DSC09382
DSC09382

Yano in Rotterdam

Op 9 mei 2023 in Rotterdam, Zuid-Holland.

Yano. Op donderdag 4 mei. Ik weet niet of dat de reden was dat we helemaal alleen in het restaurant waren, maar fijn vinden we dat wel want onverdeelde aandacht etc. De begroeting was heel vriendelijk, ze kende ons nog, zo vertelde ze later, van haar periode bij De Burgemeester. We begonnen met een glas champagne, hier van St. Marceaux en die beviel goed. Erbij drie aperitiefhapjes. Allereerst een krokantje van kippenhuid met een crème van eendenlever en pure chocolade, daarboven mousse van thom kai, Thaise kokossoep, gelei van chili en wat pinda en daar weer boven een (krokante) snijboon met kiwi en massala. Aardige hapjes.

De chef zelf bracht de amuse. Knoflook en ui. Hij legde uit dat het daarmee begint in de keuken en dat hij het leuk vond om daarmee te starten. Qua presentatie was het al prachtig, qua smaak was het heel goed. Heel elegant en afgewogen. Een schot in de roos!

Brood kwam op tafel (100% zuurdesem) met gezouten boter. De wijn werd ingeschonken. We hadden gekozen voor Lismore Estate Vineyards “The Age of Grace” Viognier, Cape South.

Het eerste gerecht kwam op tafel. Hamachi - Kimchi - Boekweit - Look. Op het bord in elkaar gevlochten stroken hamachi met ernaast en eronder gepofte boekweit. De knoflook was verwerkt in de aan tafel bijgeschonken daslook-saus waarin ook de kimchi zat. Verder heel veel kruiden en bloemetjes. Qua presentatie prachtig (op de foto komen de kleuren niet tot zijn recht) en qua smaak ook. Alweer heel elegant en vol van smaak.

Het tweede gerecht was Hollandse asperges - XO saus - Zeewier. Op het bord twee beetgare asperges met verschillende soorten zeewier, gepofte wilde rijst en de saus op basis van XO. In dit gerecht proefde ik ook duidelijk de half-Molukse afkomst van Yuri. Wederom een heel elegant en lekker gerecht.

Het volgende gerecht was Makreel - Boemboe - Aardappel - Djeroek Poeroet.  Het bord was een plaatje! Wat was namelijk het geval? Dit gerecht was gebaseerd op Ikan Pepesan, pittige makreel gepekeld, crème van boemboe (Indische kruidenpasta), bovenop wat kroepoek gemaakt van aardappel met toefjes van gel met citrus en goudsbloemen. De bouillon erbij is gemaakt van de koppen en de graten van de makreel en olie van djeroek poeroet. Ongelofelijk veel smaak had dit gerecht en bovendien was de presentatie weer heel bijzonder. 

We waren toe aan het volgende gerecht. Eendenlever - Lychee - Paarse wortel - Sakura. Een mooi stukje eendenlever kregen we met erbij verschillende bereidingen van lychee, zonnebloempitten. Verder op het bord structuren van paarse wortel en sakura (kersenbloesem). Een prachtig stukje eendenlever kregen we, voor mij iets te ver gegaard, maar dat is persoonlijk, met erbij de genoemde ingrediënten. Vooral de lychee en de sakura vond ik bijzonder smakelijk.

We waren toegekomen aan het hoofdgerecht. De sommeliére schonk daarbij een glas Brunel de la Gardine, Côtes du Rhône 2021. Het hoofdgerecht was Sukade - Enoki paddenstoelen - Ui. Bij Yano gebruiken ze het vlees van de lap maar dan zonder zeen. De runderen worden zo’n 300 dagen graan gevoerd waardoor ze mooi gemarmerd worden en dus als biefstuk geserveerd kunnen worden. De jus is van het vlees zelf gemaakt, de crème is gemaakt van gebakken ui, gebrande bosui erbij en enoki-paddenstoelen. Precies dat lag ook op het bord. Niets ten nadele van dit gerecht want het was goed uitgevoerd, maar zoals zo vaak een beetje saai.

Waarmee we toegekomen waren aan het dessert. Geitenyoghurt - Aardbei - Magnolia - Verveine. Mousse gemaakt van geitenyoghurt, structuren van aardbei, ijs van aardbei, sap van magnolia verrijkt met verveine. Daarbij de aanbeveling van om van boven naar beneden te eten om alle smaken te combineren. Dit was een verrassend fris en smakelijk dessert, heel erg lekker! 

Bij de espresso kwamen nog friandises en we namen laat in de middag afscheid van Yano. Zeker een adres om naar terug te keren.

 

0 gedachtes over "Yano in Rotterdam "

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl