DSC09382
DSC09382

Top 10 2018

Op 31 december 2018 in top.

In 2018 bezocht ik 74 restaurants, waarvan 13 ** en ***-restaurants, die ik hier verder buiten beschouwing laat. Uitzonderlijk goed vond ik dit jaar uiteraard mijn favoriete Inter Scaldes, maar ook Vrijmoed in Gent heeft me uiterst aangenaam verrast. Bij beide restaurants was de totaalbeleving absoluut fantastisch. Ook wil ik graag even Locavore in Ubud op Bali noemen, niet direct naast de deur, dus op zich heeft het vrij weinig zin om die in de top te zetten. Mocht u op Bali zijn, probeer dan zeker een tafeltje te reserveren. Na wat langere tijd er niet geweest te zijn, was ik dit jaar zelfs twee keer bij De Lindehof en ook dat was als thuiskomen met een warm bad, wat een smaakbalans! Dat ik de overige** en *** restaurants niet bij naam noem, betekent zeker niet dat ik er niet genoten heb; stuk voor stuk zijn ze meer dan een bezoek waard.

In januari bezochten we Ron Gastrobar Indonesia in Amstelveen, De Fuik in Aalst, Toque-tok in België, Vista in Willemstad, Yama in Rotterdam, Aan de Zweth in Schipluiden en Jasmine Palace in De Meern. Met name de soft shell crab, kruidige pandansaus, babyspinazie en tuinbonen bij Gastrobar Indonesia, een parfait van bitterkoekjes met crème van getoaste witte chocolade, crème van bitterkoekjes en diverse bereidingen van advocaat bij Vista en de terrine van eendenlever met truffel en tartaar van petoncles, een truffelvinaigrette, schuim van tomaat en krokantjes van zuurdesem bij Aan de Zweth vielen me deze maand op.

In februari waren we bij Tribeca in Heeze, La Folie in Zaltbommel, Vlaar in ‘s Graveland, Elea in Rijswijk en HanTing in Den Haag. Elea was een zeer plezierige verrassing. HanTing  is inmiddels omgebouwd naar Zheng.

In maart bezochten we IDRW in Rotterdam, Pieters in Bergambacht, De Ertepeller in Papendrecht, De Burgemeester in Linschoten en Fred in Rotterdam. Bij IDRW viel me de coquille met belugalinzen, lomo en yuzu op. Bij Pieters werden we enorm verwend en met name de risotto met milde geitenkaas, truffel en parmezaan was geweldig. Ik wilde bij De Ertepeller heel graag als hoofdgerecht vis en ik kreeg tarbot, Granny Smith, gnocchi, beurre blanc en verveine; een absoluut geweldig gerecht. Bij De Burgemeester viel me de gebakken skrei met oester, bereidingen van prei, zilte groenten, aardappelmousseline met saffraan, een olie van zeekraal en een beurre blancsaus extra op. Fred heeft ** en die laat ik dus buiten beschouwing hier.

Waarmee we bij april zijn gekomen. We begonnen april met een krokettenlunch met fijne wijnen bij Snackbar Prinsen in Nieuw-Weerdinge en diezelfde avond dineerden we bij De Loohoeve. Verder bezochten we De Groene Lantaarn, nog net in hun oude restaurant in Zuidwolde. Ook Jaimie van Heije in Ouderkerk a/d Amstel, wederom De Ertepeller in Papendrecht en Pearl in Den Haag werden bezocht. Bij De Loohoeve viel me de groene asperge uit Zuid-Frankrijk met morilles, biest, sjalotjes en crème van eidooier, afgedekt met schuim van eekhoorntjesbrood en olie van bosui extra op.

Bij Jaimie van Heije, nog een restaurant waar ik heel graag kom, vond ik de makreel, die eerst is gemarineerd in een boemboe, waarna is de makreel afgebrand en wordt bedekt met een crumble van katjang pedis zeer smakelijk.

In mei aten we bij Inter Scaldes in Kruiningen, Sumo Oriëntal in Rotterdam, O’Pazzo in Rotterdam,  Compartir in Cadaquès, Blanqueries in Valencia, Vuelve Carolina in Valencia, Quique da Costa in Denia ,La Marcelina in Valencia, El Rall in Valencia en Beresategui in Lasarte-Oria bij San Sebastian. Onnodig te vermelden dat alle drie de *** enorm goede ervaringen waren.

In juni bezochten we de Weduwe van der Toorn in Scheveningen, Fuiks in Capelle a/d IJssel, De Pastorale in Reet, het Gouden Kalf in Scheveningen, Fitzgerald in Rotterdam, De Burgemeester in Linschoten en Puur Zee in Wijk aan Zee. Bij Fitzgerald viel me het signatuurgerecht van de chef op, de kalfszwezerik/amandel/abrikoos/flespompoen. De Burgemeester had weer allemaal nieuwe gerechten, extra leuk was het bijzondere hapje wat de chef voor ons maakte omdat onze tafelgenoten zeiden niet van inktvis te houden.

In juli waren we bij ’t Nonnetje in Harderwijk, Allure in Rotterdam, Damai in Lovina op Bali. In augustus aten we bij Locavore in Ubud op Bali, LEF in Helvoirt, Aim in Loosdrecht, Joelia in Rotterdam, Harry’s in Maastricht en De Lindehof in Nuenen. Bij Joelia genoten we van 8 heerlijke gangen, waarvan de langoustine met kokos en kerrie er uitsprong.

In september bezochten we Boas in Deventer, Fattoria Naturale in Berkel en Rodenrijs, De Kromme Dissel in Heelsum, De Kromme Watergang in Hoofdplaat, O’Pazzo nog maar eens in Rotterdam, Suhumi in Den Haag en de bistro van De Ertepeller omdat we er een cursus schaal- en schelpdieren deden.

Oktober was een drukke maand met bezoeken aan Sabero in Roermond, Cabillaud in Venlo, Belvédère in Schoonhoven, Breda in Amsterdam, l’Envie in Zwevegem, Rebelle in Marke, Boury in Roeselare en Vrijmoed in Gent. Bij Sabero was het een feest van herkenning, prachtige gerechten! Geen wonder dat ze direct ** hebben gekregen.

In november aten we bij Blueness in Cadzand-Bad, Plachuttas Gasthaus zur Oper in Wenen, le Ciel by Toni Mörwald in Wenen, Carelshaven in Delden en Het Gebaar in Antwerpen.  Bij Het Gebaar viel de gelakte Oosterschelde paling met sushirijst, aubergines en verschillende structuren van gerookte paling, een extra gerecht nog wel, in het bijzonder op.

In december tenslotte bezochten we ten tijde van het schrijven van deze top 10 Noble in Den Bosch, Central Park in Voorburg, Bord’eau in Amsterdam, De Lindehof in Nuenen en Umami bij Han in Rotterdam. Ook The Raffles bezoeken we deze maand, maar die wordt meegenomen in het overzicht van volgend jaar.

Bij Central Park, wat een zeer plezierige verrassing voor me was (erg leuk ook om Joey en Anouk weer samen aan het werk te zien), genoot ik van het 63°  ei, knolselderij, truffel, crème van paddenstoelen, quinoa, hazelnoot. Bij Bord’eau viel me de heerlijk lichte manier van koken op en genoot ik extra van het gerecht met kreeft, aardbeien, verbena en tomaat.

 

Natuurlijk zijn er ook restaurants die ik had willen bezoeken, maar wat helaas niet gelukt is. Met name De Leuf in Ubachsberg had ik erg graag bezocht, maar dat gaat vroeg in 2019 zeker gebeuren.

 

Op basis van het voorgaande kom ik tot de volgende top 10.

 

  1. Sabero in Roermond
  2. Aan de Zweth in Schipluiden
  3. De Burgemeester in Linschoten
  4. Joelia in Rotterdam
  5. Bord’eau in Amsterdam
  6. Pieters in Bergambacht
  7. De Loohoeve in Schoonloo
  8. Ron Gastrobar Indonesia in Amstelveen
  9. IDRW in Rotterdam
  10. Fitzgerald om Rotterdam    

 

Omdat Sabero zeer terecht in  één keer twee sterren heeft gekregen, vind ik dat ik nog een restaurant kan noemen, dat dan nr. 10 wordt. Wat direct tot problemen leidt, want er zijn drie gegadigden voor, te weten Jaimie van Heije, uiteraard Het Gebaar en ook de Ertepeller…..Overigens is het grote nadeel van lijstjes dat je niet kunt aangeven dat de verschillen zeer gradueel zijn. Ik geef nooit cijfers, ik heb daar een hekel aan zelfs en ook voor deze top 10 geldt dat elk restaurant op zijn manier voor mij erg goed is.

 

In ieder geval voor iedereen de allerbeste wensen voor 2019 en veel culinair genot gewenst.

0 gedachtes over "Top 10 2018"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl