DSC09382
DSC09382

Aan de Zweth in Schipluiden

Op 21 september 2021 in Één ster, Favoriet, Zuid-Holland.

Op deze vrijdag 10 september reden we naar Schipluiden om eindelijk weer eens uitgebreid te lunchen bij Aan de Zweth. De ontvangst was uiterst vriendelijk en we kregen een fijne ronde tafel in het restaurant. Vrijwel direct kwam Joris zelf de aperitiefhapjes brengen. Links onder een hapje met een salsa van courgette, tuinkers en feta. En daarboven een blokje mousse gemaakt van zwezerik met een gelei waar in koffie zit en rechtsboven een krokantje van oude kaas, rolmops en Hollandaise mayonaise en tenslotte linksonder een krokantje met XO met tonijn, gedroogde tomaat en saffraanmayonaise.

Allemaal even smakelijk.

Nadat we de kaart uitgereikt gekregen hadden besloten we tot het menu Alliance Gastronomique, de zes-gangen uitvoering. 

Van de opvallend mooie wijnkaart kozen we een Stark Condé 2020, een fijne blend van mijn favoriete druiven.

De amuse werd gebracht en toegelicht door Lisa. Het was een cakeje van gezouten citroen, met paling en een vinaigrette met paling. Ook dit zag er prachtig uit en smaakte overeenkomstig.

Het eerste gerecht wat op tafel kwam was Noordzeekrab ‘21 Curry | kalfstartaar | Imperial kaviaar. Een gerecht in tweeën. In de krabbenkop een salade van de Noordzeekrab gecombineerd met kaviaar, rundertartaar en avocado en een gembervinaigrette. In het schaaltje een mousse van krab, waarop gelei van tomaat, ijs van zilveruitjes en een bouillon van curry.

Onnodig te zeggen dat een fantastisch gerecht was, het is tenslotte Joris’ signatuurgerecht.

Het tweede gerecht was tarbot met zilte groenten | crème van cantharellen | visjus met gember. Ook dit was bijzonder lekker. Perfect gebakken tarbot, cantharellencrème die zeer vol van smaak was en de visjus met slechts een kleine maar perfecte toets van gember maakte het volledig af.

Kreeft en ui. Verschillende bereidingen van ui | gegrilde kreeft | oude Remeker, dat was het volgende gerecht. Precies dat vonden we op het prachtige opgemaakte bord. Flink wat gegrilde kreeft lag op mooie bereidingen van ui, die - behalve de krokantjes van ui - in een mooie cirkel lagen. Aan tafel werd nog een bouillon van ui op het bord geschonken. Het kannetje bleef op tafel. Het gerecht werd afgemaakt door de geschaafde een oude Remeker. We waren helemaal tevreden.

We waren toe aan het hoofdgerecht Kobe Wagyu met erbij saus Pėrigord | artisjok á la Barigoule | Paolo aardappel. Daarbij schonk de voor ons nieuwe sommelier een Amarone della Valpolicella van Tenuta Sant’Antonio 2016. Op het bord een mooi stukje Wagyu afgedekt met piepkleine paddenstoelen en wat groene kruiden. Ernaast de klassieke artisjok en om het af te maken de sauce Pėrigord. Het aardappelschuim wat in een schattig apart schaaltje werd geserveerd was absoluut geen Paolo aardappel maar dat vond ik helemaal niet erg want deze versie was dusdanig licht en luchtig dat ik er wel veel meer van had gewild.

 

Het vijfde gerecht was ganzenlever gebakken | tomaat-framboos | PX | macadamia. Op het bord een klein stukje gebakken ganzenlever, een crumble van macadamia, tomaat en framboos, een saus van PX, schuim van PX en apart nog een framboos. De combinatie vond ik goed gevonden, echt des Joris.

Als prė-dessert kwam een shotje op tafel met daarin een mousse van tropisch fruit (ananas, papaja, banaan etc.) waarop een warme sabayon kwam van dragon. Het was de bedoeling dat we het in één keer opdronken.

Het dessert tenslotte was kers. Gemarineerde kersen | nougat | pandan rijst | soufflé van kersen. Een dessert in tweeën. Op het bord de gemarineerde kersen, die fantastisch lekker waren. Daarop schuim van pandan en limoen en een crème van nougatine lag er tussen. Werkelijk een heerlijk dessert! Zo ook was de soufflé perfect, zowel van smaak als van consistentie. Complimenten!

Nog waren we er niet. Bij de koffie kwamen nog lekkernijen, waaronder een amandeltaartje met honing, een chocolaatje met oa pistache en in een klompje huisgemaakte pepermunt, die gruwelijk lekker was.

 

Meer dan tevreden verlieten we Aan de Zweth. Tot snel hoop ik.

2 gedachtes over "Aan de Zweth in Schipluiden"

Robert Weges

Fijn dat jullie weer zo lekker genoten hebben!
22 september , 2021 om 08:00 am

Ad

Het krab gerecht lijkt me geweldig Carla. Ik denk dat jullie de " The Field Blend" hebben gedronken.
24 september , 2021 om 07:33 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl