DSC09382
DSC09382

Jérôme Brochot in Montceau-les-Mines (hotel le France)

Op 28 juli 2012 in één ster, Frankrijk.

Om onze vrienden te bedanken voor het heerlijke verblijf bij hen in de Bourgogne hadden we bedacht met zijn vieren te gaan lunchen in Montceau-les-Mines, bij Jérôme Brochot in hotel Le France (de eigen website ligt eruit, zodra hij het weer doet zal ik het aanpassen). Sinds 2005 een ster, maar in Frankrijk zegt dat wat mij betreft niet heel veel, dus had ik eerst een aantal websites bekeken en deze leek me wel iets. De rit ernaar toe ging door het prachtige Bourgondische landschap, een uitje op zich al, parkeren is geen enkel probleem, voor het restaurant ligt een gigantisch parkeerterrein waar op zondag geen kip is verder.

De ontvangst was vriendelijk en we kregen een fijne ronde tafel in het redelijk kleine restaurant. We besloten allemaal tot het aperitief maison: Crémant de Bourgogne, Armagnac en Crème de Cassis. In een hele fijne dosering, zodat het een erg prettig en fris aperitief werd, leuk!

Erbij vier amuses op een rijtje. Links een millefeuille met kaas en een eidooier, waardoor het saus Mornay wordt: erg lekker. Ernaast een soort hamburger van een mooie mousse met erop een slak in tempura: bijzonder lekker. Daarnaast een soort tompoes met zalm: heerlijk fris en tot slot een stukje zeer klassieke Jambon persillé ook al erg lekker. Een mooi begin wat flinke verwachtingen bij me opriep.

Brood werd ons aangeboden, een hele wagen vol hier. Diverse soorten fijn vers brood, hoewel sommigen van ons de brokken wel erg groot vonden (dat waren ze dan ook). De wijnkaart is hier mooi en zeer betaalbaar, zoals zo vaak in Frankrijk (en ook België). Waarom wijnen in Nederland nog steeds 4 of nog veel meer keren over de kop moeten is me een raadsel... We besloten tot een fijne Saint Romain, 2008, Pascal Marchand en die voldeed volledig aan de verwachtingen. We besloten tot het menu Couleurs et Parfums.

Het eerste voorafje verscheen, een soort signature-dish van de zeer jonge chef. Variëteiten van tomaten en aromatische kruiden. Maar liefst 10 verschillende plakjes al dan niet gemarineerde tomaat kregen we, met erbij 7 verschillende kruiden en kruiderijen en ik vond het heerlijk. Heerlijk licht, fijn van smaak en gewoon een heel prettig begin. We vervolgden met de voorgerechten.

Voor beide dames de Escargots de Bourgogne en karper. Twee bereidingen van slakken kregen we. En wat voor slakken zeg. Tijden geleden dat ik zulke malse, absoluut niet taaie, slakken heb gegeten. En groot, ongelofelijk gewoon. Maar bijzonder lekker. De eerste bereiding lag op het bord. Drie bitterballen gevuld met slakken, champignons en boter, die bijzonder lekker waren. Erbij een kleine salade van kruiden met flinterdun gefrituurde uiringetjes, die erg hoog op smaak waren, een soldaatje, een krokant flintertje van Lardo di Collonata (erg zout) en daaronder een cilinder van mousse van karper. Een erg lekker gerecht. In een schaaltje erbij de tweede bereiding. In een bouillon getrokken van groenten en kruiden gegaarde slakjes met crme van brandnetel erdoor. Ook al ontzettend lekker. Heel fijntjes van smaak.

Beide heren hadden gekozen voor de Homard Breton. Kreeft op lage temperatuur gegaard en op smaak gebracht met peper uit Malabar. (Malabar is de basis van waar alle peperplanten zijn gekomen). Mooie stukken kreeft kregen ze, uiteraard perfect van garing. Erbij in het bord jonge krokante groentjes en kruiden en een consommé van kreeft. In een glas nog een gazpacho van oranje tomaten van Sicilië met als basis dezelfde consommé van kreeft als in het bord wat volgens echtgenoot een mooi fris geheel opleverde. Beide heren waren volgens mij erg tevreden over hun gerecht. Bij het hoofdgerecht liepen de wegen weer uiteen, wat prettig is, want dan kan alles beschreven worden tenslotte.

Voor de andere dame een visje (houting of marene)uit het Meer van Genève. Een flinke filet, op lage temperatuur gegaard en gebruind in boter. Erbij saus van wortel met saffraan, mousse van wortel, een bitterbal gevuld met kaas, asperges, artisjok en zoete krokante aardappel. Volgens mij was ze zeer tevreden over haar gerecht. Het zag er ook mooi uit.

Voor de andere drie de duif. Een halve duif, gevuld met ganzenlever en op lage temperatuur gegaard. Erbij gereduceerde jus met jenever, gekonfijte aardappeltjes uit Noirmoutier en cantharellen uit de Morvan. Verder nog wat erwtjes en tuinboontjes en wat lever en spek en ook wij waren weer erg tevreden. Bij de kaas wilden de drie tafelgenoten wel een glaasje rode wijn. Dat werd een Maranges 1e Cru La Fussière, Roger Belland. Een typische Santenay die hen alledrie beviel. Ikzelf wilde natuurlijk graag een fijne witte wijn en ik kreeg een glas Chorey-ls-Beaune, les Confrelins, Domaine Arnoux 2010. Een zeer plezierige wijn, die prima ging bij de schitterende kaasjes.

De kaaswagen is hier erg mooi. Veel keus en perfect geaffineerd. We kregen een korte rondgang langs de diverse soorten, eigenlijk iets te snel, want er zaten best veel kaasjes bij die ik helemaal niet kende (des te leuker altijd) en we maakten alle vier onze keuze.

Als garnituur kon je nog kiezen voor wat noten, rozijnen of confiture en we kregen allemaal een mooi bordje met kaasjes. Als dessert koos de andere dame voor de smaken van cacao met kruiden en kruidkoek. Ze kreeg een millefeuille van kruidkoek gevuld met cacaopunch en ganache van chocolade en erbij appelbolletjes gegaard in gezouten boter met karamel. Op de millefeuille nog een bolletje ijs, waarvan de smaak me is ontschoten.

Wederom tevredenheid aan de overkant van de tafel. De drie anderen kregen amandel en frambozen met anijs van Flavigny. Op een nogal zwaar ijzeren bord een staande tompoes van romige biscuit met framboosjes op smaak gebracht, gevuld met met amandelmousse.

Erbij wat framboosjes met een coulis van anijs, een makaron van en met framboos en nog een plakje cake met amandel met erop ijs van anijs. Een fijn fris dessertje, niet te zwaar, dus prima. Tegelijkertijd met het dessert kregen we de friandises al. Ik blijf dat toch een rare gewoonte vinden in Frankrijk.

De espresso die we nog graag wilden was uitstekend en na het betalen van de rekening werden we uitgeleide gedaan door de jonge chef. Een adresje om te onthouden. Hier wordt vernieuwend en licht gekookt. We namen afscheid van onze vrienden, zij gingen terug naar hun fantastische huis en wij gingen en route op weg naar huis.

1 gedachtes over "Jérôme Brochot in Montceau-les-Mines (hotel le France)"

Anonymous

Dat is een mooi verslag van een mooie maaltijd! En dat voor een jonge chef, mooi gedaan. (In die streken was ik ook wel eens, maar toen at ik in een van de dichtbij gelegen bib's.)Wij aten trouwens op de heenweg bij Le St-James** in Bouiliac: ook zeer aan te raden en met een lunchprijs van 47 inclusief wijn en koffie werkelijk onverslaanbaar in die klasse.PB
30 juli , 2012 om 10:47 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl