DSC09382
DSC09382

Aan de Zweth in Schipluiden

Op 23 december 2016 in één ster, favoriet, Rotterdam, Zuid-Holland.

Omdat deze decembermaand extra druk was, onder andere vanwege het aanstaande huwelijk van onze oudste zoon begin 2017 wilden we toch nog een keertje lekker langdurig lunchen. Mijn keus viel op Aan de Zweth, we hebben daar altijd bijzonder lekker en fijn gegeten en er was weer een fijne aanbieding, 5 1/2 gang met een bruisend aperitief voor €49. En dat in een restaurant als dit....dat kon ik niet aan me voorbij laten gaan.

Parkeren als altijd erg gemakkelijk op de eigen parkeerplaats en we wandelden langs de koe naar de ingang. Een zeer vriendelijke ontvangst door gastvrouw en sommelier en we kregen een fijne ronde tafel met zicht op het hele restaurant. Het viel me op dat de ‘oude nieuwe’ tafel zoals ik die bij onze laatste maaltijd bij De Zwethheul had bewonderd weer terug was. De langwerpige houten tafel was verdwenen en de kunstige, redelijk opvallende tafel was weer terug.

Arnold Zwartkruis, sommelier, schonk ons een glas Legras&Haas in, altijd een erg fijne champagne.

Water wilden we ook graag, bruisend voor echtgenoot en voor mij een karaf ijswater. Leuk detail: ook hier wordt de fles water in een koeler bewaard en dat vind ik prettig. Bij de champagne wat knabbels: filodeeg gevuld met pata negra en parmezaan en nootjes met ras el hanoutkruiden. Allebei smakelijk, hoewel beiden wat mij betreft iets hartiger zouden mogen, maar dat is persoonlijk.

De tafels waren, zoals altijd hier, keurig gedekt. Boter, olie, peper en zout en een bloemetje en fijn wit linnen. Hou ik van.

We bekeken de wijnkaart. Die is hier opgebouwd in prijsklassen. We kwamen uiteindelijk uit op 2 witte wijnen, waarbij overleg met Arnold dus nodig was. Tot zijn spijt was een van de wijnen niet meer voorradig en gezien onze keuzen dacht hij eerder aan een andere wijn en wij volgden zijn advies. Een Weissburgunder 2015, Seeger, Baden was hetgeen in het glas kwam en daarmee waren we erg tevreden.

Voordat het menu losbarstte kregen we een amuse. In een schaaltje met rode linzen een langzaam gegaard eitje met gerookte zalm en piccalilly. Een schot in de roos natuurlijk vanwege mijn voorkeur voor piccalilly. Het eitje was perfect van garing, de zalm onderin goed te proeven en de piccalilly mooi zacht aanwezig, een uitstekend begin.

Het eerste gerecht was ook zeer bijzonder. Tartaar van zeebaars met schuim van avocado, omgeven door pareltjes van grapefruit met beurre noisette. 

In het midden van het donkere bord troffen we allereerst de heerlijke tartaar van zeebaars aan. Op de tartaar wat gehakte hazelnoten en snippers van parmezaankoekjes. Daarop heerlijk luchtig schuim van avocado wat was afgewerkt met wat zonnebloempitten. Een visje van parmezaan maakt het plaatje compleet. Om het tartaartorentje lag de grapefruit met de beurre noisette en dat gaf een zeer bijzondere smaaksensatie. Ik vond het bijzonder lekker. Zeer in balans ook, alle smaken pasten uitstekend bij elkaar en vulden elkaar aan.

Met het volgende gerecht had ik wat moeite, althans met een onderdeel ervan. Het ging om gestoomde kabeljauw met een mousse van pata negra en gepofte rijst. Aan tafel werd er een saus van rode kool bij geschonken. Op de vis lagen nog parels gel van Amsterdamse uitjes. De kabeljauw was perfect van garing en de gel van de uitjes paste er prima bij. Ook de mousse van de pata negra en de gepofte rijst kon me zeer bekoren, werkelijk zeer smakelijk. De saus van rode kool echter vond ik persoonlijk minder passen, de smaak was voor mij iets te pregnant aanwezig. Wat niet wegneemt dat de kabeljauw, de gel, de mousse en de gepofte rijst allemaal zeer smakelijk waren.

Het volgende gerecht was een plaatje om te zien. Grietfilet, kreeft en een schuim van eekhoorntjesbrood. In een schitterend bord lag allereerst de perfect gebakken grietfilet. Op de grietfilet zeer fijn gesneden bosui en wat zoetzure rettich met twee heerlijke stukken kreeft, die ook al perfect van garing waren. Op de kreeft nog wat krokante rettich en onder de grietfilet een crème van aardpeer en het geheel was afgewerkt met het schuim van eekhoorntjesbrood wat een zeer uitgesproken en fijne smaak had. Een erg mooi gerecht vond ik dit. Aards en verfijnd, erg knap!

Bij het hoofdgerecht gaf Arnold ons de keus uit maar liefst drie wijnen. Erg leuk! Twee ervan waren open en die mochten we proeven. Het ging om een Graves 2012, Chateau Rieufret, Bordeaux en een Pinacle, Chateau Fakra 2010, Kfardebian Valley, Libanon. Allebei de wijnen waren bijzonder lekker, met name de Libanese wijn vond ik ontzettend lekker. Toch viel onze keus op het halve flesje Saint Emilion Grand Cru 2010, Chateau Haut Cardinal, Bordeaux en die beviel ons zo mogelijk nog meer.

Het hoofdgerecht was kalfshaas. Perfect gebraden kalfshaas met een crumble van soja, wat het vlees een heerlijk hartige toets gaf. Erbij pomme Dauphine, crème van pastinaak, koolraap, biet, onder het vlees wat snijboontjes en een saus van cichorei. Allemaal perfect klaargemaakt en geweldig lekker. 

Ook bij het dessert kregen we de keus uit twee wijnen, waarbij Arnold aantekende dat over het algemeen dames voor de ene en heren voor de andere wijn kozen. Ik was dus benieuwd. De eerste was Viu Manent 2014, Noble Semillon, Botrytis Selection, Chili en de tweede was een Moulin Touchais, Coteaux de Layon 2000. Beide wijnen waren prima, maar mijn (en ook die van echtgenoot) ging uit naar de Coteaux de Layon. Uiteraard was ik een van de weinige dames die voor deze wijn koos. Ik had niet anders verwacht....

Het dessert bestond uit mandarijn. Prachtig weer om te zien. Mandarijn op verschillende manier gepresenteerd. Als mousse, gebrand, sorbet, krokantje, ijs van mandarijn wat lag op een crumble van specerijen en hangop van mandarijn met vanille. Allemaal even lekker. Leuk vond ik het dat de wijn er zelfs een klein bittertje van kreeg, heel bijzonder. Een zeer smakelijk en licht dessert vond ik het.

De halve gang verscheen hierna. Met een standaard erbij waarin een tekst stond wat uitleg gaf aan de bedoeling van dit gerecht. De ene helft is voor de gast, een cadeautje. De andere helft is voor het Diabetesfonds. Het gerechtje is suikervrij. Ontroerend vriendelijk vond ik dit. Het gerechtje bestond uit witte chocolade met rozenwater en een partje stoofpeer. Ook dit was bijzonder smakelijk. Heerlijk! 

Bij de goede espresso kwamen nog huisgemaakte snoeperijen. In een glaasje op koffiebonen een bonbon met koffie en kaneel. In een soort halve kokosnoot een canelé met erbij een tube met citroencrème, wat je op de canelé kunt spuiten en in een houten bakje nog een bokkepootje. Alledrie erg lekker! 

In een Delfts Blauwe pot tenslotte nog huisgemaakte pepermuntborstplaat, ook geweldig lekker.

Alles is hier zeer verzorgd, zeer smakelijk, zeer aangenaam en zeer vriendelijk. De verwennerij met de wijnen door Arnold vond ik ook heel prettig, waarvoor nogmaals mijn dank. Na het betalen van de rekening babbelden we nog even met de charmante chef en zeer tevreden weer verlieten we Aan de Zweth. We komen terug!

3 gedachtes over "Aan de Zweth in Schipluiden"

Joost

Heerlijke recensie weer, Carla! Wat een gaaf bloemenvaasje trouwens, een hebbedingetje! Fijne dagen, wij doen het rustig aan en gaan richting Rozendaal met diner bij Rhederoord en The Hunting Lodge.
23 december , 2016 om 18:19 pm

Carla

Hallo Joost, dank je wel! Een schattig vaasje inderdaad! Wij gaan nooit op restaurant tijdens de Kerst, de taken zijn hier verdeeld via lootjes (tafel dekken, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert). Ik heb het gemakkelijk dit jaar. Twee keer een voorgerecht en een keer een dessert. Geniet van de dagen en de maaltijden en alvast een heel goed en gezond 2017!
23 december , 2016 om 20:01 pm

Paul

Ook mij is dat 5 1/2 menu zeer bevallen eind vorig jaar. Aangename atmosfeer ook, zeer goede prijs-kwaliteitverhouding ook.
30 januari , 2017 om 13:38 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl