan de favorieten): zie de website.

Wij wilden deze middag graag de 8 gangen van de Culinaire Trip en als amuse kozen we beiden voor de visvariant: spekbokking, rode biet, ansjovis. Een prachtig bord verscheen met in het midden een cirkel van gerookte biet, gemarineerd in ansjovis. Op de biet een stukje spekbokking en toefjes crème van ansjovis. Het geheel was afgemaakt met een klein blaadje zuring. Barstensvol smaak en een uitstekend begin, want ik kreeg er gruwelijke trek van.

We bekeken de erg mooie en uitgebreide wijnkaart en besloten deze keer voor een oude bekende,  Rijk’s Private Cellar, Chenin Blanc barrel fermented 2015, Tulbagh South Africa en die beviel goed.

Lekker warm brood met een leuk rolletje gezouten boter kwam op tafel en het feestje kon beginnen.

Ons eerste gerecht was Yellowfin / tomaat / zwarte sesam. Op het bord allereerst wat wakame, waarop flink wat plakken kort aangeschroeide tonijn met zwarte sesam lagen. Op de perfecte tonijn lagen bereidingen van tomaat, waaronder gemarineerde tomaat, krokantjes van zwarte sesam en wat bolletjes rode biet. Het geheel was afgedekt met een plak gelei van tomaat. Aan tafel werd een vinaigrette van Japanse sambai met basilicum om het gerecht gelepeld en daarmee was het gerecht compleet. Zeer in balans, heerlijk hoog op smaak en met eerbied voor alle onderdelen.

Op wederom een erg mooi bord kwam Hollandse nieuwe / radijs / mierikswortel. Wat stukjes heerlijke haring werden omgeven door komkommer, radijs, cressjes, mierikswortelcrème en haringkuit. Een heerlijk romig en fris gerecht, een genot voor de smaakpapillen.

Het eerste zogenaamde extra gerecht verscheen. Langoustine / kokos / kerrie. Gepresenteerd in een halve kokosnoot kregen we flink wat plakjes tartaar van langoustine met een soort gratin van kokos en kerrie, enorm vol van smaak, heerlijk pittig en toch dusdanig gemaakt dat alle drie de smaken goed te proeven bleven. Op de ‘gratin’ een heerlijke gebrande langoustine, die prachtig zoet was en uitstekend van garing. Alweer erg bijzonder om te eten met geweldig goede smaken.

Op een heel wat minder mooi bordje kregen we vervolgens de tongschar / citrus / garam masala. Op het bordje allereerst wat venkel, voor een deel zoetzuur. Op de venkel een stukje gegrilde tongschar, dat werd afgewerkt met wat zeste van de Hand van Buddha. Ook kwam er een saus op basis van garam masala bij. k vond het verrassend hoe goed de venkel samenging met de kerrie. Ook het zoetzure beviel me erg goed. Wederom was ik zeer tevreden.

Het laatste visgerecht was zeeduivel / bloemkool / zoete ui / waterkers. We kregen op een cirkel van mousseline van bloemkool een prachtig stuk gebakken zeeduivel met een korst van furikake, wat een geweldige extra smaak aan de toch al zeer smaakvolle vis gaf. Het gerecht was omgeven door een heerlijke olie met waterkers en de zoete ui was voorzover ik het me goed herinner krokant gebakken. Ook dit was weer een uitstekend gerecht. Het kon niet op deze middag.

Er kwamen Zalto-glazen op tafel en de uitstekende sommelier bracht ons een half flesje Tarima Hill, Old Vines. Verrassend genoeg - vond ik dan - uit Alicante. Een heerlijke wijn trouwens.

Erbij het hoofdgerecht…Anjou duif / bataat / BBQ. Dit was een gerecht waar ik over kan dromen. Geweldige perfectie. Wat kregen we? Een flink stuk borstfilet van de bbq, absoluut perfect van garing en ongelofelijk geweldig van smaak. Botermals! Ook op het bord fantastische gemarineerde zoetzure kersen, die een prachtige rinse toets in het gerecht brachten. Het gekonfijte pootje van het duifje was er eentje zoals ik ‘m nog nooit heb geproefd, zeer mals, vol van smaak en perfect van kruiding. Onder het pootje nog een stukje haas van het duifje wat zo mogelijk nog malser was en her en der lagen wat aardappelkaantjes. De kersen lagen op een streep crème van zoete aardappel en er lagen ook nog wat toefjes mousseline van aardappel. Ik vond dit een absoluut geweldig gerecht, werkelijk perfect.

Ook het volgende gerecht bracht me in een staat van lichte vervoering. Wederom als ‘extra’ aangemerkt. Gebakken eendenlever / aardbei / aceto. Op een cirkel van tartaar van aardbeitjes kregen we twee stukken werkelijk uitstekend gebakken eendenlever, keurig afgezouten. Op de eendenlever wat stukjes gevriesdroogde aardbeitjes en erom heen wat druppels aceto. In één woord een geweldig gerecht!

Bij het dessert namen we een glas Casa de la Ermita, Dulce Tinto Monastrell (dat was de Tarima ook, geestig!) 2016. Het dessert was braam / mascarpone / vlierbloesem / amandel. We kregen, afgedekt met een plak meringue waarop wat yoghurtcrispies lagen, bramen, gelei van vlierbloesem, ijs van mascarpone met vlierbloesem en blanc manger  van amandel. Ik vond het een heerlijk fris en prettig licht dessert, eigenlijk precies goed om zo’n mooi menu af te sluiten.

We waren er nog niet. De befaamde ijskar kwam langs en we kregen een heerlijk vers wafeltje met erop voor mij een quenelle aardbeiensorbet, erg lekker!

Bij de goede espresso kwamen nog erg lekkere friandises en we waren bijzonder tevreden deze middag.

Uitstekende gerechten, uitstekend en attent personeel met een glansrol voor de sympathieke sommelier, fijne wijnen en een goede sfeer. Wat wil een mens nog meer? Een sterretje erbij lijkt me wel op zijn plaats eigenlijk.

 

 

0 gedachtes over "Joelia in Rotterdam "

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl