DSC09382
DSC09382

Boury in Roeselaere

Op 2 november 2018 in België, twee sterren.

Op de derde dag in West-Vlaanderen reden we naar Roeselare, naar restaurant Boury. Tot mijn verbazing was de ruime parkeerplaats van het prachtige restaurant geheel vol, dus wij parkeerden op straat. De deur zwaaide open en we werden de eetzaal in geleid, waar we een tafeltje aan het raam kregen met vol zicht op het terras, wat op deze helaas wat regenachtige dag niet gebruikt werd. Achter op het terras stond de gigantische Inox buitenkeuken die maar liefst 3,4 ton weegt.Erg mooi, die buitenkeuken. Het restaurant is licht ingericht en was deze middag volledig volzet.

Wij - mijn echtgenoot dan - hadden zicht op de open keuken, waar de warme bereidingen vandaan kwamen. Onze aperitiefwensen werden opgenomen - voor echtgenoot champagne, voor mij gin/tonic. Gin van Boury zelf. Ze hebben drie smaken - zie website - waarvan ik lavas koos. De website geeft ook informatie over de gastenkamers, de webshop en de menumogelijkheden, waar ik straks meer over vertel.

Het personeel is hier, op de gastvrouw na, gekleed in jeans met een lichtgrijs jasje.

Voordat alles begon kregen we eerst een warm vochtig doekje om de handen te reinigen.

Een drietal hapjes werd neergezet. Op een wit bordje gemarineerde watermeloenplakjes met sesam. Qua uiterlijk deed het denken aan tonijn, qua smaak was het licht fris. In een klein houten bakje op quinoa een balletje gemaakt van Oost-Indische kersblaadjes gevuld met zwarte quinoa. Een hapje met een niet heel uitgesproken smaak. In een groter houten bakje een krokante soufflé met huisgemaakte chorizo. Ook dit hapje had geen erg uitgesproken smaak, de combinatie met chorizo was best leuk zo bij het krokante deeg.

De kaart werd ons aangereikt. Boury kent behalve een à la carte gedeelte 3 menu’s. Het menu Boury (7 gangen 115, uit te breiden met kaas 20), het menu Inspiratie (5 gangen - keuze van Tim, 86, niet op zaterdagavond en zondagen indien open) en het menu Biz (lunch 3 gangen 57, diner 4 gangen 72, niet op zaterdagavond en feestdagen). Voor de à la carte-gerechten en de mogelijkheid tot afhaalgerechten verwijs ik naar de website. Wij wilden deze middag graag het menu Boury. Heel attent werd een keurig gevouwen menukaartje op tafel gelegd met daarin een overzicht van de te eten gerechten.

Een zuurdesembroodje kwam op tafel met erbij een bolletje hoeveboter met roquefort en sjalot. Op tafel stond al hoeveboter, olie en pezo.

Een tweede ronde hapjes verscheen. Een krokante sigaar met brokkelkaas uit Roeselaere, zeer smakelijk, want die kaas is heerlijk. Op een zwart lepeltje een cremeux van wilde patrijs en kweepeer, zeer lekker. Prachtig romig en erg vol van smaak. Een kleine brioche van en met pecorino, ook erg lekker. De brioche was zoals hij moet zijn en de pecorino was prettig pittig. Het laatste hapje was een linzencurry met tom kha kai en ook dat was een uitstekend hapje. Goed op smaak en een prettige combinatie.

De gastvrouw bracht ons de wijnkaart. Die is  uiteraard zeer uitgebreid en ik vond hem voor Belgische begrippen aan de kostbare kant. Wij kozen een witte Tondonia 2008, die gekaraffeerd werd.

Het eerste gerecht werd gebracht. Lijngevangen zeebaars, mierik, komkommer, radijs. Onderin het schaaltje kregen we fijngesneden zeebaars, afgedekt met een crème waarin mierikswortel was verwerkt. Daarop een laagje crème van klaverzuring. Het geheel was afgewerkt met komkommer en radijs en wat klaverzuring. Een verrassend elegant gerecht vond ik dit. Zeer verfijnd met werkelijk prachtige smaken. Een uitstekend begin wat mij betreft. De uitleg bij de gerechten was ook erg goed, alle personeelsleden - en het waren er flink wat - deden dat heel vriendelijk en uitgebreid, zeer prettig.

Het tweede gerecht was langoustine, tajine pompoen, kikkererwt. Op het bord allereerst een heerlijke saus waarin ik citrus en munt proefde. Die saus was bewonderenswaardig wat mij betreft. Door het accent van citrus en munt werd hij namelijk heel licht, waardoor het gerecht als het ware een boost kreeg. De langoustine was perfect gebrand. Erbij kregen we een balletje falafel op basis van kikkererwt, wat ook al zeer smakelijk was. Het geheel deed flink Marokkaans aan en was geweldig lekker. Her en der lag ook nog wat pompoen, gegaard in de tajine. Ik vond dit ook een uitstekend gerecht.

Vervolgens kwam er een gerecht in tweeën. Het was kabeljauwrug, Zeeuwse mossel, vièrge tomaat, aubergine. Een flink stuk perfect gegaarde Deense kabeljauwrug kregen we; de rug was gebrand. Verder kregen we mosselen, kreeft, een lauwe vinaigrette, wat zoetzure venkel en wat ‘ratatouille’ op basis van tomaat. Een absolute smaakexplosie was dit gerecht. Zowel de kabeljauw als de kreeft waren bewonderenswaardig zacht en absoluut perfect gegaard. De mosselen hadden veel smaak, de lauwe vinaigrette was geweldig lekker en verbond het hele gerecht en ook de groenten pasten er uitstekend bij. Wederom een zeer elegant en zeer uitgebalanceerd gerecht.

Erbij kregen we een biscuitje gevuld met feta en olijf. Ook dit was een smaakbommetje.Er zat een pittig accentje in, maar ook iets van citrus. Zeer smakelijk.

We gingen verder met een tartelette met grijze Noordzeegarnaal, gerookte paling, Bonnotte aardappel, Barilotto kaas, cecina. Bonnotte aardappel kennen wij als Noirmoutier. Barilotte kaas is een nieuwe versie van ricotta, veel voller van smaak. Cecina tenslotte is Cecina de Leon en dat is gerookt en gedroogd rundvlees de achterpoot, afkomstig  uit Castilla y Leon. Dan het gerecht. Een echt tarteletje kregen we. Gemaakt van ongelofelijk flinterdun deeg. Onderin een prachtige mousseline van de aardappel met daarop een klein beetje prei en cecina, alles heel fijn gesneden. De vulling bestond verder uit de grijze garnaaltjes en blokjes gerookte paling die ook heel fijn gesneden waren. Het geheel was afgedekt met flink wat geraspte Barilotto kaas en nog wat poeder van cecina. Ook dit gerecht had weer een onberispelijke balans en was zeer romig en heerlijk zacht van smaak. De cecina gaf een zoutig accentje, wat prachtig paste bij de garnaaltjes en de paling. Een plaatje om te zien en een genot om te eten.

Het eerste vleesgerecht kwam op tafel. Wang Iberico, aardpeer, Cévennes ui, arabica, kumquat. Gelegen in een saus waarin duidelijk aardpeer was te proeven kregen een perfect gestoofde varkenswang met erbij gelakte ui uit de Cévennen en wat herfsttruffel. Ook kregen we wat aardpeer en die aardpeer smaakte licht naar koffie, waarmee de arabica verklaard was. Het wordt saai, maar ook dit gerecht kon me zeer bekoren. Mooi herfstig, zeer vol van smaak en prachtig in balans.

Bij het hoofdgerecht wilden we graag een glas rode wijn. De sommelier, wiens jasje overigens de nodige mankementen vertoonde en dat is storend in een restaurant als dit, kwam aan tafel en adviseerde een Papà Celso Dogliani 2005 en die was prima. Minder prima vond ik het dat we een zeer bescheiden glaasje kregen, waarbij echtgenoot ook nog eens meer kreeg dan ik. Een restaurant als dit onwaardig naar mijn mening. Natuurlijk was ik weer niet assertief genoeg, ik moet daar toch eens aan werken…Goed, dat gezegd hebbende: de wijn was lekker. Het hoofdgerecht was reebok, kimchi rode biet, braambes, pistache. Twee mooie stukken perfect gegaarde reebok kregen we. Verrassend erbij krokantjes van pinda met pistache, kimchi van rode biet, bramen, girolles en een fantastische saus ook met pinda. Ook dit was een uitstekend gerecht.

En nu gebeurde er iets wat we vaker meemaken helaas in ** en *** restaurants. De lichten van de warme keuken gingen uit. De wachttijden tussen de gerechten liepen op, het personeel liep wat rond, maar leek leiding te ontberen, op de een of andere manier was de stroomlijning er opeens uit. De geoliede machine haperde....Heel vreemd.

De chef kwam het restaurant in en maakte een rondje langs de tafels.

Ons dessert bestond uit twee onderdelen. Op het bord kregen we pruim, chocolade, 5-spices, saffraan. Een prachtige compositie van de genoemde ingrediënten kregen we in de vorm van ijs, mousse, crème etc. etc. . Ook hier was de balans weer uitstekend. Het was een heerlijk dessert, alles paste prima bij elkaar. Het andere deel van het dessert was vanille, sabayon. Onder een flinke quenelle vanilleroomijs lagen stukjes pruim en het geheel was afgedekt met een sabayon. Zo geschreven lijkt het heel simpel, maar dat was het zeker niet. Het was onwaarschijnlijk romig, fris en luchtig en daardoor geweldig lekker. Een genot om te eten!

Bij de goede espresso kwamen nog heerlijke lekkernijen die we allemaal hebben opgegeten.Nadat we betaald hadden namen we afscheid van de gastvrouw en wat personeel (we kregen heel vriendelijk een flesje water mee). Tevreden verlieten we Boury. Hier wordt werkelijk uitstekend gekookt!

 

0 gedachtes over "Boury in Roeselaere"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl