DSC09382
DSC09382

't Nonnetje in Harderwijk

Op 29 mei 2013 in één ster, Gelderland.

We zouden weer eens een nachtje in de omgeving van Groningen doorbrengen, een restaurant voor de avond was al gereserveerd en op donderdag dacht ik opeens we komen natuurlijk langs Harderwijk!. Ook echtgenoot wilde wel, dus ik reserveerde snel een lunch bij 't Nonnetje. Ideaal toch dat ze op zaterdagmiddag lekker open zijn! We zouden het rustig aan doen, want twee maaltijden op een dag, dat moet je plannen ;-).
De valetparking werkte weer prima en we kregen - zoals gevraagd - een tafel in het restaurant. P1060208De serre is wel leuk, maar aan de krappe kant en de vloer wiebelt en daar heb ik een hekel aan. We konden op deze manier ook rustig rondkijken in het kleine, maar fijne restaurant.
Een aperitiefje wilden we wel, een glas Cava werd dat. Van Serra, voorheen Cristalino. Een - zoals wel vaker - erg prettige Cava.
Erbij een koude amuse. P1060209In een eitje asperge à la Flamande, wat hier betekent dat er onderin het eitje gelei van asperge zat, in het midden het bekende garnituur bij asperges met wat kruiden en bovenop mooi schuim van asperge. Ik vond het een zeer smakelijke amuse.
De uitstekende bedienende jongeman gaf ons de kaarten. Het menu Verleiding en het menu Alliance . Ik zie nu dat het menu Verleiding eigenlijk alleen buiten het weekend geserveerd wordt, vriendelijk dus dat men ons dat aanbood. Het menu Alliance is te krijgen in 4, 5 of 6-gangenuitvoering. Vier gangen wilden we wel. Ik vroeg nog eventjes of dat geweldig lekkere dessert met gezouten karamel eventueel te krijgen was, maar nee, dus toen besloten we - en wederom vond ik dat geweldig vriendelijk en flexibel - tot vier gangen van het Alliancemenu en dat zou dan zonder hoofdgerecht en zonder dessert moeten wat ons betrof en dat was gelukkig mogelijk.
De wijnkaart is hier mooi. Redelijk uitgebreid maar niet zo uitgebreid dat je door de bomen het bos niet meer ziet en naar mijn idee vriendelijk geprijsd. Nu had ik op mijn wijncursus iets meer dan ik al wist geleerd over Elzaswijnen, met name over Riesling en ik zag een fantastische Trittenheimer Apotheke ***, Riesling, Ansgar Clsserath Mosel Duitsland op de kaart en die moest het dus worden.
Water kwam, plat en bruisend, brood, dus we konden beginnen.
Eerst kregen we nog een warme amuse. P1060213In een leuk potje een ravioli van spinazie gevuld met geitenkaas met erbij verjus van witte druiven, gepofte paprika, diverse cressjes en amandelolie. Erg, erg lekker vond ik dit. Een perfecte (lees mooi dun deeg) ravioli met mooie geitenkaas en alle andere smaakjes pasten mooi bij elkaar.
De wijn werd ingeschonken en die was ronduit fantastisch! We zijn weer helemaal om wat betreft de Elzaswijnen, want dat akelige restzoetje wat ze jaren en jaren geleden hadden is gelukkig helemaal weg.
Het eerste gerecht was steak tartare/Zeeuwse oester/sjalot/zilte zeegroentjes en dat was een absoluut schot in de roos.P1060214 Heerlijk rundvlees, voor mij net iets te nat aangemaakt, maar dat is persoonlijk, fantastisch van smaak. Erop avruga, haringkuit, heerlijke oesters, zelfgeplukte kruidjes en bloemetjes uit de omgeving zoals de zeer enthousiaste kok vertelde toen hij de borden neerzette, zeekraal, krokante uiringetjes en een fantastische dressing. Echt heel erg lekker!
Het tweede gerecht was kabeljauw/groentjes/wang/Savora mosterd.P1060215 Een mooi stuk gestoomde kabeljauw kregen we, ingestoken met diverse schitterende beetgare groentjes. Erbij een bitterbal met ragout van de wangetjes van de kabeljauw, crème van pompoen en sinaasappel, quinoa, gepofte rijst tussen de ingestoken groentjes en aan tafel geschonken saus op basis van Savora-mosterd. Alweer een mooi gerecht. Mooi klaargemaakt en mooie smaken bij elkaar.
Het derde gerecht was coquille/bloemkool/hazelnoot/appel. Alweer een erg mooi bord, waarbij de kok aan tafel een eigen vinding erover raspte: gepekeld en gedroogd koraal (corail) van de coquille.P1060216 Op het bord verder een mooie grote noot van coquille die uitstekend gebakken was, rauwe, aangemaakte coquille, diverse bloemkoolsoorten die gebakken, gestoomd en in crème verwerkt waren, appel, hazelnootjes en wat beurre noisette. Tja, alweer een erg mooi gerecht. Ik kreeg zo langzamerhand het idee dat we wat extra verwend werden omdat we volgens de regels der kunst niet echt een hoofdgerecht hadden. Wat natuurlijk weer heel attent en vriendelijk is.
Het laatste gerecht was het gerecht waar ik het meest nieuwsgierig naar was. Buikspek/inktvis/tamarinde/Thaise curry.
P1060217Een werkelijk schitterend bord kregen waar in een halve cirkel heerlijk buikspek lag, schitterende gebrande inktvis, geleitjes van tamarinde, diverse radijsjes en diverse groentjes en de chef kwam aan tafel zijn saus op basis van Thaise groene curry bijschenken en vertelde dat hij die ontwikkeld had in de periode dat hij nog bij Braakhekke werkte. Leuke details vind ik dat. Het geestige vond ik ook dat je op de een of andere manier - maar ik kan het me verbeelden natuurlijk - kon proeven dat het een al wat oudere saus is, omdat het vetgehalte hoger is dan momenteel gebruikelijk is. En daar heb ik helemaal niets op tegen. Ook dit vond ik een fantastisch gerecht. Mooi uitgevoerd ook!P1060220
We sloten af met goede espresso waarbij nog wat huisgemaakte (op eentje na dan ;-)) snoepjes kwamen en erg tevreden vervolgden we onze reis naar Groningen. Het was weer een enorm genoegen bij 't Nonnetje te eten en ook dit adres houden we er zeker in.

3 gedachtes over "'t Nonnetje in Harderwijk"

Sophie Evertse

Wat een prachtige plaatjes van gerechten, ik kan me voorstellen dat het een waar genoegen was! Vind het persoonlijk ook een erg leuk restaurant, met enthousiaste bediening en chef-kok.
29 mei , 2013 om 18:52 pm

gisele

Om te water tanden.
29 mei , 2013 om 20:03 pm

PB

Dat ziet er allemaal weer fraai en lekker uit! Het valt me wel op dat de opmaak in halve cirkels inmiddels standaard lijkt te worden in de sterrenzaken (volgens mij zag ik dat alweer meer dan een jaar geleden in Oud Sluis).
3 juni , 2013 om 17:53 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl