DSC09382
DSC09382

De Burgemeester in Linschoten

Op 9 februari 2020 in één ster, favoriet, Utrecht.

Vanwege een zakelijke afspraak was echtgenoot al bij de geheel verbouwde Burgemeester in Linschoten geweest. Ik ging er deze middag heen om van een heerlijke 5-gangenlunch te genieten. Na een allervriendelijkste ontvangst door een zeer attente jongeman kregen we een fijne ronde tafel bij de serre. De nieuwe inrichting vond ik erg mooi, heel ruimtelijk. Anne wees me nog even op de wijnkamer, waar je - net zoals in de serre - desgewenst apart kunt dineren en lunchen. Die wijnkamer is prachtig, met allemaal kurken aan de wanden. Die kurken zijn door de mensen van De Burgemeester helemaal zelf geknipt en geplakt en dat was een monsterklus, maar het levert wel een erg mooie ruimte op.

Op tafel al een cracker met pompoenzaadjes met erbij een dip van augurk met dille en waterkers. Een glas Moët&Chandon ‘Réserve Impérial’ Champagne werd  ingeschonken en het feest kon beginnen. Tot mijn verrassing zag ik opeens Hans Dokter (voorheen o.a. fromager bij Fred en Joelia) deel uitmaken van de zwarte brigade. Gedurende de middag waren er korte gesprekjes met hem, waardoor ik helemaal op de hoogte raakte van zijn reilen en zeilen.

Anne had ons al het schatkistje gebracht, waarin zoals gebruikelijk een schatkaart met de favorieten van de chef uit de zee zat. Die zijn hier als aperitiefhapjes ter plekke te bestellen. Echtgenoot wilde twee oesters, ik opteerde voor de zee-egel.

Eerst verscheen er een olijf. Een vloeibare olijf wel te verstaan, dus in één hap opeten. Een heerlijke smaak van olijf met vadouvan, kerrie en een heel klein beetje chocolade (vanwege de cacaoboter waarvan de olijf is gemaakt) verspreidt zich dan in je mond. Een plaatje om te zien en een genot om te eten.

Vervolgens kregen we gepresenteerd op een schouderblad van een rund een tarteletje gemaakt van wortel, gevuld met zuur vlees van de schouder van het Waardse rund met gelei van augurk en verveine. Ook dit hapje was vol van smaak en een uitstekende appetizer.

Even een woord over de nieuwe ‘bedrijfskleding’ van de zwarte brigade: erg leuk op elkaar afgestemd vond ik het, de dames in een leuk groen jurkje, de heren in groene kleding met een pullover. Keurig, maar niet stijf.

De hapjes uit de zee verschenen.Mijn zee-egelhapje kwam in een diepe schelp. In de schelp heerlijke tartaar van tonijn met limoen, appel en erwtjes, afgewerkt met een mollig schuim van zee-egel. Een heerlijk hapje.

Sander kwam zijn keuken uit om ons te begroeten en het menu door te nemen. De champagne werd bijgeschonken, opvallend lekker brood met een genereuze klont boter kwam op tafel en een volgend hapje verscheen. Een rood spruitje van de BGE met een schuimige saus op basis van beurre noisette verscheen. Een geweldig lekker spruitje!

We bekeken de wijnkaart en kozen voor een Chateau Musar, Gaston Hochar 2010 en die beviel uitstekend.

Het eerste gerecht kwam op tafel. Zeeforel, lavas, kumquat. Drie stukjes heel licht gepekelde zeeforel kregen we met er op crème van lavas, crème van kumquat en groene kruiden. Ook erbij een olie van gemaakt van groene kruiden. Om de zeeforel werd een saus met gember en wortel geschonken. Ik vond dit een uitstekend gerecht, zeer elegant en uitstekend in balans. Bovendien krijg ik niet zo vaak zeeforel, dus het blijft een verrassende lekkernij.

We gingen verder met tartaar, langoustine, kropsla. Een cirkel van rundertartaar (ook Waards rund) kregen we. Op het vlees carpaccio van langoustine. Op de langoustine een kroepoek met sesam en gedroogde kropsla en op de kroepoek haringkuit. Ter plekke werd een bouillon van langoustine met een infusie van kropsla om het gerecht geschonken. Ook dit was een erg goede combinatie, de frisheid van de kropsla haalde het hele gerecht omhoog naar een fijne frissigheid. De combinatie van het vlees met de langoustine en de kropsla vond ik zeer goed gevonden.

Leuk vond ik dat de verschillende koks zelf hun gerecht presenteerden deze middag.

Het derde gerecht was schelvis, dashi, paling, bladpeterselie. Een prachtig opgemaakt bord kregen we met allereerst een saus van bladpeterselie met spinazie en een beetje citrus. In de saus een perfect gegaard stukje schelvis, dat licht zoet was vanwege het karamelliseren met honing. De schelvis is geblust met dashi en paling. Op de vis wat sperzieboontjes en kruidjes. Heerlijke zachte smaken, perfect in balans, zoals alles wat uit de keuken van Sander komt.

Bij het hoofdgerecht kwam een glas rode wijn, een Z1N, Il numero uno Zinfandel 2018. Het hoofdgerecht was hertenkalffilet, eendenlever, amarenen, linzen. Een flink stuk uitstekend gegaard hertenkalffilet kregen we met er op een ruime plak perfect gebakken eendenlever. Op de eendenlever een flinke toef gelei van amarenen. Die amarenen lagen ook bij het vlees op het bord, net zoals de Beluga linzen. De saus die aan tafel op het bord werd geschonken was op basis van kruidkoek. Alle onderdelen waren prima klaargemaakt, ze pasten goed bij elkaar, dus ook dit was een goed gerecht. In zijn algemeenheid blijf ik het jammer vinden dat vleesgerechten vaak minder creatief zijn dan visgerechten, ik zie dat eigenlijk in elk restaurant.

Apart geserveerd was er nog een tulbandje. Ik proefde iets van kaas en iets van anijs en vond het een lekker tulbandje.

We besloten de goed gevulde kaaswagen toe te voegen aan het menu. Bij de kaas namen we een glas Netrroir, Soave 2017, Mainenter. We maakten in overleg met Hans onze keuze. e kaasjes waren stuk voor stuk heerlijk en uitstekende geaffineerd. Bij de kaasjes kwam heerlijke getoaste brioche en een heel carroussel met maar liefst 16 lekkernijen. k herinner me pecannoten, madeleines met noot, krokante walnoot, gemarineerde uitjes, kerstomaatjes, grappa-druiven etc. etc. Meestal eet ik alleen kaas, maar hieraan kon ik geen weerstand bieden, té lekker.

Dessert wilden we ook nog wel, ’s avonds zouden we toch niets meer eten. Het was een dessert in tweeën. In een bord kregen we duindoornbes, sinaasappel, pure chocolade. Prachtig gele ‘bollen’ kregen we, gemaakt van mousse van duindoornbes en sinaasappel. In de mousse een klein balletje van sinaasappel, op de mousse een balletje van pure chocolade. Heerlijk fris en wederom prima bij elkaar passend. In een schaaltje kregen we karamel met verse sinaasappel, ijs van yoghurt en Szechuanpeper en ook dat was geweldig lekker.Perfect in balans.

Bij de goede espresso kwamen heerlijke friandises, die we ook nog hebben opgepeuzeld. Sander kwam er even gezellig bijzitten, dus laat in de middag verlieten we meer dan tevreden De Burgemeester. Heerlijk dat het zo dicht bij ons huis is, want dit is een restaurant om vaak te bezoeken. Gastvrij, er wordt fantastisch gekookt, een ruime opzet en een heel prettige zwarte (in hun geval groene) brigade. 

 

2 gedachtes over "De Burgemeester in Linschoten"

Nell Nijssen

Geweldig verslag weer, Carla. Ik krijg er behoorlijke trek van ????
9 februari , 2020 om 18:02 pm

Carla

Kan ik me voorstellen Nell, het was ook weer geweldig lekker allemaal.
10 februari , 2020 om 10:23 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl