DSC09382
DSC09382

De Ertepeller in Papendrecht

Op 8 december 2016 in Zuid-Holland.

Het nieuwe restaurant in Papendrecht, de Ertepeller, wilde ik graag eens bezoeken. Ik was benieuwd naar de kookkunsten van chef Arjan Kuipers, die in de keuken wordt geassisteerd door Jan Klein, de voormalig chef/eigenaar van sterrenrestaurant De Hermitage in Rijsoord. Ik zag dat Heerlijk.nl een aantrekkelijke aanbieding had en besloot daarvan gebruik te maken.

Op een zonnige dinsdag reden we dus via de pont bij Bergstoep naar Papendrecht, het is vanaf ons huis krap 20 minuten rijden naar het restaurant wat ook weleens prettig is. Het restaurant ligt op een prachtige lokatie, namelijk aan het Drierivierenpunt waar de Beneden Merwede, de Noord en de Oude Maas samenkomen. Behalve een restaurant is er ook een bistro en een wijnbar. Voor alle mogelijkheden en de diverse kaarten verwijs ik graag naar de mooie website. De naam van het restaurant is gekozen omdat Dordtenaren de Papendrechters vroeger ertepellers noemden, vanwege de erwtjes die er geteeld werden.

Het restaurant heeft net als de bistro een aparte ingang. Veel glas met goede zonwering gelukkig. Rustig ingericht met vaste vloerbedekking, gedekte tafels en prettig zittende stoelen met leuning. Leuk detail zijn de waterglazen. Die zijn in de bodem gekleurd, plat water is groen en bruisend is paars. Slim en mooi.

De ontvangst door gastheer Mark van den Berg was vriendelijk en we kregen een tafel bij het raam, zoals gevraagd. 

Water wilden we wel, plat en bruisend en een glas champagne werd voor ons ingeschonken. Van Geoffroy hier en die is prettig. De chef kwam direct met een eerste hapje aan tafel. En wat voor een hapje, de toon voor de middag is direct gezet, dit wordt genieten! Een platte oester met vel van melk, hangop, passievrucht en zilte kruidjes. Zeer smaakvol en een uitstekende combinatie.

Vervolgens krijgen we per persoon een ontveld kerstomaatje wat is gemarineerd in sake (heerlijk!) en een glaasje met gezouten en gezoete zonnebloempitten. Ook leuk.

Het flinke stuk kroepoek op basis van inktvis met wasabipoeder kan me ook bekoren, ondanks die vreemde chloorreactie die ik altijd heb als ik wasabi eet. Hier is de balans erg goed gevonden.

Intussen bekijken we de wijnkaart. Die is mooi en heeft behoorlijk vriendelijke prijzen. We kiezen een witte en een rode fles en zijn enorm verrast door het volgende hapje, ook door de chef zelf gebracht. 

Op een bordje wordt allereerst een partje limoen neergelegd. Als ik heel goed kijk, zie ik dat het limoenvlees is vervangen door een stevige gelei. Dat blijkt een gelei van gin en tonic te zijn. Op het partje komt allereerst een toefje crème fraiche en daarop komt dan een lepeltje kaviaar. Het geheel wordt afgewerkt met een kleurig bloemetje en het is de bedoeling om in een hap het ‘vruchtvlees’ op te eten. Wat we doen en dat geeft een leuke sensatie in de mond. Ook deze combinatie is weer erg lekker, heerlijk fris ook natuurlijk.

Brood van een plaatselijke bakker (wit met zeewier, bruin met paddestoelen) wordt uitgedeeld. Erbij Spaanse olijfolie, Maldon zout, gezouten boter en geitenboter. 

De witte wijn wordt ingeschonken. Een Saint-Péray, les Bialères 2014, een erg prettige wijn. 

Het eerste gerecht brengt de chef. In zo’n leuk schaaltje met een dekseltje. In het schaaltje flinterdun gesneden huisgerookte Oosterschelde paling met groene appel, sjalot, knolselderij, peer en krokantjes van brood. De paling heeft een heerlijke lichte rooksmaak. Leuk detail is dat op het moment dat de deksel van het schaaltje wordt gehaald de rook er nog uitkomt. De combinatie met de overige ingrediënten is ook erg lekker. Op het dekseltje vrijwel dezelfde ingrediënten, alleen is de paling niet gerookt en liggen er als extra nog zilte groenten, palingmousse en hangop bij. Ook treffen we een stronkje witlof aan wat verrassend is gevuld met waldorfsalade. 

Bij het volgende gerecht komt allereerst een schaal met spliterwten op tafel waarin flink wat truffels liggen. Op het bord wat voor ons komt te staan treffen we drie bereidingen van aardappel aan: crème, luchtige en krokante. Op de aardappelbereidingen een 62 graden eitje (gepocheerd), waterkers en doperwtjeskiempjes. Ter plekke wordt er een flinke hoeveelheid truffel over het gerecht geschaafd wat het werkelijk helemaal áf maakt. Het is een echt heerlijk gerecht, de aardappelbereidingen zijn perfect van consistentie en het eitje is uitstekend. De truffel heeft voldoende smaak en maakt het tot een heerlijk aards gerecht.

Het volgende gerecht bestaat uit gegrilde coquille met beurre blanc. De coquille is in plakken gesneden en daarna gegrild. Nog heerlijk rauw en sappig van binnen, precies zoals het hoort. De beurre blanc is geheel volgens de regels der kunst gemaakt en ik vermoed hier de hand van Jan Klein in te zien. In ieder geval is hij heerlijk. Erbij verder zoetzure koolrabi, balletjes van peer en gnocchi met verveine en wat blaadjes verveine. De peer past uitstekend bij de coquille en de verveine in de gnocchi is erg lekker, echt een prima idee en een mooie combinatie. 

Bij het hoofdgerecht besluiten we in plaats van nog een hele fles wijn een glas te nemen, die volgens de gastheer eigenlijk ook beter bij het gerecht past. Het wordt een glas les Plos, l’Esprit de Ventenac, Cabardès en die bevalt ons prima.

Voordat we het hoofdgerecht krijgen, krijgen we heerlijk klassiek een sorbet. Gepresenteerd in een glazen schaaltje krijgen we een sorbet van Siciliaanse citroen met eronder een gelei van viooltjes. Erbij een viooltje en wat zoutkorrels. Zeer verrassend van smaak, vooral de gelei. De sorbet is ook weer uitstekend in balans. 

Het hoofdgerecht van deze middag was wilde eend met een gekonfijt boutje met crème van knolselderij, gefermenteerde knoflook, pistache, bramen, uienschelpjes, biet, cèpes en een jus met onder andere soja. Zowel de eend als het boutje zijn heerlijk, perfect van cuisson. De andere ingrediënten passen er uitstekend bij en zijn stuk voor stuk erg lekker. De portie is wel aan de ruime kant, dus mijn bord gaat niet geheel leeg. Maar ook dit was weer een uitstekend gerecht. 

Het dessert is verrassend. Komkommer en aloë vera. Erbij hangop, sorbet van kafferlimoen en bronzen venkel. Aan tafel wordt er een soepje van komkommer op het bord geschonken. Tussen de schotsen van aloë vera liggen de hangop en de sorbet, afgewerkt met de bronzen venkel, die een zeer lichte anijstoets brengt. Een heerlijk fris dessert wat bepaald niet voor de hand ligt, maar zeer in de smaak viel bij me.

Bij de espresso komen nog allerlei snoeperijen. Op een stokje pure chocolade met zeezout met erop een groen erwtje van chocolade (leuk hoe de erwtjes overal in terugkomen hier!) en een kletskop met sinaasappel en sesam. Allebei erg lekker. Op een bordje perencake, chocolade met karamel en stroopwafel en een chocoladerotsje met pijnboompitjes. In een glaasje tenslotte mascarponemousse met koffie afgedekt met een granité van zwarte thee. Allemaal erg lekker!

Mark van den Berg was zo vriendelijk om ons een rondleiding door het hele gebouw te geven, zowel de bistro, de wijnbar als de keukens en de wijnkelder. Heel interessant en geweldig leuk om te zien allemaal. De smaakvolle inrichting viel me echt op. Nogmaals mijn vriendelijke dank daarvoor.

Na het betalen van de rekening kregen we nog heerlijke gezouten chocoladebonen mee voor thuis en bijzonder tevreden verlieten we De Ertepeller. Om vaak naar terug te keren, want hier wordt uitstekend gekookt en ook de zwarte brigade weet van wanten. Mijn complimenten!

2 gedachtes over "De Ertepeller in Papendrecht"

Robert

Dat ziet er prima uit!
8 december , 2016 om 16:02 pm

Carla

Was het ook Robert, werkelijk een aanrader!
8 december , 2016 om 16:05 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl