DSC09382
DSC09382

Kaat Mossel in Rotterdam

Op 23 november 2005 in Rotterdam.

Kaat Mossel in Rotterdam. Ik was er nog nooit geweest en was best benieuwd. Met een beetje geluk zo n typisch Rotterdams ding met het bekende no nonsens bling bling publiek. Met een kennis die drie maanden lang pogingen heeft ondernomen om een stuk rijksweg in Georgie aan te leggen had ik eerst uitgebreid gewinkeld bij de drijvende supermarkt bij het restaurant Ocean Paradise (mensenkinderen zeg, wat een heerlijkheden voor weinig daar!), daarna een espressootje gedronken bij De Ballentent (zo ongeveer onder Parkheuvel en tegenover de ingang naar de oude voetgangers en fietsersroltrap van de Maastunnel, waar ik met mijn net nieuwe looppop ooit eens gekregen van een varende oom flink van afgelazerd ben als kind) wat net iets te gezellig dreigde te worden en toen zakten we dus maar af richting Kaat.

Voor wie het niet weet: Kaat Mossel werd geboren in maart 1723 onder de naam Catherina Mulder. Haar bijnaam kreeg ze door haar ambt als keurvrouwe der mosselen. In het voorjaar van 1784 was de mosselvrouw ook degene die het Oranjegezinde volk ophitste tegen de Patriotten. Door dit alles kwam Kaat Mossel in 1784 in de gijzelkamer (de treurkamer) onder het stadhuis gevangen te zitten. In 1785 krijgt zij 10 jaar gevangenisstraf voor het zingen van o.a. Oranje Boven, wat toen verboden was. Pas na de komst van de Pruisen in 1787 komt ze uit het gevang. In 1795 wordt ze uit haar ambt als keurvrouwe der mosselen gezet en enkele jaren later sterft ze na een roerig leven met veel Oranje Boven.


Kaat Mossel is van Joop Zijlaard en Joop is de schoonvader van Leontien. De inrichting is bruin caféachtig (lichtbruin dan) en behoorlijk gezellig. Diverse shirtjes en foto s van de bekende schoondochter met en zonder handtekeningen van al dan niet beroemde mensjes hangen aan de muren. Bij binnenkomst tref je vrij direct de bar, waarachter dan een behoorlijk ruim, lichtelijk Spartaans eetgedeelte is. Wij namen eerst maar eens wat wijn aan die bar. De huiswijn van de maand, een Montrachet vond ik veel en veel te zuur, dus kon ik naadloos overschakelen op een chardonnay uit Australië, die me een stuk beter beviel. Erbij wat olijfjes en wat pinda s. Veel Rotterdams publiek, die elkaar blijkbaar allemaal kennen en in no time kende ik ze ook.
Na geruime tijd gingen we aan tafel, de maaltijd was inmiddels besteld.
Eerst maar wat Zeeuwse oesters voor ons. 6 hier, want dat doen ze nu eenmaal in Nederland, met erbij de bekende vinaigrette en wat wit en bruin stokbrood. Goede oesters waren het.
Een flesje Limoux beviel ons er goed bij, ijswater is hier geen punt.
Na een keurige, herhaaldelijk onderbroken pauze, kwamen de hoofdgerechten. Voor de tafelgenoot de verse tonijnmoot, gebakken in olijfolie met verse pesto, voor mij de gebakken zeewolffilet zonder de grove mosterdsaus, want ik ben niet heel dol op mosterd, maar met een luchtig vanille-aandoenerig sausje en wat roergebakken spinazie. Erbij de obligate bakjes met aangemaakte sla en - overigens erg goede - frieten.

Voor een indruk van de kaart verwijs ik graag naar de website. Nog een opmerking over het personeel: uiterst prettig en attent en net zo watervlug als de door mij zo bewonderde Parijse brasseriebediening.
We sloten af met een espresso enzo, namen nog een wijntje bij Die Witte (ergens te vinden onder mijn recensies, ik durf nu even niet te veel te linken) en tuften op ons gemak richting polder.

Kaat Mossel is gewoon Kaat Mossel. No nonsens eten met uiteraard de nadruk op mosselen en wat mij betreft een keurige prijs / kwaliteitsverhouding,

 

6 gedachtes over "Kaat Mossel in Rotterdam"

John Harris

Ganzenlever als voorgerecht; a;s je weet hoe dit ontstaan is, kun je dan nog lekker eten ?
29 augustus , 2005 om 23:27 pm

Cornette

Een geweldige weblog. Genieten hier. Ik ga je ook linken bij de kookgrrls.
24 november , 2005 om 16:05 pm

Markku

Hier ben ik wel eens met vrouw en schoonouders wezen eten. Zoals je al beschreef een goede bediening (snel, vriendelijk en attent) en heerlijk eten. Gefrtuurde garnalen in tempurabeslag met chilisaus vooraf en gebakken gamba's als hoofdgerecht. Hier komen we nog een keer terug : ) Ook erg leuk was het flesje korenwijn welke we meekregen toen we naar huis gingen.
28 december , 2005 om 10:34 am

Slowlogger

Auguste heeft inmiddels een ster en meer dan waard. Er is behoorlijk wat commentaar gekomen op zijn ganzelevers en dat heeft hij zich helaas aangetrokken. Minder lever op de kaart dus. Ik zou willen zeggen meneer John Harris: Ooit gezien hoe kipjes worden gefokt? Daarbij hebben deze ganzen een geweldig leven. Wat een zure reactie zeg.
15 mei , 2006 om 23:57 pm

Wat een heerlijke recensie zeg...het water loopt me in de mond, zeer kleurrijk verteld!
26 april , 2008 om 20:12 pm

Alexander

Wij komen bij Karl van Baggem al zo'n 8 jaar. Vanaf de start hebben we Karl zien groeien en verzakelijken. Dat laatste ging gepaard met een afvlakking van creativiteit helaas. Daar waar we tot zo'n 5 jaar gelden nog verrast werden door zeer exclusieve gerechten buiten de kaart (vaak maar voor 1 persoon aanwezig). Hetgeen Karl nu voorschotelt is nog steeds van super kwaliteit maar afwisseling ontbreekt (de specialiteit is risotto met truffels, inmiddels zo'n 4 jaar). De kaart is seizoensgebonden, maar laat elke jaar hetzelfde zien. Tijd dus voor iets nieuws, en dat gaat ook gebeuren. Karl gaat naar de Hoefslag in Bosch en Duin. Per 1 september start hij daar. Ik wens hem veel succes en het hervinden van creativiteit.
21 oktober , 2008 om 10:35 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl