DSC09382
DSC09382

Het Gebaar in Antwerpen

Op 16 oktober 2013 in Antwerpen, één ster, België, favoriet.

Op deze 11e oktober zou ik met een aantal mensen van een forum waar ik kom gaan lunchen. Eerst zouden we naar Breda gaan, maar zoals gewoonlijk werd het het verhaal van de tien kleine negertjes en bleven we met zijn drietjes over. Eén van ons wilde dolgraag eens naar Het Gebaar en zoals bekend is dat een van mijn grote favorieten, dus geen punt, Het Gebaar zou het worden. Onze Belgische tafelgenote zouden we in het restaurant ontmoeten en ik zou de andere tafelgenote oppikken, zodat we samen richting het Antwerpse zouden rijden.
Ole was zo vriendelijk om aan te bieden ons te rijden, hij moest onder andere wat boodschappen doen. Een aanbod wat ik zeer graag aannam, zo kon ik tenslotte een wijntje drinken.DSC00685
In mijn planning had ik rekening gehouden met parkeer- en looptijd, dus uiteindelijk waren we bijna een half uur te vroeg bij het restaurant. Ole zette ons af en wij wandelden binnen. Een zeer hartelijke ontvangst kregen we en we kozen een mooie ruime tafel in het voorste gedeelte van het restaurant. We besloten om toch maar vast een aperitief te nemen, allebei kozen we voor die heerlijke Mojito op de wijze van Het Gebaar. DSC00686Erbij alvast een schaaltje met de bekende knabbels. Roger kwam ons even gedag zeggen en even bijpraten, jeetje wat was hij druk geweest en eigenlijk nog steeds. Met allemaal geweldig leuke en interessante dingen, uren kan ik luisteren naar zijn verhalen, zo enthousiast en zo bescheiden altijd!
Inmiddels arriveerde onze Vlaamse tafelgenote en ook zij koos voor de Mojito. We hadden natuurlijk van alles te bepraten en de tijd vloog om.
Water wilden we wel en Agnes - een topwijnkenner - koos de wijn voor deze lunch. Het werd een Gramona Gessami, Penedès. In eerste instantie was ik bang dat hij te zoet voor me zou zijn, maar het tegendeel was waar. Een fijne wijn, een erg mooie blend, een soort oerwijn, want je proeft dus echt druif. Leuk.
We hadden enige moeite om te kiezen welk gerecht en welk dessert we wilden (zoals bekend kies je hier direct je dessert in verband met de tijd die het kost om het te maken).
Na het bekende broodplankje verscheen er een amuse. DSC00695In het bekende (ja sorry) glaasje, Roger had het al een beetje verklapt, want hij was pas in Bangkok geweest, vlees van een gekonfijt eendenboutje met crème van erwt en groentjes op zijn Thais. Een absoluut heerlijk hapje, de smaken mooi in balans en dat geldt ook voor de texturen. Een mooi begin dus.
Na enige tijd kwam er een verrassing uit de keuken. Moesten we even proeven van Roger, waarschijnlijk zou hij het de komende week al op de kaart zetten.DSC00697
Een schitterend bord kregen we met in het midden flink wat gestoofde ossenstaart, aardappelmousseline met een vleugje vanille, truffeljus, truffelschuim en vers geschaafde truffel en op de rand van het bord licht gefrituurde herfstgroentjes met kruim van mout. Dit was wel zo ongelofelijk lekker, dat ik van plan was om direct te reserveren als het gerecht op de kaart staat. Fantastisch zachte ossenstaart, perfecte aardappelmousseline, heerlijk op smaak met die vleug vanille, die je heel zacht op de achtergrond proefde, de truffeljus en het -schuim past er ook perfect bij en de geschaafde truffel is natuurlijk leuk. De groentjes vond ik zo mogelijk nog lekkerder. Heerlijk licht, erg mooi van smaak, keurig nagezouten, perfect dus. Het wordt vast een topper!
Na weer wat tijd kwamen onze hoofdgerechten.DSC00699 Agnes had gekozen voor het speenvarken. Krokant gebakken speenvarken met gelakte varkenswangetjes. Erbij gestoofde prei, gekarameliseerde appeltjes en gemarineerde groenten. Dit alles verfijnd met toetsen van pickles en curry.
Op een bedje van waarschijnlijk parelgort lagen eerst de wangetjes met erop het perfect krokante speenvarken. Eromheen de torentjes van prei en appeltjes en de gemarineerde groenten. Her en der een toets pickles en curry en volgens mij was Agnes meer dan tevreden.
Myriam en ik waren eensgezind in onze keus voor kalfsvlees. DSC00700Gebakken kalfsvlees, ravioli met langoustine, flan van garnalen, jus van ganzenlever en afgewerkt met seizoensgroenten.
Wij kregen een mooi bord met twee grote stukken perfect klaargemaakt kalfsvlees. Eromheen allereerst zoals men in Vlaanderen het noemt, een vogelnestje. Een balletje gehakt met een eitje erin. Het eigeel zoals het hoort nog lopend. Lekker, want het gehakt was licht krokant en daar hou ik van. Verder heerlijke groentjes, veelal licht gekarameliseerd en twee hele fijne krullen van gefrituurde aardappel. Op een van de stukken kalfsvlees (het waren echt behoorlijk grote stukken) lag de raviolo met langoustine en die was heel erg lekker. De pasta mooi dun, doorzichtig en de smaak van de mooie zoete langoustine kwam mooi naar voren. Erop de flan van garnalen, die qua smaak goed was, maar qua textuur niet mijn voorkeur heeft. Ik vond hem persoonlijk ietsje te lillerig, hij mag wat steviger dus. Verder troffen we denk ik als verrassing nog een stukje gebakken ganzenlever aan in de heerlijke jus en we waren diep tevreden. En een beetje vol, dus we vroegen of het dessert wat later kon komen, zodat we wat ruimte konden krijgen. Dat was geen probleem.
Na een fijne pauze kwamen onze desserts. We waren zeer eensgezind geweest en hadden alle drie gekozen voor Celebration 20.DSC00702 Ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van Het Gebaar heeft Roger een feestelijk dessert ontwikkeld. Het is samengesteld met Roger zijn favoriete smaken en bereidingen; framboos, yoghurt, aardbei, basilicum, violet, cassis en melkchocolade.
Erbij namen we een glaasje van de wijn die werd aangeraden: een Apasionado de Jos Pariente dulce 2011, DO Rueda. Een dessertwijn van 100% sauvignon blanc. Opmerkelijk en erg lekker. Mooi fris ook.
Het dessert was wonderschoon om te zien. Alle genoemde smaken troffen we aan, het mooist was de bal van heel dun suikerwerk, die als je hem open tikte uitliep met een heerlijke vulling van framboos. Een heerlijk fris, kunstig, lekker en bijzonder mooi dessert.
We sloten af met cappuccino, koffie en espresso en kregen alledrie zo'n schattig plateautje met twee koekjes, op een schoteltje die schattige suikerklontjes en in een glaasje die heerlijke slagroom met een beetje likeur.DSC00707 Ik kreeg er nog een glaasje water bij vanwege de espresso.
Geheel voldaan en heel erg tevreden verlieten we Het Gebaar. Wat een fijn restaurant is het toch. Om heel vaak te bezoeken!

2 gedachtes over "Het Gebaar in Antwerpen"

restaurantrecensiesvancarla

Zeker al een tijdje geleden dan?
16 oktober , 2013 om 11:09 am

Anne

Ging beter dan in Zwolle zo te lezen.
16 oktober , 2013 om 16:37 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl