DSC09382
DSC09382

Rebelle in Kortrijk-Marke, België

Op 31 oktober 2018 in België.

Op de tweede dag in het West-Vlaamse land brachten we eerst een bezoek aan het Museum voor Moderne Kunst in Villeneuve d’Asq, het was jaren geleden dat we er waren en daarna reden we naar Kortrijk-Marke om te gaan lunchen bij Rebelle. Rebelle is het restaurant van Martijn Defauw en Tessa D'haene. Martijn ken ik nog van zijn tijd bij Table d’Amis in hun beginperiode, waar hij de meest prachtige desserts maakte en ik was enorm benieuwd naar hun restaurant. Parkeren is hier makkelijk, de deur van het restaurant stond op deze prachtige dag al open en we wandelden binnen. Een zeer vriendelijke ontvangst door de vrouw des huizes en we mochten even de keuken in om Martijn te begroeten.Hij kookt daar met slechts één andere kok en dat terwijl het hele restaurant gevuld was. Daarna kregen we een tweetje in een van de ruimten van het mooie oude huis, wat keurig is opgeknapt. Houten tafels, stoelen die verbazingwekkend prettig zitten, stoffen servetten en - erg leuk en zeer praktisch - voor iedereen een mooi lederen foedraal waarin al het bestek zit wat je nodig hebt voor de maaltijd.

Een aperitief wilden we natuurlijk wel. We bekeken de aperitiefkaart en echtgenoot ging voor de champagne. Palmer & Co hier. Ik wilde graag een gin/tonic en dat is een Mister y gin. Erbij direct drie hapjes. In een kommetje een kippensoepje met pompoen en garam massala, zeer smakelijk. Op een zwart schoteltje meringues met eendenlevermousse, ook erg lekker en in een stoommandje een steamed bun met gelakt buikspek, bijzonder lekker! Een fijn begin.

Het menu is hier simpel. Twee gangen (lunch) 29.00, drie gangen 35.00, vijf gangen 55.00.l Het menu is uit te breiden met een extra gang (kreeft) voor 25.00. Kaas in plaats van 2 desserts kost 5.00, kaas in plaats van 1 dessert 8.00 en kaas als supplement 12.00. Aangepaste wijnen per glas 6.50, aangepaste sappen 5.00 en waterforfait 4.00 per persoon. Met name dat waterforfait vind ik zeer vriendelijk en eigenlijk ook erg onBelgisch. Ik schrik me af en toe naar van de prijzen die men voor een (klein) flesje water durft te vragen hier. Maar Rebelle doet dat dus zeer sympathiek! Wij wilden graag zes gangen deze middag.

We bekeken de wijnkaart en die is leuk met goede prijzen. We besloten na overleg met Tessa tot een Vermentino di Sardegna, Mora & Memo en die beviel ons.

Brood kwam op tafel, zuurdesembrood, en boter en het menu nam een aanvang.

Het eerste gerecht was zalm, oester, komkommer, zeewier. Op een cirkel van gepekelde zalm lag allereerst de crème van oester.In de crème lagen bolletjes komkommer, flinterdunne krokantjes van zeewier, wat krokante zeewiertakjes en wat Oost-Indische kersblaadjes. Een verrassend gerecht vond ik dit. Zeer vol van smaak, maar ook heel licht en heel fris. Uitstekend in balans met smaken die goed bij elkaar passen.

Vervolgens kregen we tongschar, Belle de Fontenay, prei, mossel. Een kleurrijk bord verscheen. In een schuimende saus op basis van mossel vonden we een perfect gegaard stukje tongschar. Op de tongschar mosseltjes, haringeitjes, zoetzure sjalot en gepofte aardappelkrokantjes, allemaal erg lekker. Erbij wat jonge prei, wat mousseline van aardappel en een fantastische olie van prei. Ook dit was weer een uitstekend gerecht. Romig, elegant en vol van smaak.

Leuk is het dat hier zowel de gastvrouw samen met een jongeman de tafels bedient en dat soms ook de koks zelf aan tafel komen. Het tempo van de maaltijd was overigens uitstekend, wat ik geweldig knap vond gezien de bezetting in de keuken en het aantal couverts (rond de 40).

Het extra gerecht was nu aan de beurt. Kreeft, piquillo peper, sambal, vadouvan. Op papier vond ik het al een spannend gerecht…Ook dit was weer een kleurrijk bord. We kregen flink wat kreeft, gegaard in boter met erbij een vinaigrette van vadouvan en een beurre blanc met een Japans kruid erin. Het kannetje met de saus bleef op tafel en dat is volledig opgegaan…Bij de kreeft verder uiteraard huisgemaakte sambal, wat crème van Spaanse puntpaprik’s (piquillo) en het geheel was afgedekt met vrolijke oranje bloemetjes. Het knappe van dit gerecht was behalve de perfect gegaarde kreeft het feit dat de sambal goed te proeven was, maar tegelijkertijd de kreeft in ere hield. Het werd een heerlijk verfijnd pittig gerecht. Perfect in balans!

Bij het vleesgerecht namen we een glas rode wijn, een Paloleo, Passo del Cardinale, Primitivo di Manduria en die beviel goed. Het gerecht was wilde eend, rode biet, bloedworst, zwarte look. Op het mooie grijze bord vond ik maar liefst een hele eendenborst, perfect van garing. Drie heerlijke stukjes gebakken bloedworst kregen we, met erop wat plakjes gerookte biet. Ook lag er her en der wat crème van cassis en crème van zwarte look en het geheel was afgewerkt met een heerlijke hartige saus. De eend en de biet waren op de BGE klaargemaakt. Op een schoteltje apart lagen nog twee kroketjes van polenta, die ook al zeer smakelijk waren. Lang geleden dat ik zulke lekkere bloedworst heb gegeten.

Het eerste dessert was zuring, rabarber, witte chocolade. Op een crumble van Ruby chocolade van Callebaut (fantastische nieuwe smaak) kregen we een sorbet van zuring, zacht gemarineerde rabarber, meringue van yoghurt en ook nog wat jonge takjes van zuring. Het was een plaatje om te zien en een genot om te eten. Heerlijk fris, licht en prachtig in balans. Alle smaken herkenbaar en goed bij elkaar passend. Een typisch Martijn-dessert vond ik het.

Het tweede en laatste dessert staat al vanaf het begin af op de kaart: pandanrijst. Een prachtige fluffy bol in een schaaltje kregen we.Onderin troffen we wat romige rijst aan, nog licht lauw. De bol bestond uit laagjes. Eerst sorbet van rijst, dan schuim van rijst, ook licht lauw. Het geheel was afgedekt door een krokantje van rijst en dat gaf een heerlijke crunch aan dit zeer bijzondere dessert. Het was een enorm luchtig en zeer smakelijk geheel en de combinatie koud/warm vond ik erg bijzonder.

We sloten deze geweldige maaltijd af met goed espresso waarbij nog twee snoepjes kwamen, allebei ook erg lekker. We namen afscheid van Martijn en Tessa en meer dan tevreden verlieten we Rebelle. Als we weer in de omgeving zijn komen we absoluut terug, we hebben genoten!

 

0 gedachtes over "Rebelle in Kortrijk-Marke, België"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl