DSC09382
DSC09382

Aan de Zweth in Schipluiden

Op 21 januari 2020 in favoriet, Zuid-Holland, Rotterdam.

Aan de Zweth, een van mijn favoriete restaurants in de regio Rotterdam, bestaat 5 jaar. In januari en februari hebben ze daarom een 5-gangen Jubileummenu met toppers van de afgelopen 5 jaar incl. een glas Moët en Chandon ‘Réserve Impérial’ Champagne. Dat wilde ik natuurlijk proeven. Ook vrienden van ons leek het wel iets, dus gevierenlijk kwamen we op deze zondag aan bij Aan de Zweth. Na een vriendelijke ontvangst kregen we een fijne ronde tafel, waarop de bekende nootjes al klaar stonden. Arnold, de sommelier, schonk een glas Moët en Chandon ‘Réserve Impérial’ Champagne in. Direct verschenen er twee oesters, een koude en een warme. De koude was met kersenbalsamico en chilipeper, de warme was gegratineerd met spinazie en kaas. Beide oesters waren zeer smakelijk.

Zoals altijd ook nu de keuze tussen Spaanse en Griekse olijfolie, ik blijf dat zeer attent vinden. IJswater voor mij is hier ook altijd geen punt, ook erg prettig.

We bekeken de mooie wijnkaart en maakten onze keuze. Anjeta, de gastvrouw, vertelde dat de coquilles uit het menu niet meer voorhanden waren, maar dat Joris als alternatief iets met kreeft zou doen en liet ons kiezen voor ons hoofdgerecht tussen hert of wagyu. Eensgezind kozen we voor wagyu. Leuk vond ik het zij daarop nog even terugkeerde om ons het prachtige stuk vlees te tonen, waarmee Joris deze middag aan de slag zou gaan. Likkebaardend lekker zag het er uit.

Een amuse verscheen. In een ‘schenkel’ tartaar van Midden Delftlands Black Angus met ijs van zilverui en een rastertje van gedroogde zwarte olijf. Heerlijk mals vlees en een lekker fris ijsje. Een fijne combinatie.

In het glas kwam de Marsanne 2017 van Yves Cuilleron. Het eerste gerecht was Noordzeekrab; salade met koriander | curry | kalfstartaar | ‘Impérial’ kaviaar. Een gerecht in tweeën. Gepresenteerd in een prachtige blauwe kaviaarverpakking kregen we op een krabschaal een crostini met een salade van Noordzee-krab met koriander en basilicum, ‘Impérial’ kaviaar, radijs en een pomme soufflé. In een wit/gouden glas ernaast ook de krabsalade met erop zoetzure cilindertjes van avocado, tartaar van kalfsvlees en schuim van huisgemaakte curry. Op het schuim nog krokantjes in de vorm van krabjes. Een fantastisch gerecht vind ik dit. De smaken zijn bijzonder elegant en complex, de combinatie met de tartaar en de curry is onnavolgbaar. Een zeer bijzonder gerecht dit.

Het tweede gerecht was Kreeft; truffel | parmezaan | bloemkool. Op een prachtig bord lag allereerst op een geweldig geurende olie met flink wat truffel een cirkel van heerlijk smeuïge bloemkoolcrème. Op de bloemkool diverse cressjes, flink wat perfect gegaarde stukken kreeft. Het geheel was afgewerkt met geraspte parmezaan en croutons. De combinatie was weergaloos. De onderdelen afzonderlijk allemaal uitzonderlijk goed. Een zeer verfijnd en elegant gerecht.

In het glas kwam een Constantia Uitsig Semillon 2017. Het gerecht was Tarbot; topinamboer | morilles | rettich. In het bord een flink stuk perfect geschroeide tarbot. Onder de tarbot crème van aardpeer met stukjes pecannoot, zoetzure rettich en schuim van morilles. Op de tarbot krokante aardappelsliertjes. Ook dit was een gerecht om van te dromen. Zeer klassiek, geweldig van garing en in combinatie absoluut onverslaanbaar. Weer een bijzonder elegant en gebalanceerd gerecht.

We waren aanbeland bij het Kobe Wagyu No 7+; uiencompote | vleesjus | dikke frieten. Joris had het vlees slechts kort aangebakken. Meer heeft dit prachtige vlees niet nodig. Bij het vlees de eigen jus, een compote van rode ui en apart geserveerd wat dikke frieten met mayonaise.  Absoluut perfect vond ik dit. Wàt een schitterend vlees. Uiteraard waren ook de jus, de compote en de frieten perfect, maar - terecht - overschaduwde het vlees alles. Geweldig lekker dit.

Na dit heerlijke geweld gingen we verder met Eendenlever (bio); gebakken | vijgencompote | Bastogne| kweepeer | balsamico ‘Dark Cherry’. Omgeven door stippen van de balsamico lag op een cirkel van compote van vijgen en appel een perfect gebakken stukje eendenlever. Op de eendenlever Bastognekruimels en wat geschaafde macadamia. Op de foto zie ik nu opeens ook een pomme soufflé, die is me ter plekke helaas ontgaan. Ook dit was een tot in de puntjes perfect uitgevoerd gerecht. Prachtige smaken en uitstekend in combinatie.

Wederom eendrachtig besloten we alle vier tot de kaaswagen. Erbij dronken we een Baron de Ley Tres Vinas, Blanco Reserva Rioja 2016. De kaaswagen is hier erg leuk. De kaasjes liggen onder glazen stolpen en zijn uitstekend geaffineerd. Het meisje van de kaas om zomaar te zeggen heeft veel kennis van de kaas en ze brengt het ook erg leuk. We maakten in overleg met haar alle vier onze keus. Bij de kaasjes kwam nog wat getoast brood en we waren meer dan tevreden.

We sloten af met goede espresso waarbij nog heerlijke friandises kwamen.

Ook de zuurstokstukjes ontbraken niet....

 

Bij het verlaten van dit geweldig gastvrije restaurant kwam Joris nog even zijn keuken uit en nadat we hem en beide teams (zwarte en witte brigade) bedankt hadden voor de werkelijk heerlijke middag, verlieten we ontzettend tevreden Aan de Zweth. Het is wel duidelijk waarom ze tot mijn favorieten behoren…

 

 

0 gedachtes over "Aan de Zweth in Schipluiden"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl