DSC09382
DSC09382

Rijnzicht in Doornenburg

Op 31 augustus 2020 in één ster, favoriet, Gelderland.

Aan het eind van de middag checkten we in bij de alleraardigste B&B. Nadat we ons opgefrist hadden reden we het kleine stukje naar Rijnzicht. Een vriendelijke ontvangst door Carolien en vanwege het warme weer namen we plaats op het terras met zicht op de oevers van de rivier en het pontje. Water kwam op tafel en ook een glas champagne. Van L.J. Vergnon, Conversation Blanc de Blancs Grand Cru. Erbij direct de mondvermaakjes, zoals keurig zijn aangegeven op de menukaart, die ik heb meegekregen. Als eerste opgediend in een glas een cornetto van en met zeewier, gevuld met crème van kruidenkaas en ijs van wakame. Een schot in de roos deze cornetto. Ik moet namelijk bekennen dat ik de laatste tijd wat minder plezier beleefde aan uit eten gaan, hoe dat komt weet ik niet precies. Dit kleine, fijne hapje zorgde ervoor dat ik direct weer wist waarom ik altijd zoveel plezier beleef aan mijn restaurantbezoeken. Verrassingen in smaak zoals bij deze cornetto, daar doe ik het voor! Geserveerd in een langwerpig bakje kregen we vervolgens een air baguette. Een super luchtige ‘baguette’ met crème van boeren oplegkaas met een emulsie van komijn en een salade van tuinkruiden. Ik ben een enorme fan van de oplegkaas, gelukkig woon ik bij het gebied waar de kaas wordt gemaakt. De luchtigheid van de baguette was enorm. Een heel knap hapje.

In een diep bord kregen we ham en meloen. Diverse meloensoorten kregen we met een bouillon van tomaat, espuma van shisobladeren en wat Iberico ham. Van de afsnijdsels van de ham is olie getrokken en ook die zat in het bord. Heerlijk!

Op een cilinder tenslotte kregen we rode curry - garnaal. Een donut(je) van rode curry met een crème van kokos, wat Hollandse garnaaltjes en gefrituurde en dus krokante koppen en staartjes van de garnalen. Zeer vol van smaak en geweldig lekker.

Carolien kwam onze wensen opnemen. Natuurlijk wilden we het volledige menu met voor echtgenoot de uitbreiding met kaviaar. Ook wilden we graag de bijpassende wijnen. Nieuw - voor mij althans - is dat je kunt kiezen voor het ‘gewone’ wijnarrangement, maar dat er ook een prestige versie is, de prijzen ervan staan keurig vermeld op het menukaartje. Dat menukaartje is trouwens leuk gedaan: op de achterkant zie je ‘de jongens’ - zoals iedereen ze noemt - op het stuk land voor het restaurant naar de rivier lopen. Hier plukken ze ook hun kruiden. Voor een overzicht van de mogelijkheden tijdens lunch en diner verwijs ik graag naar de website.

Voordat het menu begon kwam er nog een amuse, de wandeling langs de rivier. Geserveerd in de ‘kist’ een krokant ‘broodje’ gevuld met gerookte paling met er op wat gember en mierikswortel en korenbloem, zeer vol van smaak en echt zo’n hapje waarvan je veel meer wilt en een tarteletje met watermunt en eendenlever met gelei van gemberbier. Dat tarteletje was behalve zeer kunstig ook geweldig smakelijk. De combinatie van eendenlever met de watermunt was erg goed. Op een tafelbbq voor het ‘kistje’ lag een fantastisch lekker rivierkreeftje, gegaard op 55 graden, daarna kort gebarbecued.

Homemade brood kwam op tafel met erbij erg lekkere gebrande boter en het feest - want dat was het absoluut - kon beginnen.

De eerste wijn deze avond was een Carraviñas 2019. De wijn paste goed bij de Noordzeekrab; ganzenlever, physalis, ponzu, gerookte yoghurt. Een intrigerend bord verscheen. Onderin het bord zal een ongelofelijk lekkere salade van krab met een mousse van ponzu gemaakt met de schalen van de krab en een vinaigrette van ponzu. Onder de krab een crème van gerookte yoghurt. Dat geheel was afgedekt met een dun krokant van aardappel. Op het krokant lagen een flinke hoeveelheid ‘klontjes’ van ganzenlever, verkregen via een stikstofbereiding. Tussen de ganzenlever heerlijk verfrissende toefjes gel van physalis. Onwaarschijnlijk lekker vond ik dit. Ik tikte na de eerste hap ganzenlever met physalis het krokant in stukjes en de combinatie van alle onderdelen was werkelijk om van te dromen. Mensenkinderen, wat een heerlijk gerecht!

Bij het volgende gerecht kwam heel verrassend een glas sherry. Mijn favoriete Manzanilla zelfs van Hidalgo La Gitana. Een schot in de roos. De sherry ging erg goed bij de Langoustine, aardpeerbloem curry, pompoen en Timut peper. Voor echtgenoot dan nog de Imperial Heritage caviar ‘Oscietra royal’ erbij. Onderin het bord een curry van aardpeerbloemen met crème van pompoen en rauw gemarineerde pompoen met olie van Timutpeper. Daarin lagen drie flinke stukken zeer kort gebrande langoustine, zodat de onderkant nog rauw was. Op het krokantje van pompoen een heerlijke mousse van physalis en de kaviaar. Dit gerecht was fantastisch in balans en zeer uitgekristalliseerd, de smaken pasten wonderbaarlijk goed bij elkaar. Bij alle gerechten van de broers valt me de creativiteit op, ik vind ze werkelijk enorm creatief. 

We gingen verder met een Esporão, Alentejo 2018 ter begeleiding van de in hooi gerookte forel met kappertjesmiso, aardappel en peterselie. In het bord een cirkel gemaakt van crème van Oloroso In de cirkel lag een bouillon getrokken van de schil van de aardappel met olie van peterselie. In de bouillon een stuk gepekelde en gerookte forel met een klassieke Hollandaisesaus. Op de forel een plak gelei van peterselie. Erbij bereidingen van aardappel, waarbij bij een bereiding een crème van gepekelde eidooier zat. Een heerlijke krokant van aardappel en een miso van kappertjes vervolmaakten het gerecht. Ook dit was een werkelijk enorm goed gerecht. Fantastisch van smaak, perfect in balans en zeer elegant.

In het glas kwam Mayschoss Spätburgunder Ahr, 2017. Het gerecht was tarbot tandoori; bospeen kimchi, strandkrabbetjes, vlierbloesem en geitenboter. We kregen een verbazingwekkend krokant stuk gebakken tarbot. De tarbot was gelakt met een tandoorimengsel. Bij de tarbot kimchi van bospeen en wortel, crème van bospeen, oesterblad en heerlijk schuim van geitenboter. Verder nog een gelei van strandkrabbetjes, oesterblad, codium en zeevenkel. Wat me vooral opviel aan dit enorm smakelijke gerecht was hoe goed de tarbot overeind bleef met al de pittige smaken. Wederom zeer elegant en zeer in balans.

Het was al donker en nog steeds zaten we heerlijk op het terras. We waren toe aan het hoofdgerecht. Hierbij kwam een glas Chateau Yvonne, Cabernet Franc, Loire 2016. Het hoofdgerecht was Miralduif; witte mole, rode biet, lavas en gefermenteerde pruim. Op het bord een flink stuk zeer malse duif. Op de duif de witte mole met de jus van de duif. De smaken ervan pasten extreem goed bij de fantastische duif. Naast de duif, afgedekt met een krokant in de vorm van een blaadje van rode biet, ingedroogde rode biet, crème van gefermenteerde pruim, ingelegde pruim, lavas en citruskruid. Het krokant van de biet was licht pittig, wat het extra lekker maakte. Ook dit vond ik weer een uitstekend gerecht. De duif was zeer zeer mals en de bijgerechtjes pasten er heel goed bij.

Een pré-dessert verscheen. Kemangi; schapenyoghurt, komkommer en zuring. Erbij een glas Sekt, Skoff Original, Muskateller Brut. We kregen van onder naar boven een espuma van schapenyoghurt. Eroverheen lamellen van aangemaakte komkommer en een ijsje van kemangi (citroenbasilicum), een meringue en een gel en een vinaigrette van rode zuring met een olie van kemangi. Wederom was ik stil van bewondering. Fantastische smaken en structuren bij elkaar. Heerlijk fris, licht en elegant.

Bij het dessert tenslotte kwam een glas Kracher, spätlese rosé, Burgenland 2018. Het dessert was kersen & moerasspirea. Op het bord espuma van gebarbecuede witte chocolade met bereidingen van kers en van moerasspirea. Erbij een emulsie van zwarte munt uit Peru en aan tafel werd er een vloeibare sorbet van moerasspirea, die ter plekke werd bewerkt met stikstof, bij gelepeld. Ook dit was weer een heerlijk gerecht. Bijzonder en licht en fantastisch in balans. Wat kunnen de jongens toch fantastisch koken!

We sloten deze geweldige maaltijd af met prima espresso, waarbij nog een keur aan friandises kwam.  Ik noem even de marshmallow op basis van limoen, die je zelf kunt roosteren, heerlijk! Ook de bonbons en de madeleines waren heel erg lekker.

Bij het betalen van de rekening bleek dat we het langoustinegerecht, inclusief de kaviaar, van Mike en Jim hadden gekregen, waarvoor natuurlijk mijn grote dank!

We babbelden nog even na met Mike en Carolien en het zal duidelijk zijn dat ik meer dan tevreden Rijnzicht verliet. Wat een enorm creatief en fijn restaurant! Naast de uitstekende en zeer creatieve en elegante keuken is ook de zwarte brigade erg goed, complimenten daarvoor. We keren snel weer terug!

 

2 gedachtes over "Rijnzicht in Doornenburg"

Nell Nijssen

Genoten van je culinaire verslag, Carla! Wat een bijzondere combi’s serveren ze in Rijnzicht en dat bedoel ik echt positief. Heerlijke bordjes om naar te kijken tezamen met jouw gedetailleerde beschrijvingen.
1 september , 2020 om 12:28 pm

Carla

Het was weer erg bijzonder bij Rijnzicht en geweldig lekker. Dank voor je reactie Nell.
1 september , 2020 om 12:58 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl