DSC09382
DSC09382

LEF in Helvoirt

Op 18 februari 2019 in Noord-Brabant.

We hadden een ‘nieuwe’ antieke schrijftafel voor mij opgehaald in Brabant en wilden ergens lunchen. Een telefoontje leerde me dat er nog een tafeltje vrij was bij Lef in Helvoirt. Binnen een kwartiertje waren we er en na een vriendelijke ontvangst kregen we een fijn tweetje in het restaurant. Een aperitief wilden we ook wel. Voor echtgenoot een champagne, Louise Blanc hier nog steeds en voor mij een wijn, een verrassend lekkere Txakolina van Hiruzta, die me erg beviel. Ik ben over het algemeen niet erg kapot van txakolina’s, maar deze was erg goed. De maître liet me de wijn heel attent eerst even proeven. Hij werd ook doorgeschonken bij het voorgerecht.

De attente en kundige maître vertelde dat ze deze maanden een menu hadden op basis van de zeven zonden. Te verkrijgen in drie (42.50) tot en met zeven (72.50) gangen, telkens oplopend met 7.50 per gang. Uit te breiden met kaas, als extra gang 12.50, als vervanging 5.00. Mocht een van de gangen niet bevallen, dan is er de mogelijkheid deze te vervangen door een ravioli voor 7.50 en bij de gang ‘gulzig’ is er de mogelijkheid deze uit te breiden met gebakken eendenlever voor 9.50. Een wijnarrangement is ook mogelijk. Lunchmenu's zijn er ook, zie website

Wij deden weer wat ingewikkeld en wilden graag 5 gangen, maar dan wel met twee gangen, anders dan genoemd in de menu-opties, niet. Op zich was dat mogelijk, maar de maître raadde ons wel aan om één gang toch te nemen. We kwamen er in eerste instantie op uit om dan van die gang 1 exemplaar te nemen en van het dessert ook 1, maar omdat het een kaasgang betrof besloten we uiteindelijk toch uit te breiden tot 6 gangen.

Op tafel stond al zout, peper en boter. Boter met beurre noisette en huisgerookt zeezout, die veel te lekker was. Ook het brood dat erbij kwam was zeer smakelijk.

Al rondkijkend concludeerde ik dat er niet heel veel veranderd was in het restaurant, tot mijn oog viel op het plafond, waaraan een erg leuk schilderij was opgehangen. Erg leuk bedacht vond ik dat.

Een amuse verscheen. In een coupe kregen we atjar met schuim van kokos, poeder van rode biet en afgewerkt met sambal goreng kentang kering. Een heerlijke amuse, geweldig hoog op smaak en een echte binnenkomer. Zo eentje waar je geweldige trek van krijgt. Die aardappelstokjes met lombok en kruiden zijn fantastisch!

De eerste wijn werd ingeschonken. Zoals gezegd was het de Txakolina. Het gerecht was IJdelheid. - superfood salade -. Noordzee rillette / gele bieten / hennepzaad / avocado. Op het bord een cirkel van achtereenvolgens bolletjes rillettes, toefjes gele biet gepoft in kurkuma met gember, hennepzaad vermengd met melk en toefjes crème van avocado. Het geheel was afgewerkt met kruim van garnaal en krokantjes met lijnzaad, allerlei heel gezonde bessen en wat kruiden. Het gerecht was uitstekend op smaak, prima in combinatie en zeer prettig om te eten.

We gingen verder met een glas Cortijo de Jara, 2017, Cádiz, ook een zeer smakelijke wijn. Maikel, de maître-sommelier, schenkt hier altijd bijzondere en bijzonder lekkere wijnen. Het gerecht erbij was Woede. Rogvleugel - Venere riso nero / pompoen / BBQ kruiden / paprikajus. We kregen een zeer kleurrijk bord met er op allereerst crème van pompoen. Op de crème een laagje zwarte rijst en daarop dan de rogvleugel, die was gekruid met de BBQ kruiden en prettig krokant was gebakken. Het geheel werd afgemaakt door piepkleine paprikaatjes, wat toefjes pompoenpuree en wat pompoenparten, gegaard in tomaat en even gebrand. Ook dit was een uitstekend gerecht. Goede smaken, goede garing en een leuke presentatie.

In het glas deze ronde een Pinot Noir uit de Elzas van Alfred Meyer. Bij het gerecht kregen we een tekst. Op zwart papier. Aan de ene kant een stukje tekst uit 50 tinten grijs, aan de andere kant een verduidelijking van het woord Afrodisiacum met erbij voorbeelden van afrodisiaca, zoals vijgen/zwezerik/bijenpollen/artistjok/paling/oester/chocolade/gember/honing/koffie/knoflook/peper/paddenstoel/etc.etc.

Het gerecht was Lust. Zwezerik / gedroogde vijg / bijenpollen / palingjus. Heerlijke krokante stukjes zwezerik kregen we. Toefjes crème gemaakt van gedroogde vijg en bijenpollen lagen ernaast, evenals een krokantje van oester. Het geheel werd afgemaakt door wat kruim van oester en een schuimende beurre blanc van gerookte paling. Ook dit was weer een uitstekend gerecht. Zeer apart qua combinatie, maar goed in de smaken en ook bij elkaar passend.

Vervolgens kwam er een glas Take it to the Grave, Shiraz, Langhorne Creek, Barossa Valley 2017. Het gerecht was Gulzigheid. Kempenland rund / prei / mosterd / lookpuree / kummeljus. We hadden afgezien van de uitbreiding, want zes gangen vonden we wel genoeg. Op het bord op een geweldig lekkere cirkel van stoofvlees drie plakken van de entrecote. Bij het vlees diverse groenten, mousseline van aardappel met knoflook en wat krokantjes met mosterdzaad. Aan tafel werd er wat jus met kummel bij geschonken. Het kannetje bleef op tafel en dat was fijn, want het was een heerlijke jus. In een schaaltje apart (vanwege de gulzigheid) kregen we nog krokantjes van varkenshuid, die we bij het gerecht konden scheppen. Ook dit was weer zeer smakelijk, goed van bereiding en goed bij elkaar passend.

Bij de kaasgang kwam een glas Colosia Moscatel van Gutierrez, een zoete zilte sherry uit Cádiz. Behoorlijk speciaal vond ik deze. Het gerecht was Hebzucht. Frangipane Herve / appel / crème fraîcheparfait. In een diep bord de - zeer warme - frangipane met Herve.Op en in de frangipane wat stukjes appel en in een botervlootje apart een heerlijk koele parfait van crème fraîche. Ook dit vond ik een goed gerecht, zij het dat ik de frangipane zelf iets zou laten afkoelen, zodat de smaak van de kaas zich wat meer zou kunnen ontwikkelen.

Bij het dessert kwam een glas Chateau d’Avrillé, Coteaux d’Aubance 2015. Het dessert was Luiheid. Wortelcake / sinaasappel / witte chocolade / oranjebloesemijs. Bij het dessert kwam een kistje met een QR-code erin, die we natuurlijk gehoorzaam op de telefoon bekeken. Een leuk filmpje was het resultaat! In een glazen weckpot kregen we het dessert was bestond uit de genoemde ingrediënten en wat heerlijk romig en zeker niet te zoet was. Een genot om te eten en een fijne afsluiter van een fijne maaltijd.

Bij de eerste espresso kwamen nog heerlijke friandises, waaronder huisgemaakte spekjes met bergamot, ganachetruffel en een bonbon met onder andere gember en mango. Helaas ben ik vergeten ze te fotograferen. Bij de tweede espresso kwam zelfs nog een bakje met verse advocaat waarop rasp van rauwe cacao lag. Verwennerij!

Het zal duidelijk zijn dat we heerlijk gegeten hebben. Uitstekende gerechten, fijne wijnen, fijne bediening, kortom alles prima in orde. Tot een volgende keer weer!

 

 

0 gedachtes over "LEF in Helvoirt"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2021 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl