DSC09382
DSC09382

Het Gouden Kalf in Scheveningen

Op 22 oktober 2017 in favoriet, Den Haag, Zuid-Holland.

Na het ontbijt in Corona namen we afscheid van de meeste werkgroepleden, checkten uit en gingen wat culturele dingen doen. We zouden met vrienden (ook werkgroepleden) gaan lunchen bij Het Gouden Kalf, want daar had ik weer zo’n geweldig lekker 7-gangenmenu gespot. Elke maand een nieuw menu, zonder dat er doublures zijn met voorgaande menu’s, het is nogal wat! Op de website staat elke maand het nieuwe menu, een all-in-arrangement erbij is mogelijk. Deze maand kost het menu 33€, volgende maand geloof ik weer 29 of zelf 25.

Het regende pijpestelen, binnen was het gelukkig warm. Vreemd genoeg waren we een hele tijd de enige gasten. ‘s Avonds was het weer helemaal volgeboekt. Raar toch dat er zelfs op zondag nog steeds zo weinig geluncht wordt in Nederland.

We hadden de enige ronde tafel voor vier personen, prettig. Een aperitief wilden we wel, voor twee van ons een Cava die beviel en voor mij een gin/tonic, Hendricks deze keer. De andere tafelgenoot hield het zoals altijd bij bruisend water. Op tafel stond al een bakje met een kruiden aïoli, brood werd later uitgedeeld. Een karaf water voor mij is hier ook nooit een probleem.

Een der tafelgenoten houdt niet van wijnarrangementen dus we kozen uit de nog steeds erg mooie en zeer vriendelijk geprijsde wijnkaart wat flessen. Toevallig ook de witte wijn van de maand, een Domaine Sainte-Anne ‘Les Cellettes’, Cotes du Rhône. Een erg aangename blend van Roussanne, Marsanne and Viognier, die we doordronken.

Het eerste gerecht werd neergezet door de zeer kundige en vriendelijke maître-sommelier, van wie ik ook het complete menu uitgeschreven mee kreeg. Dungesneden gerookte bovenbil van Black Angus beef met een groentesalsa (formaat brunoise) van tomaat, paprika, rode ui, wortel, bleekselderij, venkel, komkommer, peterselie en bieslook. Erbij chips van schorseneren, geschaafde Pecorino, mizuna (een peperige Japanse sla), frisée en bietenbladsla. Het geheel werd omgeven door een dressing van rijstazijn, soja, yuzu en olijfolie. Een plaatje om te zien en geweldig lekker. Alle componenten pasten perfect bij elkaar en de dressing bracht geheel bij elkaar. Een uitstekend begin.

Het eerste tussengerecht was gerookte paling in een gelei van rode biet met crème van rode biet en huisgemaakte kalfsleverworst. Erbij croutons van volkorenbrood, balletjes van appel (Elstar), roodlof, bulls blad (paarse bietenbladsla en mini bietenblad. Ook dit gerecht kon me bijzonder bekoren. De combinatie paling/biet vond ik al erg bijzonder, maar met de heerlijke kalfsleverworst erbij smaakte het zeer apart, in positieve zin. Ik vond het bijzonder lekker. De appelballetjes brachten een ‘frisje’ en de croutons een bite. Weer een prima gerecht.

Ook het tweede tussengerecht was een schot in de roos. Gepresenteerd door de sous-chef, leuk! In de oven gegaarde koolvis met bloedworst en serranoham. Verder crème van zoete ui, een beurre blanc met truffelolie en op de vis wat krokante zoete ui. De koolvis was gerold in serranoham en tussen de ham en de vis lag een plak heerlijke bloedworst, die was meegebakken. De ham was fijn krokant en de vis was uitstekend van garing. De krokante zoete ui was heerlijk en paste er goed bij. Ook de beurre blanc vond ik lekker (ondanks de truffelolie, waar ik geen fan van ben) en de crème van zoete ui paste er prima bij.

Het volgende gerecht werd door de chef zelf gepresenteerd. Gepocheerde Zeeuwse creuse met een compote van sjalot, blokjes pastinaak en een aan tafel erbij geschonken soep van sjalottencrème. De zeer grote oester was gepocheerd in eigen vocht. De compote van sjalot was uitgebreid met een chutney van soja.

Ook dit gerecht vond ik erg lekker, weer een heel andere manier van het bereiden van een oester, leuk!

Het hoofdgerecht is deze maand eendenbout, gelakt en langzaam gegaard. Erbij cassoulet, hier van witte en zwarte bonen en linzen en eekhoorntjesbrood. Verder crème van spinazie en schuim van mierikswortel. De eendenbout was gemarineerd in honing en zwarte bonensaus. Het wordt saai, maar ook dit was weer een uitstekend gerecht. Heerlijk malse eendenbout, lekkere cassoulet en ook de andere bijgerechtjes vond ik erg lekker. Alles prima op smaak en goed bij elkaar passend.

Waarmee we bij het kaasgerecht waren. Voor mij altijd een hoogtepuntje, want telkens weer is het kaasgerechtje uiterst creatief en verrassend. Zo ook deze keer weer, want we kregen een beignet van Roquefort met compote van vijgen, fijngesneden venkel met limoenolie en komijncress. Ik kan hier kort over zijn: geweldig lekker! De beignet was aa de buitenkant prachtig krokant en de Roquefort binnenin was precies zoals ik hem graag eet. Roquefort is mijn favoriete blauwe kaas ook nog eens, althans de ‘natte’ versie. De vijgencompote paste er perfect bij, niet te zoet gelukkig en de combinatie venkel/vijg vond ik weer geweldig goed gevonden. Heerlijk dus.

Ook het dessert was een plaatje. Brownie met whisky, mousse van notencrème, gelei met pompoen, aceto balsamico en five spices. Verder chocolademousse, crème fraîche met er op een gekaramelliseerde walnoot, blokjes pompoen, crème van pompoen, notencrumble en roomijs van gezouten karamel en aceto balsamico. De cressjes waren Atsina en die smaken naar anijs. Alle onderdelen waren bijzonder smakelijk, ze pasten uitstekend bij elkaar en vormden een prachtige afsluiting van een heerlijke maaltijd.

De heren namen nog een goede espresso, waarbij een makaron met pistache kwam en diep tevreden verlieten we weer Het Gouden Kalf. Om vaak naar toe te gaan dus en dat doen we eigenlijk ook wel, want ik geloof dat dit onze vierde keer al was. 

5 gedachtes over "Het Gouden Kalf in Scheveningen"

John van Slooten

Een geweldig restaurant ! Helemaal eens met uw leuke recensie ! Zijn hier al meerdere keren geweest en nooit teleurgesteld. Vanavond gaan we weer....we verheugen ons er nu al op ! Met vriendelijke groet en veel succes met uw leuke site. John
11 februari , 2018 om 12:50 pm

Carla

Leuk! Heel veel plezier vanavond, het is natuurlijk weer geweldig lekker allemaal!
11 februari , 2018 om 19:51 pm

John van Slooten

Het was weer heerlijk ! Enorm genoten van het heerlijke zeven-gangen menu ! Mvg John
11 februari , 2018 om 22:30 pm

Carla

Leuk! Dank dat u het nog even laat weten.
12 februari , 2018 om 10:02 am

pim

Heerlijk dineren lijkt me dit. Bijzonder dat je een zevengangenmenu kan krijgen voor rond de 30 euro. Die dungesneden bil van de black angus lijkt me voortreffelijk. http://www.thuysinschelluinen.nl/restaurant
3 december , 2018 om 09:08 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl