DSC09382
DSC09382

Top 10 2019

Op 31 december 2019 in Top.

Dit jaar bezocht ik 68 restaurants, waarvan 10 ** en 1 ***. Die laatste is natuurlijk Inter Scaldes, die ik net zoals voorgaande jaren buiten beschouwing laat. De ** neem ik wel mee in de beschrijving, maar ik neem ze niet op in de top 10, want dat is niet helemaal eerlijk ten opzichte van de andere restaurants. Twee ** restaurants sprongen er dit jaar wel bijzonder uit, dus die noem ik even apart. Dat zijn Sabero, met zijn afgewogen en elegante keuken en zijn zeer gastvrije zwarte brigade en De Groene Lantaarn, waar ik enorm verrast was door de werkelijk zeer verfijnde en uitgebalanceerde gerechten. Ook de zwarte brigade is er fantastisch. Dit overigens niet ten nadele van de overige restaurants, ik heb bij de meeste enorm genoten van de maaltijd.

Er zitten helaas ook ‘missers’ tussen. Zo was Spondi een ernstige teleurstelling en ook le Coquillage en Jasmin zouden in Nederland nooit twee sterren hebben gekregen.

 

In januari bezocht ik Umami by Han in Rotterdam en dat was prima zoals altijd. Ook heb ik gegeten bij the Raffles in Den Haag, het Gouden Kalf in Scheveningen, hotel de l’Abbaye in Longpont en Central Park in Voorburg. In de top 10 van 2018 heb ik deze keer Central Park al genoemd. We waren eind januari weer bij Central Park vanwege een wijn-spijslunch.

In februari at ik bij l’Air du Temps in Liernu, Maibeck für dich in Keulen, Rijnzicht in Doornenburg, Lef in Helvoirt, De Burgemeester in Linschoten en Héroine in Rotterdam. Met name Rijnzicht, De Burgemeester en Lef sprongen eruit. Lef kende ik al, maar ik was vergeten wat een enorme wijnkennis de maître heeft en dat was een zeer aangename verrassing. De keuken was trouwens ook erg goed. Bij Rijnzicht, mijn eerste keer daar, viel ik werkelijk van de ene verrukking in de andere, het is dan ook erg moeilijk om een favoriet gerecht van deze maaltijd aan te wijzen. Ik denk dat ik de Thai Langoustine, groene curry, kokos, kaffir en gember tot favoriet maak. Een foto daarvan heb ik helaas niet meer, dus in plaats daarvan een foto van hun ‘tzatziki’. In ieder geval vond ik het zo bijzonder dat ik direct reserveerde voor augustus. Ook De Burgemeester wil ik even apart noemen omdat ik daar altijd enorm geniet van alle gerechten. Chef Sander heeft telkens weer nieuwe gerechten, altijd verrassend en altijd bijzonder van smaak. Zo was zijn tartaar van rund uit de Waard, vermengd met kleine stukjes beef jerky werkelijk fantastisch om te eten.

 

In maart was ik bij Het Zalmhuis in Rotterdam, De Leuf in Ubachsberg, De Loohoeve in Schoonloo, Flicka in Kerkdriel, Fred in Rotterdam en Aan de Zweth in Schipluiden. Bij De Leuf viel het signatuurgerecht van chef Robin van der Bunt me op: Paling Unagi. Bij De Loohoeve waren alle gerechten natuurlijk fantastisch, maar Zachtgegaarde forel met een saus van garam masala, rauw gemarineerde venkel, crème van venkel, kaantjes en bieslook vond ik heerlijk. Fred had een wijnproeverij van Garbole georganiseerd en een van de gerechten die er die avond uitsprong was zwezerik - ganzenlever - morilles. De gerechten bij Fred zijn altijd prima in orde, maar dit was ongelofelijk. Ook bij Aan de Zweth kookt Joris altijd de sterren van de hemel en deze keer vond ik de langoustines, bereidingen van ui en een saus van gekaramelliseerde ui en truffel zeker verrassend.

 

April was een hele rustige maand: we aten alleen bij De Fuik in Aalst.

 

Mei werd weer wat drukker: ik bezocht Zout en Citroen in Oosterhout, O’Pazzo in Rotterdam, JanZen in Woerden, Weena in Rotterdam, Merlet in Schoorl en Vrijmoed in Gent. Zout en Citroen gaf een perslunch en een van de gerechten viel me extra op, namelijk de zeebaars - Hollandse asperge - Oosterschelde kreeft - wortel. Uiteraard heerlijke ingrediënten, maar erbij zat ook nog een intrigerende crème brûlée van kreeft. JanZen heeft nieuwe eigenaars, Jeroen en Natasja van Hensbergen, dus wilde ik er graag eens eten. Alle gerechten waren erg goed, de kalfszwezerik met pistache sprong er voor mij uit. Een verrassend goede keuken hier. Merlet was de verrassing deze maand. Werkelijk alle gerechten waren bijzonder elegant en zeer in balans.Het allerlekkerst vond ik deze maaltijd de rode mul - dashi - bottarga - waddengarnalen - jus de presse. Bij Vrijmoed tenslotte was alles natuurlijk picobello, hier sprong de octopus “gegrild” - algen - piment eruit, wat was dat heerlijk!

 

In juni bezocht ik le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot, wederom Aan de Zweth in Schipluiden, Aim in Loosdrecht en vele restaurants in Zuid-Puglia. Met name Bros en Duo Ristorante in Lecce zijn daar aanraders wat mij betreft. Bij Aan de Zweth aten we het signatuurgerecht van Joris: Noordzee-krabsalade met zoetzure avocado, Imperial kaviaar, tartaar van rund en schuim van curry. Bij Aim viel deze keer de geroosterde scholfilet met een saus met foie gras, crumble van bladselderij en zilte groenten op.Le Coq aux Champs viel helaas nogal tegen.

 

In juli at ik bij IDRW in Rotterdam en had ik een korte vakantie in Zuid-Tirol, waar ik at bij Jasmin in Klausen, Lago in Ulm, Zum Löwen in Tisens, Gourmetstube Einhorn in Vipiteno, Auberge de Temple in Johannesberg en De Lindehof in Nuenen. Jasmin en Einhorn vielen nogal tegen, Zum Löwen was erg goed. Bij IDRW, waar we aten op het heerlijke terras, viel de gebakken zwezerik | octopus | uiencompote | granaatappel op; bij De Lindehof, waar alles natuurlijk buitencategorie is, vond ik de heilbot met een 'croute' van tandoori, gestoofde varkenswang, granaatappel, een saus met Surinaamse ketjap, lamsoor en een krokante zeekraal er net iets bovenuit springen.

 

Ook augustus kende een vakantie, maar eerst at ik nog bij Rijnzicht in Doornenburg, La Rive in Amsterdam en Nastrium in Helmond. Bij Rijnzicht vond ik alle gerechten fantastisch, maar de ster van de avond was de Korean BBQ: kreeft, buikspek, rettich kimchi, shiso en doenjang! La Rive was een herhaling van een hele tijd geleden en ik was wederom enorm verrast door de zeer verfijnde keuken. De beekforel - snijbonen - viseitjes - champagnesaus die ik er at, kan ik me nog goed herinneren. Nastrium tenslotte was dit jaar de vierde grote verrassing. Al bij de prachtige amuses wist ik dat ik ergens at waar het bijzonder is. Alle gerechten blonken uit door balans en elegantie. Het voorgerecht van makreel | ponzu | mosterd | algen is daar een goed voorbeeld van.

September is altijd een maand van verjaardagen. Ik at bij Bistrot du Bac in Rotterdam, Yama in Rotterdam, O&O in St. Willebrord en Het Gebaar in Antwerpen. Bij Yama is het altijd een genot om te eten. Alleen al het feit dat je alle handelingen van de chef kunt zien is erg leuk, maar de gerechten blinken uit door verfijning en ook weer elegantie. De grilled aubergine / duck and foie gras was onovertroffen deze avond. Bij O&O at ik op het heerlijke terras. De sommelier was op dreef, wat een extra dimensie aan de prachtige lunch gaf.De zacht gegaarde wilde tarbot is om omweg waard wat mij betreft. Bij Het Gebaar ben ik enorm verwend. Roger had speciaal voor ons een 5-gangenmenu samengesteld. Uiteraard was alles geweldig lekker, maar de allerbeste herinnering heb ik aan zijn twee taco’s. Eentje met zeebaars met jalapeño, avocado en amandel en eentje met gemarineerde shortrib in pepersaus met aubergine en Indische chutney. Fantastisch lekker!

 

In oktober at ik bij De Machinist in Rotterdam, Baltrus Kookhuis in Gouda, De Groene Lantaarn in Staphorst, Fidèle in Drachten, Le Margote in Le Havre, le Coquillage in Saint Meloir des Ondes, Gouesniére in Saint Meloir des Ondes,  Loetje in Gorssel en Joelia in Rotterdam. De Groene Lantaarn heb ik al genoemd, maar ook hier wil ik toch even de geweldige balans en verfijning van de gerechten noemen. Deze avond vond ik de fettuccine en kaviaar met oester, zeewier en plankton zeer bijzonder. Ook vind ik het erg leuk dat er bij veel gerechten een verhaal hoort. Fidèle had me uitgenodigd om kennis te nemen van hun kaart en ik moet zeggen dat ik het een zeer verrassende middag vond. Erg leuke en goed uitgewerkte gerechten. Bijvoorbeeld het voorgerecht, forel van Smallert / venkel / amandel, was een schot in de roos. Le Coquillage was dan weer een tegenvaller helaas. Joelia is altijd fijn.

 

November was iets minder druk dan oktober. Ik at bij Sabero in Roermond, Pieters Restaurant in Bergambacht, Inter Scaldes in Kruiningen, Nolet Vistro in Yerseke, Nayolie in Voorschoten en De Sjans in Maastricht. Ook Sabero heb ik al genoemd, maar ik wil toch nog even de bijzondere gastvrijheid noemen en het gerecht wat me het meest opviel. Dat was de oester - kalfstong - pastinaak -  sherry - hazelnoot. Een voor mij absoluut perfect gerecht. Bij Pieters Restaurant ben ik weer enorm in de watten gelegd. Zozeer zelfs dat ik geheel tegen mijn gewoonte in op Tweede Kerstdag bij hen ga dineren. Het gerecht met kreeft, rammenas en gember staat nog vers in mijn geheugen. Inter Scaldes is, zoals gezegd, hors concours. Alles is daar heel simpelweg perfect. Nayolie was de grote verrassing deze maand. Wat een geweldige gerechten! Stuk voor stuk hoogstandjes, vol van smaak, zeer elegant en absoluut een genot om te eten. Werkelijk alle gerechten vond ik fantastisch. Als ik eentje moet kiezen, dan kies ik na lang nadenken voor de ravioli van U5 Kinggamba’s. Een geweldige smaak en een technisch hoogstandje. De nieuwe chef van De Sjans, James Maros, die ik ken van Savage in Rotterdam, dat inmiddels is getransformeerd tot The Walk’in Fish, nodigde me uit om zijn gerechten te komen proeven. Het restaurant heet nog steeds Eetcafé De Sjans, maar is inmiddels getransformeerd tot meer dan een eetcafé met een volwassen kaart. Aan de wijnkaart wordt nog gewerkt, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het in orde komt. Een echt James-gerecht vond ik de Slow escargots in een fantastische saus op basis van zure room en knoflookazijn.

 

In december heb ik gegeten bij Helai in Rotterdam en ga ik eten bij Ron Gastrobar Indonesia, Pieters Restaurant en Bozar, maar ten tijde van het schrijven van deze top 10 is dat nog niet gebeurd, dus die worden volgend jaar meegenomen.

 

Op basis van het voorgaande kom ik tot de volgende top 10.

1)    Rijnzicht in Doornenburg

2)    De Burgemeester in Linschoten/Aan de Zweth in Schipluiden

3)    Merlet in Schoorl

4)    Nayolie in Voorschoten

5)    O&O in St. Willebrord

6)    Nastrium in Helmond

7)    De Loohoeve in Schoonloo

8)    IDRW in Rotterdam

9)    La Rive in Amsterdam

10)    Pieters Restaurant in Bergambacht/JanZen in Woerden.

 

Ik noem graag nog even Het Gebaar in Antwerpen en Yama in Rotterdam. Beide restaurants bezoek ik al jaren tenminste 1x per jaar en dat ga ik zo houden. Ik kom er erg graag.

 

Rest mij iedereen alle goeds voor 2020 te wensen met veel culinair genot.

    

 

 

2 gedachtes over "Top 10 2019"

Martijn

Je hebt het druk gehad! Mooi overzicht en Yama is ook 1 van mijn persoonlijke favorieten. Beste wensen en veel eet plezier in 2020 :-)
1 januari , 2020 om 10:21 am

Carla

Dank je wel Martijn, voor jou ook een goed, gezond en culinair 2020 gewenst!
1 januari , 2020 om 12:37 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl