DSC09382
DSC09382

De Burgemeester in Linschoten

Op 15 mei 2022 in Een ster, Utrecht, Favoriet.

We hadden wat te vieren, onder andere de 30e verjaardag van schoondochter en dat deden we dit keer bij De Burgemeester in Linschoten. Dat is een adres waar ik graag kom. De ontvangst was allerhartelijkst en we kregen in tegenstelling tot wat we gewend waren niet de ronde marmeren tafel in het restaurant - ik denk omdat we met 5 waren - maar in de serre. Die heeft als voordeel dat het er mooi licht is, maar als nadeel dat de zon bij het ondergaan direct in de ogen schijnt en dat is twee uur lang erg onprettig.

Op tafel stonden al twee stenen met daarin geklemd de bekende cracker met erbij een frisse dip met kruiden.

Bij het aperitief - champagne van Bollinger -  kwamen aperitiefhapjes.  De groene olijf met een vloeibare binnenkant die in een keer genuttigd moet worden; een krokant tarteletje met een crème van bloemkool met kaffir, parels van zeewier en erbij nog wat zeekraal; een krokant nestje van aardappel gevuld met een crème van witte soja waarop gemarineerde shii-take en poeder van gerookte ui en de parade werd afgesloten met een tarteletje met erop een compote van ananas met een mousse van gele curry verwerkt in een parel. Stuk voor stuk eetlustopwekkende hapjes die erg smaakvol waren.

De voor ons nieuwe sommelier kwam langs met het wijnboek en vertelde ons dat er geen arrangementen meer werden geschonken maar dat we onze keus uit de wijnkaart konden maken. Hij adviseerde om bij de eerste 4 gangen wit te drinken en daarna over te stappen op rood. Ik noem dit omdat ik het menu (natuurlijk) on line al had gelezen en me extra had verheugd op de kalfszwezerik. Ik legde op dat moment de link nog niet dat men zonder overleg het menu had gewijzigd en de kalfszwezerik was weggevallen. Nu kwam dat wel goed uiteindelijk maar het viel me wel wat rauw op mijn dak.

De eerste wijn kwam uit Tenerife, een blend van Viura en Malvasia een Trenzado 2019.

Zuurdesembrood kwam op tafel met licht gezouten boter en de maaltijd nam een aanvang.
Het eerste gerecht was tonijn - mierikswortel  - oester - dille. Gepresenteerd in een mooi gecraqueleerd bord/schaal werd de in blokjes gesneden tonijn geserveerd met een vleug mierikswortel en een dressing van limoen en dille. Heerlijk zilt en mooi in combinatie. Wel wat veel dressing waardoor het licht waterig werd. Erbij een waar kunststukje, een oester omgekeerd geserveerd op een steen die op -20 was bevroren. De oester was afgedekt met een mousse van bonito waarin ook wat kervel en venkel was verwerkt. Ik proefde ook nog iets van limoen maar dat werd niet toegelicht helaas. Deze oester was geweldig lekker en heel elegant.

Het tweede gerecht kwam in een wit rond schaaltje. Pulpo - basilicum - parmezaan - tomaat. Onder een laag van heel luchtig schuim van parmezaan troffen we op een bedje gebakken kropsla  met tomatensalsa mooie stukjes krokant gebakken pulpo aan. Ook dit gerechtje blonk uit de de volle smaak. 

Onze volgende wijn was een Les Marelles, Gilles Robin, Crozes Hermitage, een blend van Marsanne en Roussanne.

Het volgende gerecht was langoustine. In twee bereidingen. In het kommetje de warme bereiding van de langoustine gecombineerd met een saus van kerrie en mirin en een krokantje van zuurdesem. Op het torentje de koude bereiding, een tartelette gevuld met langoustine en furikake. Beide bereidingen vond ik erg smakelijk, waarbij de koude bereiding me extra opviel want dat was een ware smaakexplosie.

Anne kwam langs om een praatje te maken en vertelde dat Sander er niet was en opeens werd me een aantal dingen duidelijk. 

Het laatste visgerecht deze avond was tarbot - witte asperge - waterkers - paling. Op het bord de gebakken tarbot met haringkuit. Erbij witte asperges en paling en een olie van waterkers. Dit was zoals altijd een bijzonder smakelijk gerecht. Ik zeg zoals altijd omdat Sander weliswaar wisselt met de bijgerechten maar de basis is altijd tarbot en paling. Dit op uitdrukkelijke wens van zijn vaste bezoekers waaronder ik.

Als rode wijn hadden we gekozen voor een Tradition, Max Schell, Spättburgunder. Als hoofdgerecht had ik de kalfszwezerik - risotto  - citrus - dragon. Gelakte zwezerik geserveerd met risotto met een chutney en citrus en dragon. Ook dit was heel smakelijk maar wel wat weinig voor een hoofdgerecht want ik kon mijn zwezerik in een hap opeten.  De anderen hadden zich aan het menu gehouden en kregen de kwartel - morilles  - daslook - tuinboon. Ook een gerecht in tweeën, waarbij ik het geluk had het boutje van mijn schoondochter te krijgen. 

Toen kozen we eensgezind voor kaas in plaats van dessert en kwam de fantastische kaaswagen voorgereden. We kregen alle kaasjes toegelicht en maakten daarna onze keus. Erbij een frisse salade, krokant brood, jam van abrikoos, een compote van allerlei dingen, waaronder bruine suiker.

Hierna werd de fameuze dessertwagen voorgereden waaruit we ook onze keus maakten. Voor schoondochter was nog een leuk eenpersoons appeltaartje met een kaarsje erin en erbij een glaasje Amaretto, zeer attent! Nadat we onze espresso opgedronken hadden en de rekening hadden betaald verlieten we De Burgemeester. Tot snel weer!

2 gedachtes over "De Burgemeester in Linschoten "

Robert

Dat ziet er weer heerlijk uit!
15 mei , 2022 om 22:16 pm

Wilfried Van de Sande

Fijne beschrijvingen met een juist smaakgevoel.
28 juni , 2022 om 10:28 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl