DSC09382
DSC09382

Nastrium in Helmond

Op 10 januari 2020 in favoriet, Noord-Brabant.

Elk excuus is goed over het algemeen en nu hadden we een hele goede: oudste zoon en schoondochter zouden vroeg op de zondagochtend landen op Eindhoven en wij haalden ze op. Een overnachting is dan wel zo handig, anders moeten we akelig vroeg op. Een restaurant vinden was ook geen probleem, want ik wilde erg graag terug naar Nastrium in Helmond.

Na een hartelijke ontvangst door de sommelier kregen we een fijne ronde tafel bij de open haard in het restaurant dat geheel gevuld raakte deze avond. De vorige keer hadden we op het fijne terras gegeten, maar ook binnen is het aangenaam. Voor een overzicht van de mogelijkheden hier verwijs ik naar mijn vorige recensie of naar de website.

We begonnen met water, voor mij ijswater wat een paar keer vernieuwd werd, attent. Daarna een Cava, van MIM weer en die beviel. Erbij direct hapjes. Allereerst de bekende emping, deze keer met een dip van gado gado. Vervolgens een wonton met kokos en jackfruit en als laatste op beef jerky crème van bonito. Alle drie smakelijk en zeer eetlustopwekkend. We wilden daarom ook graag de rendangkroketjes nog eens proeven. De kroketjes waren nog net zo lekker als de vorige keer, met een heerlijk dun korstje, zodat je vooral veel rendang proeft. De dip erbij (kerrie) is heerlijk.

De sommelier vroeg of we de kaart wilden zien of dat we ons wilden laten verrassen en we kozen voor het laatste. De wijnkaart bekeken we, die is behoorlijk compleet, maar we besloten tot het arrangement.

Een amuse verscheen. In een glaasje onderin noedels, op de noedels rendang, een ijspastille van komkommer, schuim van kokos en seroendeng. Een heerlijk hapje, veel smaak en extra leuk door de warm/koud beleving.

Brood kwam op tafel met erbij rendangboter (gemaakt van de olie van rendang), boter, pezo en olijfolie. Heerlijke rendangboter trouwens, mooi op smaak en niet al te heftig.

In het glas kwam een Dockner Tom, Ried Pletzengraben 2017. Op tafel een gerecht in drieën. Coquille, oester, Tom Yum, Hand van Buddha. In het eerste schaaltje kregen we plakjes coquille met tempé, een krokantje van oester met een een vinaigrette van mango en aan tafel werd er wat van de Hand van Buddha overheen geraspt. Het tweede schaaltje verborg tartaar van coquille met oestercrème, haringkuit omgeven door een krokant  rolletje van sepia; het derde onderdeel lag op een marmeren plaatje en dat was een cakeje van peteh-boon met groene curry. Wederom viel me de uitstekende gelaagdheid van de gerechtjes op. Alle onderdelen waren goed te proeven, terwijl er toch de nodige pittigheid in verwerkt was. Alle drie vond ik het heerlijke hapjes .

We vervolgden met een Monte Ceriani Soave 2018. Erbij skrei, bakkeljauw, beurre blanc. Op het bord een perfect gegaard stukje skrei. Op de skrei een krokantje van nori, een quenelle gemaakt van tomaat en bakkeljauw en een dim sum-achtig pakketje met tomaat en yuzu. De schuimige beurre blanc was gemaakt met limoen en pandan. Ook dit gerecht was bewonderenswaardig in balans. De skrei was werkelijk perfect van garing, de tomaat met de bakkeljauw heerlijk pittig, het pakketje verrassend hoog op smaak en de beurre blanc zeer elegant van smaak. Alles paste uitstekend bij elkaar. Een heerlijk gerecht!

De sommelier schonk een glas Craven Syrah 2016,  Faure Vineyard in ter begeleiding van Anjou duif, soja, kombu. We kregen een heerlijk stukje Anjou-duif, uiteraard perfect van garing. Op de duif verkruimelde brioche met groene kruiden. Bij de duif ingelegde kleine worteltjes, een dim sum met confit van duif, een schuimige saus met kombu en ook nog gerookte boter. Ook dit gerecht was perfect in balans, de duif was zeer mals, de dim sum was heerlijk hoog op smaak en de saus paste goed bij zowel de duif als bij de gerookte boter. Wederom grote tevredenheid.

In het glas kwam bier, Holevoort Tripel. Een stevig biertje. Het bier paste uitstekend bij het volgende gerecht, kalfswang, nasi, bumbu Bali, kokos. We kregen uitstekende nasi. Op de nasi een rendang gemaakt van kalfswang, die heerlijk op smaak was gebracht met de bumbu. Bij de nasi en de kalfswang een dim sum met goulash, schuim van kokos en het geheel was afgewerkt met een schijf paksoi. Het wordt saai, maar ook dit was een uitstekend gerecht. Prachtige smaken en zeer goed gecombineerd.

Bij het hoofdgerecht kwam een glas Fiore, Barbera d’Alba. Het gerecht was ossenhaas, XO-saus, Panna Puri. Op het bord een flink stuk perfect gegaarde ossenhaas; op de ossenhaas een stoof van ossenhaas met een heerlijke XO-saus van garnaaltjes. Erbij gegrilde bosui, gel van gefermenteerde knoflook, crème van paddestoelen, de eigen jus en een krokantje van panna puri. Ook dit was een heerlijk gerecht. De ossenhaas was super mals, de XO-saus gaf een Oosterse toets aan het gerecht en de bijgerechtjes pasten er uitstekend bij.

We besloten beiden om het dessert te wisselen voor kaas. Ik was zo eigenwijs om niet voor de erg leuke proeverij van wijnen/thee bij de kaasjes te gaan, maar toch te kiezen voor een droge witte wijn. Dat werd een Folie à Deux, Sonoma, Russian River Valley, Chardonnay 2017. Echtgenoot ging wel voor de wijnproeverij en vond het erg goed gedaan. Bij de kaasjes, die goed geaffineerd waren, diverse bijgerechtjes, zoals getoast brioche, cashewnoten, twee compotes etc.

Bij de goede espresso kwamen nog heerlijke friandises.

Het is duidelijk dat ik weer erg genoten heb van de gerechten hier. De zwarte brigade hier doet het uitstekend. Ze zijn zeer goed op de hoogte van wat er uit de keuken komt en hebben een prettige losse manier van omgaan met de gasten. Nastrium blijft een favoriet restaurant van me en ik keer zeker terug.

 

0 gedachtes over "Nastrium in Helmond"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl