DSC09382
DSC09382

Da Vinci in Maasbracht - 1e bezoek

Op 29 januari 2006 in één ster, Limburg.

gemaakt op 25-JUL-02

Da Vinci..Op 21 juli 2002. Een tip van Paul, want Da Vinci is het enige sterrenrestaurant in Nederland wat op zondag geopend is en dat wist hij natuurlijk zomaar te vertellen. Wij gingen dat weekend naar Kassel omdat daar de Documenta weer is (elke 5 jaar is er een Documenta) en op de terugweg vonden we het een leuk idee om lekker te gaan dineren samen. Dat is gelukt !
De Documenta, mijn vorige bezoek eraan is inmiddels 15 jaar geleden, viel me wat tegen. Veel videokunst, erg veel foto's, het een wat interessanter dan het andere, weinig schilderijen en sculpturen, maar dat zal een teken des tijds zijn. Toen ik Bert eventjes sprak over de Documenta hadden we het over die ene van 15 jaar geleden en ik vertelde dat ik de schilderijen van Gerhard Richter toen zo prachtig vond...even stil aan de andere kant en toen de vraag: 'die groene...?' Ja, die groene ! Grappig !
Da Vinci echter, in Maasbracht, aan de haven. Een modern gebouw, half rond aan de voorkant, erg veel glas, mooie zonwering, die ook nodig was want de avondzon zakte weliswaar heel prachtig in de Maas, maar scheen door al dat glas ook precies in je gezicht...
Een wat kleine entree, een wat kleine vide, waar je je aperitief gebruikt, zeker niet onprettig. We werden ontvangen door Petro Kools, allemaal heel plezierig, losjes bijna, heel vriendelijk !
We namen een aperitiefje, een glaasje witte wijn, we moesten nog wel terug naar Bergambacht tenslotte.... Dat glaasje wijn was een Sauvignon Blanc, Neil Ellis 2001, in orde dus. Een schaaltje met lekkere zwarte olijven erbij en de officiele amuse bestond uit een mousse van kalfszwezerik met rode portgelei, die geweldig lekker was (zo'n piepklein vierkantje was het natuurlijk, wat ernstig doet verlangen naar meer), een korstdeegstengel met kerrie en parmezaanse kaas, die gewoon was, je krijgt bijna overal een korstdeegstengel die naar het een of ander smaakt tegenwoordig tenslotte (alhoewel de korstdeegstengel later deze week bij de Beukenhof toch duidelijk van een andere kwaliteit was...) en een koude aardappelsoep met crouton en gerookt spek, ook gewoon heel erg lekker. Genieten dus al !

Onderwijl bekeken we de kaart, maar we wisten natuurlijk allang dat we voor Margo's Meesterlijk Menu van 6 gangen zouden gaan. Toch leuk om de kaart lekker uitgebreid te bestuderen, zeker hier, er staan mooie dingen op ! Ook de wijnkaart, die ik erg mooi vond, uitgebreid bekeken, maar bij een 6 gangenmenu nemen we steeds vaker een wijnarrangement en besloten dat ook deze avond te doen.

Handenwringend en lekkerbekkend aten we nog wat olijfjes, niet veel natuurlijk, want inmiddels wisten we welke lekkernijen we tegemoet konden zien....
We konden aan tafel, kregen we al vrij snel te horen. We daalden dus af, kregen een prettig rond tafeltje in het helemaal gevulde restaurant. Het is er niet groot, zeker niet, vrij vol, maar heel erg gezellig. Dat viel me met name op, sterrenrestaurants zijn vaak wat gedempt, hier was een geroezemoes, het was er ook ietsje te warm, maar dat geeft er allemaal niet. De sfeer is er dusdanig dat het er gewoon heel prettig is.

De eerste gang, een carpaccio van langoustine met kaviaarroom, werd gebracht. Carpaccio van langoustine dus, erop wat friseesla en wat rucola, daarop een gebakken kwarteleitje en erom heen de kaviaarroom. Heerlijk, heerlijk. Leuk ook om het gebakken eitje terug te zien. Ik heb laatst ergens geluncht waar ik ook een gerecht met een gebakken eitje (geen kwarteleitje, maar zo'n lichtgroen ei van AH ;-)) kreeg, leuk om het te herkennen in een iets andere vorm.
Hierbij werd een Viognier Cante Pedrix 2000 geschonken. Het viel me bij deze eerste gang al op hoe er bij Da Vinci wordt doorgeschonken. Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt bij wijnarrangementen.

De volgende gang was een Canadese kreeft met coquille en notensla. Dit gerecht vond ik de topper van deze avond. De kreeft was perfect, er zat een sausje bij, waarvan ik even ben vergeten wat er precies allemaal in zat, maar die combineerde buitengewoon met de kreeft en met de coquille, absoluut genieten was dit. Hierbij werd een Sauvignon, Semillon Tyrell 1998 geschonken, een uitstekende wijn, ik kende hem niet...

Zoals wellicht bekend serveert de kokkin, Margo Reuten, tenminste een gang zelf per tafel. Ik had haar dus al eens rond zien wandelen met prachtige borden in haar handen. Ik ben er zelf geen grote voorstander van dat een kok zich aan je tafel komt melden, sommigen stellen dat zeer op prijs. Van mij mag het best, maar ik vind het geen voorwaarde. Ook nu viel me op hoe gemoedelijk, bijna vriendschappelijk, de algehele sfeer in dit restaurant is, heel prettig.

Onze derde gang, de tarbot met zomertruffel op een knolselderijmousseline, diende zich aan. Werkelijk prachtig. De tarbot was mooi gebakken, de plakjes zomertruffel, waar ik zo dol op ben sinds ons bezoek aan Umbrie ruim 20 jaar geleden lagen er prachtig en konden we mooi laten smelten in de jus en de knolselderijmousseline (Constant is enigszins allergisch voor knolselderij) was mooi zacht van smaak. Wederom grote klasse ! Hierbij werd een "S" (want je mag het geen Sporen meer noemen werd ons verteld....) de Hugel 1995 geschonken. Die Sporen is vroeger een van onze favoriete witte wijnen geweest, maar omdat ie zo slecht verkrijgbaar is, verdween hij wat uit ons zicht. Erg leuk dus om hem hier weer eens te proeven !
De toelichting bij de wijnen overigens was uitstekend, leuke verhalen erbij, vriendelijke toelichtinkjes over waarom juist die wijn bij dat gerecht, ik was onder de indruk.

Inmiddels kwam het hoofdgerecht, een gebraden Bresse Duif met Vijg en Gebakken ganzenlever, eraan. Tja, om stil van te worden. De duif, een van onze favoriete gerechten en zeker een Bresseduif, was prachtig, werkelijk perfect. De ganzenlever was mooi krokant van buiten en zacht van binnen, wat moet ik er nog meer over vertellen....
Hierbij schonk men een Dolcetto Einaud 1998. Ook deze wijn kende ik niet, ik ken eigenlijk bedroevend weinig wijnen viel me op....maar hij combineerde prachtig.

Het klein kaasplateau met notenbrood was de volgende gang en ook dit zag er prachtig uit. 6 mooie stukjes kaas, mooi van temperatuur, mooi van structuur, gewoon heel erg lekker. Op een vraag mijnerzijds, want er zat een vacherin van geit bij en die kende ik niet, waar zij hun kazen kopen, kreeg ik direct heel vriendelijk het adres van kaashandel van Tricht in Antwerpen, wiens naam ik wel ken.
Constant dronk hier de rode wijn van het hoofdgerecht bij, ik had een glaasje 10 years Taylors erbij.

Het dessert was een Gratin van zomerfruit met Vanille-ijs. Nu komt er nog een recensie van Sjok aan van een restaurantje in l'Epine, Aux Armes de Champagne...een prachtige herinnering voor mij en ik ga er zeker oud worden ;-), maar daar heb ik voor de eerste maal een gratin op deze manier gegeten en zoals alles daar was hij zeer machtig, maar geweldig lekker. De gratin van Da Vinci was perfect, mooi van smaak, niet te zwaar, een mooie afsluiting ! Hierbij een Chateau Bugat, Sainte Crox du mat 1995. Een dessertwijn die ik ook al niet kende, niet zo zoet als andere dessertwijnen en aan de lichte kant.

Toen nog een wat goeie espressootjes met lekkernijen en we waren diep tevreden. Nog een leuk gesprekje met Margo Reuten over een foto van haar, die, zoals ze vertelde, door en voor het tijdschrift Nouveau gemaakt was. Een sessie die wel 4 uur geduurd had, waar we hartelijk om moesten lachen toen ze het vertelde. Wel blijkt het zo te zijn, dat veel mensen die foto in dat tijdschrift gezien hebben en op basis daarvan het restaurant bezoeken....

Samenvattend vond ik dit een topavond, prachtige gerechten, heel vriendelijk personeel, mooie wijnen (veel ook...), een omweg waard..Gisteren, toen we dineerden bij De Beukenhof en we wat gingen vergelijken zo her en der vonden we eigenlijk allebei dat Da Vinci wel in aanmerking komt voor twee sterren. Ook vonden we toen dat we heel snel naar Beluga moeten, eens zelf zien hoe het daar is.

0 gedachtes over "Da Vinci in Maasbracht - 1e bezoek"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl