DSC09382
DSC09382

Het Gebaar in Antwerpen

Op 13 december 2018 in België, één ster, favoriet.

Natuurlijk wilde ik dit jaar nog graag naar Het Gebaar en dat lukte nog ook. Samen met vrienden van ons kregen we de grote ronde tafel in het voorste gedeelte van het knusse restaurant. Als altijd een zeer hartelijke ontvangst en ook Roger kwam nog even gedag zeggen en ik kreeg een preview op zijn werkelijk prachtige boek wat op 4 december gelanceerd zou worden. Hij is er met recht geweldig trots op, het is echt geweldig mooi. Ook vertelde hij nog over zijn andere plannen, bijzonder interessant altijd!

Bij het aperitief - gin/tonic voor mij en champagne voor de heren, de andere dame drinkt geen alcohol - kwamen twee hapjes, die smakelijk waren.

We verdiepten ons in de menukaart en gezien alle heerlijkheden was het bepaald een groot probleem om een keus te maken. Gelukkig hielp Roger ons door een extra voorgerechtje te maken, geweldig vriendelijk van hem!

Uiteindelijk kwamen we alle vier tot een besluit en de amuse verscheen. Qua wijn hadden we besloten het bij de bij de gerechten voorgestelde wijnen te houden. Brood en boter kwamen ook op tafel.

De amuse was vandaag was een zijdezacht pompoensoepje met chutney van pompoen en schuim van hazelnoot. Op het glaasje lag een flinterdun krokantje met wat coquille en gelei van inktvis en pompoen. Het soepje was uitstekend op smaak en de smaaksensatie van het krokantje met de visjes was heerlijk en paste er wonderwel bij. Een uitstekend begin.

Hierna verscheen de verrassing van Roger, voor ons alle vier een kleine uitvoering van zijn palinggerecht. Paling: gelakte Oosterschelde paling met sushirijst, aubergines en verschillende structuren van gerookte paling. Op een cirkel van perfecte sushirijst met wat mayonaise kregen we een flink stuk heerlijke gelakte en gebakken paling, waarop wat krokant zeewier lag. Bij de paling een bolletje palingmousse, een cilinder van palingmousse omwikkeld met wat gerookte paling en een cilinder van ganzenlever, ook omwikkeld met gerookte paling. Verder wat frissigheden en wat crunch. Een hemels lekker gerecht. Prachtig in balans en zowel de gelakte paling als de gerookte paling was fantastisch. Nogmaals mijn grote dank voor deze verrassing!

Waarmee we aan de ‘echte’ voorgerechten waren gekomen. Een van de tafelgenoten en ik hadden besloten onze voorgerechten te delen, want echt kiezen was toch wel een probleem. Hij had gekozen voor een voorgerecht buiten de kaart om: paddestoelen met buikspek en een hoeve-ei. Hierover kan ik heel kort zijn: geweldig! Aards, in balans, smakelijk, elegant en dus geweldig lekker.

Mijn voorgerecht was tonijn: bereiding van langzaam gegaarde Bluefin tonijn met Iberico ham, bonito, dashibouillon en sojamayonaise. Op een schitterende opgemaakt bord (dat zijn ze allemaal hier) kreeg ik precies dat, terwijl er aan tafel nog een bouillon van dashi werd bijgeschonken. Bijna overbodig te zeggen dat de tonijn fantastisch van smaak was en uitstekend paste bij de Iberico ham, de bonito en de sojamayonaise. Ook alle groentjes en kruidjes pasten prima, wederom een geweldig uitgebalanceerd en zeer elegant gerecht.

Bij de tonijn dronk ik een glas Gramona Gessami, een blend van Moscatel, Sauvignon blanc en Gewürztraminer.

Mijn hoofdgerecht was Paella Het Gebaar. Paella op visbasis met langzaam gegaarde kabeljauw,, gamba rosso, tempura van inktvis, chips van artisjok en krokant van inktvisinkt. Een enorm kleurrijk bord kreeg ik. In het midden van een heerlijke bisque, waarin aan tafel nog wat verse groene kruidenolie werd gedruppeld lag een cirkel paellarijst, zeer vol van smaak. Op de rijst een enorme hoeveelheid kabeljauw, voor mijn smaak net iets te ver gegaard, maar nog steeds zeer smakelijk. Daarop weer heerlijke tempura van inktvis, gamba rosso, schelpjes, chips van artisjok, wat cressjes en een krokantje van inktvisinkt. Ernaast werd nog een halve gebrande citroen gepresenteerd, voor de frissigheid. Ondanks de omvang van het gerecht heb ik mijn hele bord leeggegeten, want het was fantastisch lekker. Ik heb er werkelijk van gesmuld. In het glas kwam een licht gekoelde Trentham Estate Pinot Noir, Australië.

De beide heren aan tafel hadden gekozen voor duif. Voor u aan tafel versneden Peking duif met z’n klassieke pannenkoekjes, krokantje prei en kroketjes van gekonfijte duivenpoot. Omdat ik de presentatie zo spectaculair en mooi vind noem ik dit gerecht. Allereerst wordt de in zijn geheel gebraden duif op een schaal getoond. Vervolgens snijdt de vrouw des huizes zeer geroutineerd de borstjes van de duif, vraagt of men de pootjes ook wil (dit in verband met de bereidingswijze in zijn geheel) en dresseert vervolgens de getrancheerde plakjes van de bord op het bord, waarop de andere genoemde ingrediënten al liggen. Een heerljke jus wordt dan nog over het vlees geschonken. Prachtig om te zien, ik houd veel van tafelbereidingen en dit is weer een hele fijne. Onnodig weer om te zeggen dat de mannen smulden van de prachtige duif, de pootjes en de kroketjes.

Het kiezen van een dessert was een groot probleem geweest, maar uiteindelijk was mijn keus gevallen op de Black Circle. Verrassende combinatie van chocolade, ganzenlever en javanais. Geserveerd met diverse structuren van peer, hazelnoot, walnoot en koffie. Absoluut prachtig opgemaakt - ik zie het gelukkig nooit elders, waarschijnlijk toch te lastig om te kopiëren - kreeg ik heerlijke pure chocolade (mousse, de ring, krokante), lopende ganzenlever, javanais. Dit alles gecombineerd met bereidingen van peer, hazelnoot, walnoot en koffie. Ook nog wat bladgoud trouwens, altijd geinig om te zien, want het smaakt naar niets natuurlijk. Een goddelijk dessert, vreemd genoeg niet echt zwaar, maar ongelofelijk lekker. Ik begrijp heel goed dat men hier rond 4 uur graag even binnenkomt voor alleen een dessert.

We sloten deze alweer - het is altijd raak hier namelijk - fantastische maaltijd af met de bekende espresso, waarbij nog heerlijke koekjes kwamen en dat schattige glaasje met room en likeur en meer dan tevreden verlieten we Het Gebaar. Het is en blijft een grote favoriet van me!

2 gedachtes over "Het Gebaar in Antwerpen"

Nell Nijssen

Wat een plaatjes weer! Zo mooi, het lijkt bijna wel kunst. De gelakte paling zou mijn favoriet ook zijn, die lijkt me geweldig. Verder is zo’n tafelbereiding van de duif natuurlijk ook altijd fantastisch. Waar vind je dat nog? Al met al weer een heerlijk verslag.
13 december , 2018 om 15:54 pm

Carla

Dank je wel Nell! Het was ook weer overheerlijk allemaal. Ik hou zó van de ontspannen sfeer daar en dan dat fantastische eten, echt een grote favoriet van me.
13 december , 2018 om 16:07 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl